Η πανδημία δημιούργησε νέες συνθήκες στον κόσμο της εργασίας καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να δουλεύουν από το σπίτι. Στην μετα-Covid εποχή εμφανίστηκε και μια νέα μορφή εργασίας, η υβριδική. Νέα δεδομένα για την εργασία από την μελέτη συνθηκών εργασίας με τίτλο Survey of Working Arrangements and Attitudes, μια μηνιαία έρευνα που διεξάγεται από τον Μάιο του 2020, διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 50-64 ετών είναι πλήρως στο γραφείο σε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά είναι και επίσης αυτοί που σε μεγαλύτερο ποσοστό εργάζονται πλήρως από το σπίτι. Η έρευνα εξέτασε από πού εργάζονταν οι εργαζόμενοι διαφορετικών ηλικιών από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2024.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους Gen Z και τους νεότερους millennials, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να είναι πλήρως στο γραφείο και πιο πιθανό να εργάζονται υβριδικά.
Αγορά εργασίας: Η τηλεργασία δεν πληρώνει
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία συλλέχθηκαν από περίπου 13.200 εργαζομένους, τα άτομα ηλικίας 50-64 ετών βρίσκονταν πλήρως στο χώρο πάνω από τα δύο τρίτα των περιπτώσεων, πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τα άτομα 20-29. Εν τω μεταξύ, τα άτομα ηλικίας 20-29 ήταν πιο πιθανό από άλλες ηλικιακές ομάδες να δουλέψουν υβριδικά, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο, σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό εκείνων 50-64.
Οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι είναι πιθανότερο να δουλεύουν πλήρως εξ αποστάσεως ή πλήρως στο γραφείο
Ωστόσο, αυτοί οι 50-64 ήταν πιο πιθανό να δουλέψουν πλήρως εξ αποστάσεως, ενώ εκείνοι 20-29 ήταν λιγότερο πιθανό. Οι συγγραφείς όρισαν μια πλήρη εργάσιμη ημέρα ως έξι ή περισσότερες ώρες.
Συνολικά, περίπου το 27% όλων των ημερών εργασίας των ερωτηθέντων τον Μάιο του 2024 ήταν εξ αποστάσεως, ελαφρώς λιγότερες από νωρίτερα φέτος. Μεταξύ των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, σχεδόν το 38% δεν δούλεψε καμμία μέρα από το σπίτι, ενώ εκείνοι στους τομείς των οικονομικών και της πληροφορικής είναι πιθανότερο να έχουν δύο έως τρεις ημέρες τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι προβλέπουν ότι σε ένα χρόνο από τώρα, ο εργοδότης τους σχεδιάζει να εργάζονται 2,2 ημέρες κάθε εβδομάδα από το σπίτι.
Αυτά τα δεδομένα προέρχονται καθώς οι υπερμετακινούμενοι, οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν πάνω από 75 μίλια για να πάνε στη δουλειά τους, είναι σε άνοδο, σύμφωνα με έρευνα των οικονομολόγων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νικ Μπλουμ και Άλεξ Φίναν. Η υπερμετακίνηση αυξήθηκε κατά 32% μετά την πανδημία, ενώ το μερίδιο όσων διανύουν πάνω από 40 μίλια στις 10 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας σημείωσε επίσης μεγάλη άνοδο.
Ξεβόλεμα έναντι συναδελφικής συνανστροφής
Ο Χοσέ Μαρία Μπαρέρο, ένας από τους κύριους ερευνητές της έρευνας και επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM) Business School, είπε στο Business Insider ότι πιστεύει ότι δύο παράγοντες εξηγούν την «πόλωση» μεταξύ των μεγαλύτερων εργαζομένων.
«Από τη μια πλευρά, αυτοί οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι χρειάζονται λιγότερη καθοδήγηση και δικτύωση από τους νεότερους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να είναι πλήρως απομακρυσμένοι και μπορεί να αισθάνονται πραγματικά άνετα να κάνουν πράγματα μόνοι τους», είπε ο Μπαρέρο. «Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι άνθρωποι έχουν εμπειρία και συνήθειες δεκαετιών στο γραφείο. Έτσι ώστε η εμπειρίες μπορεί να τους ωθήσουν να έρχονται πιο συχνά από τους νεότερους εργαζόμενους που ασπάζονται τα υβριδικά μοντέλα».
Πράγματι, πολλοί μεγαλύτεροι εργαζόμενοι με τους οποίους έχει μιλήσει το Business Insider είναι διχασμένοι ως προς το αν θέλουν να είναι στο γραφείο ή στο σπίτι — αλλά είναι πρόθυμοι να αφήσουν θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις τους. Κάποιοι θέλουν να εργάζονται από την ηρεμία του σπιτιού τους, ενώ άλλοι θέλουν την συναναστροφή και την παρέα συναδέλφων και αποστρέφονται να φέρνουν δουλειά στο σπίτι.
Latest News
«Μάχη» ανάμεσα στην Κινα και τη Δύση για τα κρίσιμα μέταλλα
Η Κίνα παράγει περίπου το 60% των σπάνιων γαιών και επεξεργάζεται σχεδόν το 90% απο αυτές
Μια «μικρή Ρωσία» δημιουργείται μέσα στη Σερβία
Αρκετοί είναι οι Ρώσοι που έχουν καταφύγει στη Σερβία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δημιουργώντας δικές τους κοινότητες
Οι ολυμπιακοί κύκλοι του Αϊφελ προκαλούν πολιτική διαμάχη στη Γαλλία
Αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η πρόθεση της δημάρχου του Παρισιού να κρατήσει τους ολυμπιακούς δακτυλίους στο εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας
Γυρνούν την πλάτη στο ESG οι επενδυτές – Σε δεινή θέση οι ευρωπαϊκές εταιρείες
Οι πιο αυστηροί κανόνες ESG στον κόσμο προκαλούν αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις της ΕΕ
Πώς θα ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ευρώπη - Η «ακτινογραφία» του σχεδίου Ντάγκι
Πρόκειται για διπλάσιο ποσό από το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο προστατευτισμός θα διευρύνει το χάσμα πλούτου, προειδοποιεί ο ΠΟΕ
Οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την πρόοδο στην αύξηση των εισοδημάτων στις φτωχότερες χώρες
Παγωμένα τα στεγαστικά δάνεια στην Ευρώπη – Καίνε τα επιτόκια
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται για την πιο αργή ανάπτυξη των στεγαστικών δανείων της τελευταίας δεκαετίας
Το πρώτο ηχηρό «όχι» στο σχέδιο Ντράγκι για την ΕΕ ήρθε από την Γερμανία
«Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, στο Politico
Νίκολ: Γιατί αξίζει να πληρώσεις 6 ευρώ για ένα latte στα Starbucks
Ο Μπράιαν Νίκολ αναλαμβάνει την ηγεσία των Starbucks υπό τη σκιά του Χάουαρντ Σουλτς, την οπισθοχώρηση της κινεζικής αγοράς και την αμφισβήτηση των νέων - Θα τα καταφέρει;
Είναι μόνο η αρχή - Τι συμβαίνει με την πτώση των οίκων πολυτελείας αξίας 240 δισ. δολαρίων
Οι οίκοι πολυτελείας σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της Κίνα - Ποια είναι η νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται