Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο προωθεί την εγχώρια επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αναδεικνύονται σε πρόσφατες μελέτες και μετρήσεις μεγάλων διεθνών οργανισμών και χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα για χώρες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά δομικά προβλήματα στην οικονομία τους.
Επειτα από μια οδυνηρή δεκαετή κρίση για τους Έλληνες, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα επέδειξε ανθεκτικότητα και εφάρμοσε σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων για να ξεπεράσει τις προκλήσεις, η ελληνική οικονομία πετυχαίνει πλέον εντυπωσιακές επιδόσεις στους βασικότερους παγκόσμιους δείκτες. Υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, η Enterprise Greece, σε συνεργασία με το δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, υλοποιεί ένα στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο που θέτει συγκεκριμένους στόχους ανά γεωγραφική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και τις θέσεις της χώρας.
Οι πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης εστιάζουν στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία, στην κοινωνική ισότητα και στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ευημερία. Αυτό το οικονομικό μοντέλο είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις και απόλυτα εναρμονισμένο με την οικονομική διπλωματία, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της εικόνας και του brand name της χώρας.
Η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης και συγκαταλέγεται στους 20 πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα ανοίγει τον δρόμο για ακόμα περισσότερες επενδύσεις.
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι μειώσεις εταιρικών φόρων, τα κίνητρα για επενδύσεις έντασης γνώσης, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι επενδύσεις σε δημόσια έργα, την κατατάσσουν μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη. Μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer και η Valorem, έχουν ήδη επενδύσει, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, έχουμε πετύχει ρεκόρ αύξησης εξαγωγών, με τις εξαγωγές να διπλασιάζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ και να επεκτείνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε 23 εξαγωγικούς προορισμούς. Σε δέκα από αυτούς, όπως η Νορβηγία, το Μαρόκο, η Ουκρανία, η Ιρλανδία και οι Φιλιππίνες, η αύξηση το 2023 σε σχέση με το 2020 ήταν μεγαλύτερη του 100%.
Η υγιής δημοσιονομική πολιτική και η έγκαιρη αποπληρωμή χρεών έχουν βελτιώσει σημαντικά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση και πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή η εθνική προσπάθεια, με πρόσθετες δομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη συνεχιζόμενη μείωση του χρέους, έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, την οποία ο «Economist» ανέδειξε κορυφαία σε επιδόσεις για το 2023.
Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ενώ έχει ήδη συμβάλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα μας, παρέχοντας έτσι μια αίσθηση σταθερότητας στην αγορά.
Η Enterprise Greece εργάζεται σκληρά ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι μακροπρόθεσμη. Ως ουσιαστικός μοχλός εξωστρέφειας, αποτελεί πλέον πύλη εισόδου στρατηγικών επενδύσεων και πολλαπλασιαστή ευκαιριών για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η Enterprise Greece προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, λειτουργώντας με σεβασμό στο πολιτιστικό κεφάλαιο, το φυσικό περιβάλλον και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Το 2023 η Εταιρεία αξιολόγησε 9 νέες στρατηγικές επενδύσεις με προϋπολογισμό 1,33 δισ. ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν 600 νέες θέσεις εργασίας και προκαταρκτικές αξιολογήσεις για 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,1 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 2.800 νέες θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα αναπτύξαμε 1.583 νέες επενδυτικές επαφές κατά τη διάρκεια 38 επενδυτικών δράσεων. Πετύχαμε επίσης μια σημαντική διεθνή αναγνώριση στην επιχειρηματική εκδήλωση «Go Global Awards 2023», που διοργανώθηκε από το International Trade Council, και βραβευθήκαμε ως ο καλύτερος Φορέας Προώθησης Επενδύσεων για το 2023.
Παράλληλα η Εταιρεία διοργάνωσε την εθνική συμμετοχή σε 33 διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και 10 επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες όπως τα ΗΑΕ, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Γερμανία, επιτυγχάνοντας πάνω από 80.000 επιχειρηματικές επαφές (Β2Βs).
Οι εκθεσιακές συμμετοχές συνοδεύονται από δράσεις προβολής και δικτύωσης, προωθώντας το ελληνικό brand και υποστηρίζοντας τις εξαγωγικές εταιρείες. Διαχειριστήκαμε πάνω από 900 αιτήματα εξαγωγικών επιχειρήσεων και πραγματοποιήσαμε 59 εξατομικευμένες συνεδρίες συμβουλευτικής προς νέους εξαγωγείς. Λανσάραμε την Enterprise Greece Exports Academy, που διοργάνωσε δύο κύκλους εξαγωγικών σεμιναρίων με τη συμμετοχή 400 εκπαιδευομένων από 229 επιχειρήσεις.
Μέσω της διαδικτυακής σειράς «Doing Business in-» και του προγράμματος THRIVING GLOBAL, παρείχαμε ενημέρωση για στρατηγικές αγορές-στόχους και εξατομικευμένη εκπαίδευση σε 43 τεχνολογικές επιχειρήσεις και startups.
Βασική μας επιδίωξη είναι οι συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και με όλους τους θεσμικούς φορείς για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και τη μόχλευση συνεργειών προς αμοιβαίο όφελος. Συνεχίζουμε και το 2024 την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων όπως κλαδικές εκθέσεις, B2B δράσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις για σημαντικές αγορές-στόχους, προώθηση επενδυτικών ευκαιριών, διαδικτυακά σεμινάρια, δικτύωση και εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς. Στοχεύουμε σε επενδύσεις έντασης γνώσης και διαφοροποίηση σε υποκλάδους όπου η χώρα διαθέτει ή μπορεί να αποκτήσει προβάδισμα.
Δέσμευσή μας είναι η προσήλωση στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και στην ενίσχυση της καινοτομίας. Για την Ελλάδα του αύριο…
Ο δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος
είναι διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής