
Ο κίνδυνος νέων σοκ στον πληθωρισμό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη όσον αφορά τα επιτόκια, δήλωσε με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.
«Θα μπορούσαμε να απειληθούμε από νέα σοκ τιμών», δήλωσε η Σνάμπελ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg. «Γι’ αυτό είμαστε σε επιφυλακή και δεν έχουμε δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια πορεία σταθερών επιτοκίων, αλλά εξαρτάται από τα δεδομένα».
SOS από την ΕΚΤ: Οι 4 απειλές για το χρέος της ευρωζώνης
Η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού νωρίτερα αυτό το μήνα και ενώ οι αξιωματούχοι έδωσαν σήμα ότι δεν θα είναι η μόνη μείωση, δεν έχουν προσφέρει πολλές οδηγίες για το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να μειωθούν τα επιτόκια. Οι περισσότεροι τόνισαν τους κινδύνους που παραμένουν για τον πληθωρισμό και τάχθηκαν υπέρ μιας προσεκτικής προσέγγισης.
Το δύσκολο τελευταίο μίλι
Η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι πιθανό να είναι «κάπως ανώμαλη», είπε, προσθέτοντας ότι «το περιγράφουμε αυτό ως το δύσκολο τελευταίο μίλι». Η Σνάμπελ δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται γρήγορα, οι πιέσεις στις τιμές από τις υπηρεσίες αποδεικνύονται πιο κολλώδεις. Η ΕΚΤ δεν βλέπει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα φθάσει τον στόχο του 2% πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Σνάμπελ. Παρ’ όλα αυτά, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων κατολισθήσεων στην Ελβετία, είναι μεταξύ των πιθανών σοκ από την πλευρά της προσφοράς, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η συσσώρευση εργατικού δυναμικού επιβαρύνει την παραγωγικότητα της εργασίας και αποδυναμώνει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, είπε.
«Τώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, βλέπουμε ότι η αύξηση των μισθών επίσης σταδιακά χαλαρώνει και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένα σπιράλ μισθών-τιμών όπως είδαμε στη δεκαετία του 1970. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό στον στόχο μας για τον πληθωρισμό. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να απορροφούν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στα περιθώρια κέρδους τους».


Latest News

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label