Αιφνιδιάζοντας τους Γάλλους με πρόωρες εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν αν μη τι άλλο κατάφερε να τους κινητοποιήσει. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Ifop, στον πρώτο γύρο της βουλευτικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί την Κυριακή, στις κάλπες θα προσέλθει το 64% των Γάλλων ψηφοφόρων. Πρόκειται για ένα ποσοστό εντυπωσιακά υψηλότερο από το 52,49%, που είχε δείξει ανάλογη δημοσκόπηση της Ifop στις 9 Ιουνίου.
Αν επαληθευθούν οι μετρήσεις, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές από το 2002 (64,4%). Και πολύ υψηλότερο από τις βουλευτικές που διεξήχθησαν στη Γαλλία πριν από δύο μόλις χρόνια, όπου η συμμετοχή ήταν μόλις 47,5%.
Ακρίβεια, μετανάστευση και συνταξιοδοτικό στο «μενού» του πρώτου ντιμπέτ στη Γαλλία
«Τριγωνικές» εκλογές
Με δεδομένο το μονοεδρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε δύο γύρους που ισχύει στη Γαλλία, μια τόσο μεγάλη αύξηση συμμετοχής έχει ως πρώτη και καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις και το αποτέλεσμα των εκλογών συνέπεια την αυτόματη μείωση του ορίου που πρέπει να περάσει ένας υποψήφιος για να προκριθεί στο δεύτερο γύρο, το οποίο είναι το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Έτσι, με συμμετοχή στο 64% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει το 19% του συνόλου των ψηφισάντων παίρνει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μην έχει συγκεντρώσει κανείς υποψήφιος σε μια εκλογική περιφέρεια την απόλυτη πλειοψηφία. Διότι αν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50% των ψήφων και ταυτόχρονα η συμμετοχή ξεπερνά το ένα τέταρτο (το 25%) των εγγεγραμμένων, εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.
Με μια τόσο μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, αν βεβαίως υλοποιηθούν οι προθέσεις του εκλογικού σώματος που κατέγραψε η Ifop, στο δεύτερο γύρο θα έχουμε εν τέλει λιγότερες μονομαχίες δύο υποψηφίων που υπερίσχυσαν με σχετική πλειοψηφία των άλλων. Καθώς θα ψηφίσουν περισσότεροι εκλογείς, θα είναι περισσότεροι και οι υποψήφιοι που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ψήφους που αντιστοιχούν στο 12,5% των εγγεγραμμένων. Θα έχουμε δηλαδή περισσότερες αναμετρήσεις μεταξύ τριών ή και τεσσάρων υποψηφίων.
Εντάξει, οι «τετραγωνικές» αναμετρήσεις (η κόντρα τεσσάρων υποψηφίων στο δεύτερο γύρο) θα είναι και πάλι πολύ δύσκολες. Αλλά με δεδομένες τις διαμορφούμενες δυνάμεις των τριών μεγάλων εκλογικών σχηματισμών, δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος του Μακρόν που δημοσκοπικά συγκεντρώνει περίπου το 20%, της ενωμένης Αριστεράς που συγκεντρώνει περίπου το 25% και της Ακροδεξιάς που όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει το 30%, οι κάλπες της επόμενης Κυριακής θα βγάλουν πολλές «τριγωνικές» αναμετρήσεις για τη μεθεπόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου.
Το αντι-ακροδεξιό μέτωπο
Ποια παράταξη, όμως, θα ευνοηθεί από την αναμέτρηση τριών αντί για δύο υποψηφίων στο δεύτερο γύρο σε πολλές εκλογικές περιφέρειες; Ο Ουλίς Λεγκάβρ-Ζερόμ της «Les Echos» εξηγεί ότι θεωρητικά θα ευνοηθεί η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση. Κι αυτό επειδή η ψήφος κατά της Ακροδεξιάς θα διασπαστεί αν είναι δύο οι αντίπαλοι του υποψηφίου της Συσπείρωσης στο δεύτερο γύρο.
Οι κεντρώες και οι αριστερές ψήφοι θα διασπαστούν και ο ακροδεξιός υποψήφιος θα έχει αυξημένες πιθανότητες να επικρατήσει με σχετική πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να κερδίσει την έδρα της περιφέρειας.
«Όλα δείχνουν ότι οι υποψήφιοι της Εθνικής Συσπείρωσης θα έρθουν πρώτοι σε ψήφους σε πολλές περιφέρειες. Αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι υποψήφιοι της Αριστεράς και του Κέντρου που θα συμμετάσχουν σε τριγωνικές αναμετρήσεις», γράφει ο ρεπόρτερ της «Les Echos».
Κατά τον Λεγκάβρ-Ζερόμ υπάρχει η πιθανότητα οι ηγεσίες των κομμάτων να εκδώσουν οδηγίες το βράδυ της πρώτης Κυριακής της αναμέτρησης, καλώντας τους υποψηφίους τους που θα βρεθούν σε μειονεκτική εκλογικά θέση (όσοι έρθουν τρίτοι δηλαδή) να αποσυρθούν υπέρ του έτερου μη-ακροδεξιού υποψηφίου. Έτσι αυτός θα έχει αντικειμενικά περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Ήδη οι Οικολόγοι, οι οποίοι μετέχουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, έχουν ανακοινώσει ότι οι υποψήφιοί τους θα αποχωρήσουν από το δεύτερο γύρο σε περίπτωση που υπάρχει πιθανότητα νίκης ακροδεξιού υποψηφίου.
Latest News
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.