Ο Μιχάλης Τσαμάζ που αποχωρεί από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μετά από 14 χρόνια ήταν, όπως είναι φυσικό, το πρόσωπο της ημέρας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου ΟΤΕ.

Φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, παρατεταμένο χειροκρότημα τόσο μετά την τοποθέτηση του κ. Τσαμάζ όσο και με την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης, το φιλικό χτύπημα στην πλάτη του Μιχάλη Τσαμάζ από τον οικονομικό διευθυντή Χαράλαμπο Μαζαράκη ήταν τα «στιγμιότυπα» που σημάδεψαν την ημέρα.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα Τσαμάζ: Ο ΟΤΕ είναι σήμερα μια ολοκληρωτικά νέα εταιρεία

Στο ερώτημα «που θα πάτε», εννοώντας τον επόμενο επαγγελματικό του προορισμό, ο Μιχάλης Τσαμάζ διατήρησε το… σασπένς απαντώντας λακωνικά «θα πάω διακοπές», ενώ σε δεύτερη απόπειρα να εκμαιευθεί ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του η απάντηση ήταν επίσης λακωνική: «δεν θα είναι στις τηλεπικοινωνίες».

Μάλιστα, υπήρξαν και μικρομέτοχοι που ζητούσαν επίμονα την εμφάνιση και του Κώστα Νεμπή, που αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου από την Δευτέρα 1η Ιουλίου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων.

«Ο ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων δύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κατά την εισαγωγική του ομιλία στην 72η Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων, ενώ υπογράμμισε ότι έπειτα από περίπου 14 χρόνια, ο ΟΤΕ είναι σήμερα μια ολοκληρωτικά νέα εταιρεία καθώς ξαναχτίστηκε από την αρχή.

Επιπλέον, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε ότι κάποιος καταλαβαίνει ότι μια επιχείρηση έχει οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις όταν «αφαιρέσεις» την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και παρόλα αυτά όλα συνεχίζουν να λειτουργούν άριστα.

Μιχάλης Τσαμάζ

Ο Μιχάλης Τσαμάζ λίγο πριν ολοκληρωθεί η τελευταία του, ως επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, γενική συνέλευση μετόχων

Τσαμάζ: Η DT δεν θα «τραβήξει» τον ΟΤΕ

Σε ερώτημα μικρομετόχων του Ομίλου ΟΤΕ σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετοχών, που όπως αναφέρθηκε πραγματοποιείται τα τελευταία έξι χρόνια, ο Χαράλαμπος Μαζαράκης, οικονομικός διευθυντής του ΟΤΕ επισήμανε ότι πρόκειται για μία συνήθη πρακτική και δεν αποτελεί εφεύρεση της διοίκησης του Ομίλου.

Όπως είπε ο κ. Μαζαράκης, είναι μια τακτική φιλική προς όλους τους μετόχους ενώ όπως τόνισε σημασία έχει και ο τρόπος που υλοποιείται: η τοποθέτηση γίνεται από την Morgan Stanley και διέπεται από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο ενώ δεν επηρεάζει τη ροή του trading.

Για το ίδιο θέμα ο Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσε ότι «δεν θα κάναμε κάτι που δεν είναι σύμφωνο με το νόμο». Σχετικά με το ποσοστό των μετοχών του Ομίλου που κατέχει η Deutsche Telekom, ο κ. Τσαμάζ υπενθύμισε ότι ήδη από την αρχική αγορά μετοχών ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός φορέας είχε τον ίδιο έλεγχο που έχει και σήμερα λόγω του premium των 4 ευρώ στην τιμή αγοράς των 25 ευρώ.

«Άρα και με το 30% των μετοχών, η DT είχε την πλειοψηφία», κατέληξε ο κ. Τσαμάζ τονίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον έλεγχο της DT, ενώ μετά από ερώτηση μικρομετόχου είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο η Deutsche Telekom θα «τραβούσε» τον ΟΤΕ από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αυξήσεις τιμών και ανταγωνισμός

Αναφερόμενος στις τιμές χονδρικής του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο Όμιλος προσφέρει κλιμακούμενες τιμές χονδρικής, κάτι που έγινε για να αυξηθεί η χρήση της οπτικής ίνας και να επιταχυνθεί η διείσδυση.

Γενικότερα, για τις (μη) αυξήσεις τιμών λιανικής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ τόνισε ότι παρά τη μη αύξηση των τιμών έγινε εφικτό να καλυφθούν όλα τα επιπλέον κόστη που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα (π.χ. ενέργεια) μέσω αύξησης των εσόδων.

Όπως είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο ΟΤΕ είναι από τις πιο αποδοτικές εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα και ξεκαθάρισε ότι διαχρονικά πολιτική του Ομίλου, από την εποχή της Cosmote ακόμη, είναι όχι η αύξηση των τιμών αλλά η προσφορά περισσότερων υπηρεσιών προς τον πελάτη. «Στόχος, η εμπειρία του πελάτη», κατέληξε.

Ομολογιακό δάνειο και free float

Σχετικά με το ομολογιακό δάνειο που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο Χαράλαμπος Μαζαράκης είπε ότι είναι διάρκειας μόλις τεσσάρων μηνών και η συγκεκριμένη κίνηση έγινε γιατί ο ΟΤΕ διανύει μία περίοδο υψηλών δαπανών (μερίσματα), ενώ ξεκαθάρισε ότι η τιμή του επιτοκίου καθορίζεται από το Euribor. «Ήταν η φθηνότερη κίνηση, σε σχέση με τις υπόλοιπες εναλλακτικές», κατέληξε ο κ. Μαζαράκης.

Σε ερώτηση για το free float του Ομίλου, η απάντηση από τον κ. Μαζαράκη ήταν ότι ανέρχεται σε ένα ποσοστό 37-38% των μετοχών της εταιρείας.

Η τοποθέτηση Τσαμάζ για οπτικές ίνες και ανταγωνισμό

Αναφερόμενος στις οπτικές ίνες, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι πρόκειται για ένα project που «ήρθε για να μείνει» καθώς είναι μια τεχνολογία που έχει ρόλο να παίξει και στην κινητή τηλεφωνία.

Σχετικά με τον όψιμο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από τη ΔΕΗ και το δικό της δίκτυο οπτικών ινών χονδρικής, ο Μιχάλης Τσαμάζ είπε ότι ο ανταγωνισμός πάντα ήταν καλοδεχούμενος ενώ ειδικά για τις οπτικές ίνες είπε χαρακτηριστικά ότι «ο ήλιος λάμπει για όλους». Μάλιστα, θέλοντας να τονίσει ότι ο ΟΤΕ δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, ο κ. Τσαμάζ υπενθύμισε ότι «πριν από 15 χρόνια υπήρχαν δεκάδες ανταγωνιστές».

Για το voucher της κυβέρνησης για την επιδότηση συνδέσεων οπτικής ίνας, ο Μιχάλης Τσαμάζ σχολίασε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βοηθά στην αύξηση των πωλήσεων (εκ μέρους των παρόχων) και ως εκ τούτου είναι καλοδεχούμενο. Ωστόσο, όπως τόνισε είναι ένα μέτρο που βοηθά πρωτίστως τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία