Την περαιτέρω στήριξη της λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων επανέλαβε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους των εννέα Διεπαγγελματικών, που λειτουργούν στη χώρα.

Τελευταία ιδρύθηκε η Διεπαγγελματική Κορινθιακής Σταφίδας και όπως είπε υπουργός έως το τέλος του έτους, αναμένεται η ίδρυση των Διεπαγγελματικών Υδατοκαλλιέργειας, Αλιεία, Γραβιέρα Κρήτης – ΠΟΠ, Οσπρίων, Βιομηχανικής ντομάτας, Ελαιολάδου και μελιού.

ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

«Στη δική μας πολιτική οι Διεπαγγελματικές έχουν ρόλο. Έχετε αποστολή να επιτελέσετε και θα σας στηρίξουμε. Θέλουμε να μπούμε σε μια νέα εποχή», είπε και αναγνώρισε ότι «υπήρξαν περίοδοι που τορπίλισαν την ύπαρξή σας, αλλά η απόφασή μας είναι να σας στηρίξουμε. Έχουμε ένα νέο νομοσχέδιο που έγινε και με τη δική σας συμβολή», σημείωσε και τόνισε ότι επιδιώκει ένα «καλό, αξιοπρεπές και έντιμο επίπεδο συνεργασίας». Είπε ακόμη ότι το ΥπΑΑΤ θεωρεί τις Διεπαγγελματικές θεσμικούς συνομιλητές και επισήμανε ότι «μετά από τη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων εκ των πραγμάτων ο ρόλος σας αναβαθμίζεται και θα κατοχυρωθεί και νομοθετικά». Ανακοίνωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών θα μετέχουν, γνωμοδοτικά, και στους εποπτευόμενους φορείς του ΥπΑΑΤ.

Το ενδιαφέρον του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις είναι αποδεδειγμένο, είπε ο Υπουργός και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους για την προβολή των προϊόντων που αντιπροσωπεύουν.

Οι νομοθετικές προτεραιότητες

Σημείωσε ότι τα εν εξελίξει νομοσχέδια του υπουργείου είναι τα εξής:

1. Νέο κυρωτικό πλαίσιο

2. Θεσμικό πλαίσιο για Διεπαγγελματικές

3. Νέος Κανονισμός ΕΛΓΑ

4. Νέο πλαίσιο συνεταιρισμών και κωδικοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας

5. Νέο θεσμικό πλαίσιο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών να καταθέσουν προτάσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετασθεί τι υπηρεσίες θέλουν οι ίδιοι από τον Οργανισμό ώστε να καθοριστεί μετά τι και πόσα πρέπει να καταβάλλονται. Χαρακτήρισε δε σημαντικότατη υποχρέωση για τη χώρα μας τη λειτουργία του ΑΡΤΕΜΙΣ-2.

Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαβούλευσης και το σχέδιο θα έλθει στο μεθεπόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της διαβούλευσης με στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του θέρους.

DG AGRI: 7ωρη σύσκεψη για ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι προχωρεί η εξυγίανσή του. Την περασμένη Τρίτη μάλιστα έγινε 7ωρη σύσκεψη με την DG AGRI, όπου οι εκπρόσωποί της, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, έδωσαν συγχαρητήρια στις υπηρεσίες για την προσπάθεια που γίνεται, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά νιώθουν ότι απέναντί τους έχουν αξιόπιστους συνομιλητές. Το επόμενο ραντεβού με τους εκπροσώπους της ΕΕ θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο Υπουργός «έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι την πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ» και τόνισε ότι «αυτό το ομιχλώδες τοπίο γύρω από τον συγκεκριμένο Οργανισμό δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα» και γι’ αυτό δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει.

Διεπαγγελματικές: Για πρώτη φορά έχουμε ρόλο

Οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στις παρεμβάσεις τους επισήμαναν ότι για πρώτη φορά νιώθουν ότι έχουν ρόλο και τους υπολογίζει το ΥΠΑΑΤ και αναφέρθηκαν στο καλό επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την ηγεσία του υπουργείου. Επισήμαναν δε, την ανάγκη να μη υπάρξουν καθυστερήσεις στην εξέλιξη του νομοθετικού έργου που έχει θέσει σε προτεραιότητα η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε η επίλυση χρονίων προβλημάτων που κανείς μέχρι σήμερα δεν άγγιζε.

Ζήτησαν επίσης περισσότερη συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των Διεπαγγελματικών να δοθεί διετής παράταση στην υποχρέωση που έχουν για κάλυψη κατά 30% της αντιπροσωπευτικότητας σε παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι το αντιμετωπίζει θετικά.

Ποιοι μετείχαν

Στη σύσκεψη που ζήτησαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών μετείχαν οι ΓΓ Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας και εκ μέρους των Διεπαγγελματικών: ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και  Κτηνοτροφίας στον Τομέα του Αιγοπρόβειου Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Αθανάσιος Αγγελάκης, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού Χρήστος Γκατζαράς, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος Ευθύμιος Φωτεινός, ο εκτελεστικός Διευθυντής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού & Προϊόντων Αυγού Γιάννη Λιάρο, ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Αλέξανδρος Μπότος, ο αντιπρόεδρος της Εθνική Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας  Κωνσταντίνο Ευσταθίου, ο ταμίας της Εθνικής Διαπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς Θανάσης Μπαλτάς και το μέλος του ΔΣ κυρία  Κύμη Ζάζη και ο Γενικός Διευθυντής της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας