Ολο και λιγότερες αδρά αμειβόμενες θέσεις εργασίας δίνουν τη δυνατότητα στους υποψήφιους εργαζομένους να εργάζονται διαδικτυακά από όπου επιλέξουν.

Σύμφωνα με έρευνα της Ladders, αμερικανικής ιστοσελίδας καριέρας που εστιάζει στις θέσεις εργασίας που «πληρώνουν» 200.000 δολάρια και άνω ετησίως, μόλις το 12,2% των προσφερόμενων θέσεων εργασίας αφορούν τηλεργασία, με το 84,4% να αφορά δουλειές που απαιτούν τη φυσική παρουσία του εργαζομένου, ενώ το υπόλοιπο 3,4% αποτελούν οι θέσεις εργασίας με υβριδικό μοντέλο.

Συγκριτικά, το φθινόπωρο του 2022, οι θέσεις με ετήσιο μισθό 200.000 δολάρια και άνω που καλύπτονταν μέσω τηλεργασίας έφταναν σε ποσοστό 36,7%, ενώ αυτές που απαιτούσαν την φυσική παρουσία του εργαζομένου αντιπροσώπευαν το 58,9%.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η τηλεργασία υποχωρεί στο σύνολό της.

Στη μελέτη του με τίτλο «Η άνοδος των παγκόσμιων ψηφιακών θέσεων εργασίας», το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ κατέγραψε τα επαγγέλματα που ταιριάζουν περισσότερο στο καθεστώς της τηλεργασίας, με ορισμένες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας να βρίσκονται στη σχετική λίστα, για παράδειγμα οι developers λογισμικών, οι λογιστές, οι δικηγόροι, οι ασφαλιστές και οι (προσωπικοί) οικονομικοί σύμβουλοι.

Τηλεργασία: Θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται λιγότερο όταν δουλεύουν εξ αποστάσεως;

Λίστα

Οπως είναι αναμενόμενο, τα επαγγέλματα που πληρώνουν καλύτερα στις ΗΠΑ ζητούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από την έρευνα φαίνεται πως υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που πλήρωναν, πληρώνουν και μάλλον θα συνεχίσουν να πληρώνουν καλά όσους τα επιλέγουν.

Πρώτοι μεταξύ αυτών οι γιατροί, με τους οικογενειακούς ή γενικούς γιατρούς να βρίσκονται πρώτοι στη σχετική λίστα και να ακολουθούνται από ορθοδοντικούς και οδοντιάτρους, γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας και τους βοηθούς οδοντιάτρων.

Μετά τους γιατρούς, ψηλά στη λίστα, στην έβδομη θέση, φιγουράρουν οι ανώτατοι και ανώτεροι μηχανικοί λογισμικών, ενώ στη δέκατη θέση βρίσκουμε τους ψυχιάτρους.

Στη λίστα με τα 20 πιο αδρά αμειβόμενα επαγγέλματα καταγράφονται επίσης οι υπεύθυνοι πωλήσεων, οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, οι νομικοί σύμβουλοι για θέματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ακόμα και οι εξειδικευμένοι φοροτεχνικοί.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πιο ανταγωνιστικός τομέας για θέσεις εργασίας που πληρώνουν 200.000 δολάρια ετησίως είναι τα λεγόμενα «δημιουργικά» επαγγέλματα (Μάρκετινγκ, Media & Design), καθώς λαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων αναλογικά με τον (μικρό) αριθμό των διαθέσιμων καλοπληρωμένων θέσεων.

Στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό έρχονται οι λειτουργικές και διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες και ακολουθούνται από θέσεις εργασίας στον τομέα των πωλήσεων και της ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Ανταγωνισμός

Ο χαμηλότερος ανταγωνισμός, αντιθέτως, παρατηρείται στα επαγγέλματα του τομέα της υγείας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας στην υγεία είναι καλά αμειβόμενες, ενώ φαίνεται να υπάρχει και κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τις υπηρεσίες υγείας.

Μάλιστα, ο Τζον Μούλινιξ, διευθυντής μάρκετινγκ της Ladders, εκτιμά ότι ο γηράσκων πληθυσμός των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αυξανόμενης ανάγκη για επαγγελματίες υγείας μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες υγείας θα παραμείνουν στην κορυφή των πιο αδρά αμειβόμενων επαγγελμάτων.

Μειωμένος είναι επίσης ο ανταγωνισμός στον τομέα της μηχανικής και των κατασκευών, αλλά και στον τομέα των επιστημών και της εκπαίδευσης. Με λίγα λόγια, γιατροί, μηχανικοί και δάσκαλοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι – τουλάχιστον στις ΗΠΑ…

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive