Την αύξηση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων μέσω του μηχανισμού «Ηρακλής ΙΙΙ» θα αιτηθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην DG Comp.

Αυτό τόνισε πριν από λίγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «επεκτείναμε τον Ηρακλή και στόχος μας είναι, εάν το κονδύλι δεν επαρκεί, να υποβάλλουμε πρόσθετο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο κίνδυνος του Ηρακλή

Μιλώντας από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σημείωσε πως «στόχος μας είναι στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη συστημικές, να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, θα έλεγα ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των κόκκινων δανείων τους».

Η μείωση των σχετικών δεικτών θα καταστεί εφικτή μέσω τιτλοποιήσεων που θα υλοποιηθούν στο β΄ εξάμηνο του 2024, με χρήση κρατικών εγγυήσεων.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει την έγκριση της Κομισιόν για εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι δεν επαρκούν.

Κι αυτό διότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση αποτελεί η εξυγίανση των ισολογισμών των προς συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, προς την κατεύθυνση δημιουργίας του πέμπτου ισχυρότερου πόλου στο εγχώριο σύστημα.

Το πλάνο για τα «κόκκινα δάνεια»

Προς ώρας δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο αποενοποίησης των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών, κάτι που αναμένεται σύντομα.

Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες που θα προκύψουν, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα εξεταστεί η υποβολή αιτήματος για αύξηση των εγγυήσεων, ώστε και οι συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ένα ακόμη κύκλο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Όπως είπε ο υπουργός χαρακτηριστικά, «εάν το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αρκεί, σκοπεύουμε να υποβάλουμε σχετικό πρόσθετο αίτημα».

Το ποσό

Πρόσθεσε πάντως πως «δεν αναμένεται το σχετικό ποσό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αξίζει τον κόπο προκειμένου να στείλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα θα αφορά την αύξηση του ποσού των εγγυήσεων έως και κατά 500 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, θα διευρυνθεί η περίμετρος των προς τιτλοποίηση δανείων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, με στόχο τη σύγκλιση των δεικτών καθυστερήσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,8%.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του α΄ τριμήνου 2024 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους αντιστοιχούσαν περίπου στο 4% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου και μέσω ενός νέου γύρου αποενοποίησης θα μπορούσε το ποσοστό αυτό να πέσει πιο γρήγορα κάτω από το 3%.

Χατζηδάκης: Οι 5 προτεραιότητες

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε πέντε προτεραιότητες για τον τραπεζικό τομέα οι οποίες περιλαμβάνουν:

1. Στήριξη συνεχώς και με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία του ανταγωνισμού

«Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στη δημιουργία του λεγόμενου 5ου τραπεζικού πυλώνα, διευθετώντας όλες τις σχετικές εκκρεμότητες. Τα σχετικά ζητήματα θέλουμε να κλείσουν το ταχύτερο, εντός του 2024», επεσήμανε. Σε αυτό το πλαίσιο, προηγήθηκαν οι ρυθμίσεις με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια, μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μικρού ύψους και θεσπίστηκε το αφορολόγητο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

2.Η διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων σε σχέση με το πρόγραμμα Ηρακλής

«Στόχος μας είναι στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη συστημικές, να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, θα έλεγα ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των κόκκινων δανείων τους», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δηλώνω δε ότι εάν το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αρκεί, σκοπεύουμε να υποβάλουμε σχετικό πρόσθετο αίτημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αναμένεται το σχετικό ποσό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αξίζει τον κόπο προκειμένου να στείλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος».
Με το πρόγραμμα Ηρακλής, υπενθύμισε ο υπουργός, διασφαλίσαμε την ταχεία ενίσχυση της ευστάθειας και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, χωρίς να επιβαρύνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο.

3. Ισχυρότερη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜΜΕ, όπως το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που συνδυάζει εγγύηση του δανείου με επιδότηση του επιτοκίου έως και 70 %. «Καθώς εμείς αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες που μας αναλογούν (διεύρυνση του Ηρακλή και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία) αναμένουμε να εντείνετε και εσείς τις δικές σας προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομίας και της ρευστότητας όπως ήδη το κάνετε για παράδειγμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε απευθυνόμενος στα τραπεζικά στελέχη.

4.Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις προμήθειες

«Το θέμα των προμηθειών συνεχίζει να απασχολεί τις επιχειρήσεις και την κοινή γνώμη. Για το θέμα της χρέωσης των πελατών υπάρχουν πάντοτε ιδέες, είτε από την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είτε από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας τις οποίες οι τράπεζες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν. Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο και με βάση την εμπορική της πολιτική, σε αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση.

Η μη διευθέτηση του θέματος αυτού δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία», τόνισε ο υπουργός.

5. Ταχεία επέκταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS

Πρόκειται για ένα σύστημα που – όπως ανέφερε – έχουν ήδη «αγκαλιάσει» 2,7 εκ, συμπολίτες μας αποκτώντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν και εύκολα συναλλαγές έως 500 ευρώ. «Σε λίγες μέρες λήγει η προθεσμία που είχαμε θέσει για την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών στο σύστημα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια μικρή παράταση, ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία – λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η προσοχή όλων ήταν επικεντρωμένη στη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και ενδεχομένως δεν υπήρξε η κινητοποίηση που θα ευχόταν κανείς» σημείωσε. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει ενημέρωση των υπόχρεων από την ΑΑΔΕ.

Το επόμενο βήμα

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πάντως ότι το επόμενο βήμα για θα είναι η επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλο το φάσμα των συναλλαγών, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα καταστήματα έως το Μάρτιο του 2025.

«Η κυβέρνηση θέλει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Θέλουμε όμως και ένα τραπεζικό σύστημα με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Ένα τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ελκυστικές αποδόσεις στους αποταμιευτές και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», σημείωσε ο υπουργός και κατέληξε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι την τελευταία πενταετία με αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την οικονομία μας συνολικά.

Καταγράφονται δε οι θετικές εξελίξεις στο πρόσφατο Post Programme Surveillance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε αυτή την πρόοδο αλλά και για να εξασφαλίσουμε παράλληλα ότι προχωρούμε μπροστά με δικαιοσύνη και αντιμετώπιση όλων των διαρθρωτικών προβλημάτων που έχουν απομείνει σε όλα τα επίπεδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις