
Κατά 9% αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο η μίσθωση χώρων γραφείων στην Ευρώπη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέρει λόγω της ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα αλλά και τις επιστροφές στην εργασία.
Οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση και οι τράπεζες κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο της δραστηριότητας στις μισθώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 25% της απορρόφησης έναντι 17% την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της μεσιτικής ετιαρείας Savills Plc.
Google: Ο νέος κόμβος στη Νέα Υόρκη αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο εργασίας
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Πράγα, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και το Σίτι του Λονδίνου ανέφεραν αύξηση της ζήτησης πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας κατά το πρώτο εξάμηνο. Ενώ το City του Λονδίνου είδε το μερίδιό του στη δραστηριότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης να εκτοξεύεται στο 34% από 26%.
Ο τομέας των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών ήταν η δεύτερη πιο πολυσύχναστη κατηγορία, αν και η απορρόφηση μειώθηκε στο 22% από 28% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Χώροι γραφείων: Ο ρόλος των εργαζομένων
Η προσέλευση στα γραφεία αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους με εντολές και κίνητρα να επιστρέψουν. Τα τρία τέταρτα των εταιρειών υιοθετούν πλέον μια πολιτική ελάχιστης παρουσίας, σύμφωνα με επιχείρηση μεσιτικών υπηρεσιών CBRE Group Inc. βοηθώντας τη χρήση των χώρων να ανεβαίνει σταθερά σε όλη την ήπειρο.
Παρόλα αυτά, πολλές επιχειρήσεις συρρικνώνουν το αποτύπωμά τους καθώς περιμένουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, ενώ η έλλειψη κατάλληλου αποθέματος ωθεί πολλούς ενοικιαστές να ανανεώσουν τις υφιστάμενες μισθώσεις τους αντί να συμβιβαστούν με χώρους που δεν είναι καλά τοποθετημένοι, δήλωσε η Christina Sigliano, επικεφαλής των υπηρεσιών κατοχής EMEA της Savills. Οι παράγοντες αυτοί εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον τομέα των εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη, πρόσθεσε στο Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές επενδυτικές συναλλαγές σε γραφεία ανήλθαν σε περίπου 14,1 δισ. ευρώ (15,7 δισ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο, μειωμένες κατά 21% σε ετήσια βάση, καθώς τα υψηλά επιτόκια συνέχισαν να περιορίζουν τις συμφωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 60% σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου της πενταετίας, ο οποίος ανέρχεται σε 36 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο στήριξε τη δραστηριότητα, λόγω της ταχύτερης αρχικής προσαρμογής των τιμών και των ελκυστικών αποδόσεων για τους αγοραστές με μετρητά.
Η Πράγα, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και το Σίτι του Λονδίνου ανέφεραν αύξηση της ζήτησης πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας κατά το πρώτο εξάμηνο.
Τα premium γραφεία
Οι μέσες αποδόσεις των προνομιακών γραφείων στην Ευρώπη παρέμειναν σταθερές στο 4,9% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Η Savills δήλωσε στο Bloomberg πως συνολικά τα ευρωπαϊκά γραφεία παραμένουν σε «εύλογη αξία», αν και το Όσλο και η Μαδρίτη εμφανίζονται ως οι πιο υποτιμημένες αγορές σε σχέση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
«Σε όλες τις αγορές, παραμένει ένα χάσμα στις προσδοκίες αγοραστών-πωλητών», δήλωσε ο James Burke, διευθυντής διασυνοριακών επενδύσεων της Savills. Ωστόσο, «αυτό φαίνεται να κλείνει σταδιακά, καθώς τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές προσαρμόζουν τις τιμολογιακές τους φιλοδοξίες», πρόσθεσε.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου