Μεγάλη άνθηση χάρη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γνωρίζουν οι ξενοδοχειακές αλυσίδες στη Γερμανία και παρά τις πρώτες εκτιμήσεις και τις προσδοκίες, η οικονομία στο σύνολό της είναι απίθανο να λάβει ισχυρή ώθηση, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo.

«Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γερμανία έχει θετικό αντίκτυπο στα ξενοδοχεία μας και δίνει ελπίδες για μικρή αύξηση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο», δήλωσε στο Reuters ο Jan Peter van der Ree, υπεύθυνος ανάπτυξης της Hyatt για την περιοχή της Γερμανίας.

Euro 2024: Το ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ, τονώνει και την οικονομία

Τα έσοδα των ξενοδοχείων της αμερικανικής πολυεθνικής στις πόλεις όπου φιλοξενούνται οι αγώνες του Euro 2024, όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και η Κολωνία, έχουν αυξηθεί έως και 28% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, με την πλειοψηφία των φιλάθλων να μένουν όχι μόνο για τους αγώνες αλλά και για να επισκεφθούν τις πόλεις, πρόσθεσε.

Η H-Hotels, ένας όμιλος που διαχειρίζεται 50 ξενοδοχεία στη βασική αγορά της Γερμανίας, ζει μια αντίστοιχη ποδοσφαιρική φρενίτιδα, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.

Η αλυσίδα, η οποία φιλοξενεί τη Γαλλία και την πρωταθλήτρια Ιταλία στο ξενοδοχείο της στη Λειψία, αναφέρει ότι η μέση τιμή δωματίου ανά διανυκτέρευση είναι περίπου κατά ένα τρίτο υψηλότερη σε ετήσια βάση στις πόλεις που φιλοξενούν το τουρνουά.
Τα σχόλια ενός εκπροσώπου της Lindner, ενός άλλου ομίλου φιλοξενίας που διαχειρίζεται δεκάδες ξενοδοχεία στη χώρα, εναρμονίζονται με αυτή την τάση, καθώς η εταιρεία βλέπει τα δωμάτιά της να είναι σχεδόν εξαντλημένα στις πόλεις που φιλοξενούν το τουρνουά.

«Σε γενικές γραμμές, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει θετικό αντίκτυπο στα βασικά στοιχεία του Ιουνίου, τα οποία είναι σίγουρα υψηλότερα από πέρυσι», πρόσθεσε η εκπρόσωπος στην απάντησή της στο Reuters.

Euro 2024: Μήπως δεν είναι τελικά αυτό που νομίζουμε;

Παρόλα αυτά, το ινστιτούτο Ifo δήλωσε στο Reuters ότι η Γερμανία που φιλοξενεί το πρώτο μεγάλο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, είναι απίθανο να δώσει τη μεγάλη αναμενόμενη ώθηση στην ευρύτερη οικονομική κατανάλωση.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ο αντίκτυπος δεν έχει ακόμη εμφανιστεί καθόλου στα στοιχεία του τρέχοντος μήνα από τη μηνιαία έρευνά του σε 9.000 επιχειρήσεις. Προηγουμένως έχει δηλώσει ότι ο αντίκτυπος, όταν εμφανιστεί στα στατιστικά στοιχεία, είναι πιθανό να είναι περιορισμένος.

«Δεν υπάρχει σημαντική επίδραση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Ifo Klaus Wohlrabe στο Reuters τη Δευτέρα σχετικά με την έρευνα του ινστιτούτου. «Η γερμανική οικονομία πρέπει ακόμη να περιμένει το καλοκαιρινό της παραμύθι».

Ενώ τα ξενοδοχεία είναι σχετικά ικανοποιημένα από τις δραστηριότητές τους, η δυσαρέσκεια παρατηρείται περισσότερο στον κλάδο της εστίασης.

Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί πρόσφατα, οι καταναλωτές φαίνεται να συγκρατούνται και η ιδιωτική ζήτηση εξακολουθεί να μην ανακάμπτει, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Betshop.gr: Αναστέλλει τη λειτουργία της η πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος
Business of Sport |

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Betshop.gr - Κατάσχεσε η εφορία τον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών της

Η εταιρεία B2B GAMING SERVICES που διαχειρίζεται τη Betshop.gr κάνει γνωστή την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού των πελατών της από τις φορολογικές αρχές