«Η σημερινή αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερή σε θετική, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο την επιτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη μετά την αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό, από την Scope Ratings.
Scope Ratings: Διατηρεί το ΒΒΒ- για την Ελλάδα – Αναβαθμίζει το outlook σε θετικό
«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας», πρόσθεσε ο κύριος Χατζηδάκης.
Κλείνοντας τη δήλωσή του αναφέρει πως η σημερινή αξιολόγηση συνιστά συνεπώς μήνυμα συνέχισης και επιτάχυνσης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Προχωρούμε λοιπόν με δημοσιονομική σοβαρότητα, έχοντας ως στόχους την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, τη σύγκλιση με την ΕΕ και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».
Η αναθεώρηση του outlook σε θετικό για τις μακροπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας αντανακλά την προσδοκία της Scope για συνεχή μείωση του λόγου του χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά τα επόμενα έτη.
Η αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, η οποία αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν την Scope στην ανακοίνωση της αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο, οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους και στην περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, σημειώνει ο Γερμανικός οίκος αξιολόγησης.
Επιπλέον, η Scope προσθέτει στους λόγους αναβάθμισης του outlook την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, εξελίξεις που όπως αναφέρει στηρίζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέλος, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διευκολύνονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάκαμψης και πολυετούς χρηματοδότησης, ενισχύουν την ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.
Latest News
Το πέμπτο κλειδί της επενδυτικής βαθμίδας κρατά η Moody's
Τι εμποδίζει την Moody's από το να αναβαθμίσει μια οικονομία που όταν άρχισε η δίνη της δημοσιονομικής κρίσης την άνοιξη του 2010 της έδινε βαθμολογία Α3
Πώς τα πήγε η Tesla στη μάχη με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις πωλήσεις της Tesla
ΟΤ FORUM - Πρωτοψάλτης: Πώς μειώσαμε την ανεργία κάτω από 10%
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
ΟΤ FORUM - Φιλιππίδης: Φόβοι για χιλιάδες λουκέτα στο εμπόριο
Στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Κερδίζουν έδαφος τα υβριδικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις
Σχεδόν ένα στα δύο αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στην χώρα μας είχε υβριδική τεχνολογία
Αιφνιδιαστικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη δρομολογιακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια
Ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενεργήθηκε στη μεγαλύτερη πορθμειακή γραμμή της Ελλάδας , Πέραμα – Παλούκια με 7,1 εκατ. επιβάτες το 2022
Πώς θα εξομοιωθούν οι τρίτεκνοι με τους πολύτεχνους - Όλα τα επιδόματα
Όλα τα επιδόματα που θα δοθούν σε ευάλωτους πολίτες - Η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς
Όλα τα μέτρα στήριξης των συντάξεων - Ποιοι θα πάρουν έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα
Στα 250 ευρώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Στα 125 το επίδομα στέγασης - Νέες παροχές για τρίτεκνες οικογένειες - Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Χατζηδάκης για Αττική Οδό: Η Ελλάδα ξεφεύγει από την εποχή του κρατισμού
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «εισρέουν περισσότερα από 3,2 δισ. εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία» και «μειώνεται ισόποσα το δημόσιο χρέος της χώρας μας»
Στο...μισό του 2007 οι επενδύσεις - Ποιοι παράγοντες επηρέασαν το ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο
Η συνεισφορά εξαγωγών και κατανάλωσης στο ελληνικό ΑΕΠ - Οι επενδύσεις υπολείπονται των προ κρίσης επιπέδων αλλά και του μέσου όρου στην ΕΕ