H μεγάλη «φυγή» προς τα θέρετρα ξεκίνησε. Συνολικά, τα πρώτα δύο Σαββατοκύριακα του Αυγούστου, θα εγκαταλείψουν μικρές και μεγάλες πόλεις είκοσι οκτώ εκατομμύρια Ιταλοί. Ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, σε σταθμούς, αεροδρόμια και αυτοκινητοδρόμους η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία μας λένε ότι θα πάνε διακοπές έξι στους δέκα Ιταλούς. Θα ξοδέψουν, κατά μέσο όρο, ογδόντα πέντε ευρώ την ημέρα ενώ, λόγω οικονομικής στενότητας, αυξάνεται το ποσοστό πολιτών που επέλεξε να πάρει άδεια τον Σεπτέμβριο, όταν το συνολικό κόστος είναι πιο συγκρατημένο.
Στην Ιταλία φέτος οι τιμές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και στις διάφορες τουριστικές υποδομές θα αυξηθούν κατά 7,9% σε σχέση με πέρυσι. Είναι μία από τις αιτίες που ωθούν όλο και περισσότερους τουρίστες να επιλέγουν προορισμούς εκτός εθνικών συνόρων. Και φέτος οι Ιταλοί τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα, την Ισπανία και την Αλβανία λόγω της φυσικής ομορφιάς, αλλά και επειδή συμφέρουν περισσότερο.
Τουρισμός: Έρχονται περισσότεροι τουρίστες αλλά ξοδεύουν λιγότερα
Πριν λίγες ημέρες υπήρξαν κάποιες αναφορές του Τύπου στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε καμία σχετική οδηγία και, τουλάχιστον στη φάση αυτή, τα μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο όλο θέμα. Η σχέση όλο και περισσότερων Ιταλών με την Ελλάδα είναι μοναδική, βιωματική, έντονη όσο καμία άλλη, όπως συνηθίζουν να λένε.
Πρωτοβουλία για αύξηση των τουριστικών εσόδων
Η Ιταλία, βέβαια, ξέρει καλά πόσο σημαντικά είναι τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα, και για την οικονομία της. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρώμης μόλις παρουσίασε μία στοχευμένη πρωτοβουλία: «il Turismo delle radici», τον τουρισμό που ανακαλύπτει τις ρίζες. Ιταλοί που ζουν στο εξωτερικό και ξένοι πολίτες ιταλικής καταγωγής θα μπορούν να αγοράζουν με έκπτωση αεροπορικά εισιτήρια, για να ανακαλύπτουν τις περιοχές από τις οποίες μετανάστευσαν οι παππούδες και προπαππούδες τους. Με την πρωτοβουλία αυτή, η κυβέρνηση Μελόνι ελπίζει να αυξήσει τα τουριστικά έσοδα έως και κατά οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μία πρόβλεψη που βασίζεται στη διαπίστωση ότι οι ξένοι πολίτες ιταλικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα ογδόντα εκατομμύρια.
Deutsche Welle
Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη
Latest News
Ανακατεύουν την τράπουλα της ηγεσίας οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες - Οι αλλαγές σε BMW και Mercedes
Οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν σε διαρθρωτικές αλλαγές ηγετικών στελεχών για να σώσουν την «παρτίδα»
Reuters: Σχέδια για υποτίμηση του γουάν ενόψει του Trump 2.0
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει τα σχέδια της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών