
Οι χρεωμένες χώρες είναι ευάλωτες σε μια απότομη απώλεια εμπιστοσύνης, παρόλο που αυτός ο κίνδυνος μόλις και μετά βίας αναγνωρίζεται στις αγορές ομολόγων, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) .
Το ίδρυμα με έδρα τη Βασιλεία ανέφερε στην ετήσια οικονομική του έκθεση ότι οι χώρες των οποίων οι διογκωμένες δημοσιονομικές θέσεις αυξάνονται περαιτέρω από υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη δημοσιονομική αποκατάσταση. Ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, τόνισε ότι πρέπει να δράσουν «επειγόντως», όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Σενάρια για πυροσβεστική παρέμβαση μετά τις γαλλικές εκλογές
H BIS προειδοποιεί για τα δημόσια οικονομικά
«Γνωρίζουμε από την πείρα ότι τα πράγματα φαίνονται βιώσιμα μέχρι που ξαφνικά δεν είναι πλέον», είπε στους δημοσιογράφους. «Έτσι λειτουργούν οι αγορές».
Policies must lay a robust foundation for growth. Monetary policy must finish the last mile to #PriceStability, governments must consolidate their budgets, prudential policy must not let up and structural reforms must not delay #BISAnnualEconReport https://t.co/mRv5iWO6MD pic.twitter.com/Njk92TfA9F
— Bank for International Settlements (@BIS_org) June 30, 2024
Ενώ η ανάγκη για τον καθορισμό των δημόσιων οικονομικών ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για την BIS, οι παρατηρήσεις συμπίπτουν με τον εντονότερο έλεγχο των χρεωμένων οικονομιών. Οι ανησυχίες για τη Γαλλία αυτόν τον μήνα ώθησαν τους επενδυτές να απαιτήσουν το υψηλότερο premium στα ομόλογά της από το 2012.
Οι αξιωματούχοι της Βασιλείας δεν προσδιόρισαν καμία χώρα συγκεκριμένα, αλλά παρουσίασαν ένα γράφημα που εξετάζει το χρέος και τις τιμές αγοράς ορισμένων από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες στον κόσμο, όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
The BIS Annual Economic Report 2024 is out #GlobalEconomy #MonetaryPolicy #AI #CentralBanks #BISAnnualEconReport https://t.co/v24aCCAT2A pic.twitter.com/BfYrDCAWMc
— Bank for International Settlements (@BIS_org) June 30, 2024
Προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά, οι προηγμένες οικονομίες μπορούν φέτος να παρουσιάσουν ελλείμματα όχι μεγαλύτερα από το 1% του ΑΕΠ, από 1,6% πέρυσι, ανέφερε η BIS. Αυτό είναι ένα κλάσμα του τρέχοντος ελλείμματος των ΗΠΑ, το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ως «πολύ μεγάλο».
«Αν και η τιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών δείχνει μόνο μια μικρή πιθανότητα πίεσης στα δημόσια οικονομικά προς το παρόν, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε γρήγορα να καταρρεύσει εάν η οικονομική δυναμική αποδυναμωθεί και προκύψει επείγουσα ανάγκη για δημόσιες δαπάνες τόσο σε διαρθρωτικά όσο και σε κυκλικά μέτωπα», ανέφερε η BIS. «Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα χτυπηθούν πρώτα, αλλά οι πιέσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ευρύτερα».
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Ωστόσο, ο πληθωρισμός υποχωρεί, εκτιμούν αξιωματούχοι της BIS. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος για μια «ομαλή προσγείωση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Agustin Carstens.
Οι υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για αυτή την προοπτική, καθώς οι τιμές σε αυτήν τον τομέα δεν συμβαδίζουν με τις τάσεις πριν από την πανδημία, αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, οι αυξήσεις στο κόστος των εμπορευμάτων λόγω γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.
Δεδομένων αυτών των σημείων πίεσης, αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα. Αυτό θα μπορούσε να έχει υψηλό τίμημα για τη φήμη τους, εάν αυτή η πολιτική χρειαστεί να αντιστραφεί εν μέσω μιας εκ νέου έξαρσης του πληθωρισμού, ανέφερε η έκθεση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει τη δουλειά που τους αναλογεί για τη διαχείριση του προβλήματος, επισημαίνει η BIS, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι «με το όφελος της εκ των υστέρων», τα κίνητρα της πανδημίας πιθανότατα αύξησαν τους κινδύνους δευτερογενών επιπτώσεων.
Διεύρυνση φορολογικής βάσης προτείνει η BIS
Αν και οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να χαλαρώσουν πολύ σύντομα, οι κυβερνήσεις έχουν επίσης ρόλο να παίξουν με την υπερβολικά χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αντίθετα, θα πρέπει να διευρύνουν τις φορολογικές βάσεις και να πραγματοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών αλλαγών και της κλιματικής αλλαγής.
«Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες από μόνες τους δεν μπορούν να προσφέρουν σταθερή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», δήλωσε ο Borio. «Για να τεθούν τα θεμέλια για ένα πιο λαμπρό οικονομικό μέλλον απαιτούνται επίσης ενέργειες από άλλους φορείς χάραξης πολιτικής, ειδικά από τις κυβερνήσεις».


Latest News

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας