Σε 6,7 δισ. ευρώ ανήλθε τον Μάρτιο του 2024 το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στα αγροδιατροφικά προϊόντα, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων, που δημοσίευσε η Κομισιόν, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% σε 20,1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τις ελιές και το ελαιόλαδο.

Εξαγωγές: Σταθερά ανοδικά τα καλοκαιρινά φρούτα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές, φθάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ, αλλά 10% χαμηλότερες από τον Μάρτιο του 2023.

Οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 20,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) παρέμεινε ο κυριότερος προορισμός των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 22% της αξίας των εξαγωγών της ΕΕ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ με αύξηση 6% (372 εκατ. ευρώ), ενώ η Κίνα, παρά τη μείωση της αξίας κατά 12%, παρέμεινε τρίτος προορισμός. Επίσης, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν προς το Ιράκ και το Λίβανο, ενώ η Ρωσία και η Αίγυπτος παρουσίασαν μειώσεις.

Όσον αφορά τα εξαγόμενα προϊόντα, οι εξαγωγές της ΕΕ σε ελιές και ελαιόλαδο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2023 (+615 εκατ. ευρώ, +51%) λόγω των υψηλότερων τιμών, παρά την ελαφρά μείωση του όγκου.

Οι εξαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών αυξήθηκαν κατά 10% κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο. Οι εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, ενώ οι εξαγωγές δημητριακών αυξήθηκαν σε όγκο, αλλά μειώθηκαν σε αξία λόγω των χαμηλότερων τιμών.

Τέλος, τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσαν πτώση λόγω μειωμένων τιμών και όγκων.

Οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 13,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά 10% χαμηλότερα από τον Μάρτιο του 2023, κυρίως λόγω των μειωμένων εισαγόμενων ποσοτήτων.

Η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία ήταν μέχρι στιγμής οι κύριες πηγές εισαγωγών το 2024. Ωστόσο, οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το 2023, λόγω των μειωμένων όγκων και των χαμηλότερων τιμών των εισαγωγών σιτηρών.

Όσον αφορά τα προϊόντα, σε σύγκριση με το 2023, οι εισαγωγές αυξήθηκαν για το καφέ, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά (+849 εκατ. ευρώ, +16%), τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς (+421 εκατ. ευρώ, +8%), τις ελιές και το ελαιόλαδο (+324 εκατ. ευρώ, +160%). Παράλληλα, μειώθηκαν οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων φυτών (-€1,5 δισ., -22%), δημητριακών (-€1,4 δισ., -36%) καθώς και ζάχαρης και ισογλυκόζης (-€193 εκατ., -36%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας