
Σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου για τον αμπελοοινικό κλάδο, όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες , κάλεσε η Κομισιόν εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν.
Η ομάδα θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, όπου οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα προσκληθούν για να παρουσιάσουν την αξιολόγησή τους για την κατάσταση και τις προοπτικές για τον αμπελοοινικό τομέα της ΕΕ.
Κρασί: Πώς θα πρωταγωνιστήσει ο ελληνικός αμπελώνας; Η πρόταση των οινοποιών
Την ανακοίνωση για τη σύσταση της Ομάδας είχε ανακοινώσει ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της 27ης Μαΐου 2024, ως απάντηση σε αιτήματα του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα.
Ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ αποτελούσε μια επιτυχημένη ιστορία. Πλαισιωμένη από ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό σύστημα, η ΕΕ πρωτοστατεί στον κόσμο, με εξαγωγές που τριπλασιάστηκαν σε αξία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Παρά την επιτυχία αυτή και τη σημαντική συνεισφορά του στο ΑΕΠ της ΕΕ, ο κλάδος αντιμετωπίζει πλέον σημαντικές προκλήσεις λόγω της μακροπρόθεσμης μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης, της αλλαγής των προτιμήσεων των καταναλωτών και ενός ασταθούς και λιγότερο παγκοσμιοποιημένου διεθνούς πλαισίου που επηρεάζει τις βασικές εξαγωγικές αγορές. Επιπλέον, ο κλάδος αντιμετωπίζει ολοένα και πιο απρόβλεπτες συνθήκες παραγωγής και συγκομιδής λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες πραγματικότητες και το πλαίσιο πολιτικής πρέπει να είναι κατάλληλο για να συνοδεύει την απαιτούμενη μετάβαση», επισημαίνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Πολιτική Οίνου θα χρησιμεύσει ως φόρουμ για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη διερεύνηση πιθανών λύσεων. Η Ομάδα θα συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις φορές και αναμένεται να εκδώσει συμπεράσματα και συστάσεις για μελλοντικές εξελίξεις πολιτικής έως τις αρχές του 2025.
Πυλώνας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ
Ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ αποτελεί πυλώνα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ και είναι ζωτικής σημασίας η συμβολή στην οικονομία, την κοινωνία και τις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές. Η αλυσίδα αξίας του κρασιού ενισχύει την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα της ΕΕ.
Εκτιμάται ότι δημιουργεί 3 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι περισσότερες από αυτές σε αγροτικές περιοχές, και συνεισφέρει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης και επαγόμενης αξίας που παράγεται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο αμπελοοινικός τομέας προστατεύεται από ένα ενδελεχές ρυθμιστικό πλαίσιο και υποστηρίζεται από προγράμματα στήριξης του κρασιού στις οινοπαραγωγικές χώρες.
Η ΕΕ παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή κρασιού
Η ΕΕ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή κρασιού (60%), στην κατανάλωση (48%) και στην εξαγόμενη αξία (60%). Ταυτόχρονα, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές επηρεάζουν την ποσότητα, την ποιότητα και τα είδη του κρασιού που καταναλώνεται. Η κατανάλωση κρασιού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Τα εμβληματικά κόκκινα κρασιά της ΕΕ αντικαθίστανται από φρέσκα και ελαφρύτερα κρασιά ή από άλλα ποτά που προσαρμόζονται ευκολότερα στις νέες γεύσεις. Οι παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές για τα κρασιά της ΕΕ επηρεάζονται από έναν συνδυασμό αποκατανάλωσης και γεωπολιτικών παραγόντων, που οδηγεί σε πιο ασταθή πρότυπα εισαγωγών.
Επιπλέον, η παραγωγή γίνεται απρόβλεπτη, δεδομένης της ακραίας ευπάθειας του αμπελοοινικού τομέα στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να βοηθήσει τον αμπελοοινικό τομέα να προσαρμοστεί σε αυτές τις περίπλοκες νέες πραγματικότητες.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ