Μετά την παράδοσή του από το βρετανικό στέμμα στην Λαϊκή δημοκρατία της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ απολάμβανε ένα ιδιότυπο νομικό και οικονομικό καθεστώς, αλλά καθώς η Κίνα ενισχύει τον έλεγχό της στο Χονγκ Κονγκ, ένα κύμα κατοίκων μετακομίζει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφήνει τα χρήματα που μάζευαν για την σύνταξη τους παγιδευμένα στον ασιατικό οικονομικό κόμβο.

Κανονικά, οποιοσδήποτε εγκαταλείπει το Χονγκ Κονγκ σε μακροπρόθεσμη βάση έχει δικαίωμα πρόσβασης στις αποταμιεύσεις που έχει συγκεντρώσει στο υποχρεωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, το Υποχρεωτικό Ταμείο Προνοίας. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που μεταναστεύουν χρησιμοποιώντας ένα βρετανικό (υπερπόντιο) διαβατήριο δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να αποσύρουν τα χρήματά τους πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών, δήλωσε η Αρχή Υποχρεωτικών Ταμείων Προνοίας.

Χονγκ Κονγκ: Το χρηματιστήριο θα λειτουργεί ακόμα και σε τυφώνες

Για όσους μετακομίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το να μην έχουν πρόσβαση στα συνταξιοδοτικά τους χρήματα έχει απτές οικονομικές επιπτώσεις.

Χονγκ Κονγκ: Νομοθετικές αλλαγές οδηγούν στη φυγή

Η μετανάστευση ήταν στο μυαλό πολλών κατοίκων μετά την ψήφιση του άρθρου 23 από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ τον Μάρτιο. Αυτός είναι τοπικός νόμος ασφάλειας που εφαρμόστηκε γρήγορα κατόπιν παρότρυνσης του Πεκίνου και ο οποίος έχει επικριθεί σκληρά από ξένες κυβερνήσεις για τον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών.

«Με το άρθρο 23, θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από το Χονγκ Κονγκ, περισσότεροι άνθρωποι που θα προσπαθούν να λάβουν πρόωρες αποσύρσεις για να χτίσουν τη νέα τους ζωή και περισσότερες αρνήσεις», δήλωσε στο Bloomberg η Μέγκαν Κου, σύμβουλος έρευνας και πολιτικής στο Hong Kong Watch, η οποία εκτιμά ότι tα άτομα που μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας το διαβατήριο BN(O) δεν έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις από το 2021.

Τα υπερπόντια βρετανικά διαβατήρια-BN(O) δίνουν σε άτομα που γεννήθηκαν πριν από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997 και στις οικογένειές του,ς το δικαίωμα να μετακομίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έναν τρόπο για πλήρη βρετανική υπηκοότητα, με περισσότερα από 140.000 άτομα να χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο μετανάστευσης από τότε που επεκτάθηκε όταν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο Μπόρις Τζόνσον το 2021.

Αύξηση αιτήσεων για μετανάστευση

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι αιτήσεις για διαβατήρια BN(O) ήταν οι υψηλότερες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, διπλάσιες από την προηγούμενη περίοδο φτάνοντας τις 9.693, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, η πόλη λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», που σημαίνει ότι η πόλη είναι μέρος της Κίνας, αλλά διατηρεί τα δικά της οικονομικά και κοινωνικά συστήματα. Στην πραγματικότητα, το «μίνι σύνταγμα» απαιτεί από την πόλη να θεσπίσει το δικό της νόμο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, μια εντολή που έχει προκαλέσει διαμάχες επί δεκαετίες.

Οι υποστηρικτές της δημοκρατίας φοβούνταν εδώ και καιρό ότι οι νόμοι θα περιόριζαν τις βασικές ελευθερίες και οι διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης  ξέσπασαν σε όλη την πόλη από το 2019 έως ότου το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια το 2020 που εξάλειψε πολλές ομάδες ακτιβιστών. Για κάποιους, εκείνη η εποχή σηματοδότησε ένα σημείο καμπής και τους ώθησε να καταστρώσουν σχέδιο διαφυγής.

«Σε περίπτωση οριστικής αναχώρησης, τα μέλη του προγράμματος απαιτείται να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για το δικαίωμα διαμονής εκτός Χονγκ Κονγκ», επισήμανε η HSBC. «Το MPFA επιβεβαίωσε δημόσια ότι ένα διαβατήριο BN(O) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο αποδεικτικό στοιχείο».

Φυγή υπό τον φόβο καταστολών

Άλλοι έχουν εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ μετά τον ρόλο τους στις πρόσφατες διαμαρτυρίες υπό το φόβο των επιπτώσεων. Κάποιοι μετακόμισαν στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας το διαβατήριο BN(O), αφού αντιμετώπιζαν πιθανές συλλήψεις και φοβούνταν για την ασφάλειά τους.

Τώρα είναι παγιδευμένοι στην Βρετανία χωρίς να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να λειάνουν την παραμονή τους στο νέο τους σπίτι.

«Πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βασίζονται σε αυτό το ταμείο, πολλοί έχουν πολλά χρήματα που έχουν συσσωρευτεί σε αυτό», δήλωσε η Κου του Hong Kong Watch. «Χρειάζονται τα χρήματα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή και η κυβέρνηση το εμποδίζει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.