Είναι γνωστό ότι η αναζήτηση ταλέντων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και σίγουρα «χάνονται» αθλητικές δυνατότητες που -με τις υπάρχπουσες μεθόδους- είναι αδύνατον να εντοπιστούν πέραν του τεράστιου χρόνου,  που μια πιο αποτελεσματική,  προσπάθεια θα απαιτούσε.

Για παράδειγμα το ποδοσφαιρο , το πιο δημοφιλές άθλημα σε όλο τον κόσμο έχει περισσότερους απο 300 εκατομμυρια αθλητές, ολων των ηλικιών και των επιπέδων αλλά μονον η ελίτ, περίπου 130.000 απο αυτούς είναι επαγγελματίες.

Apple: Ρίχνει στην αγορά το Tabletop Robot αναζητώντας νέα έσοδα

Σκεφτείτε τώρα, η εύρεση των καλύτερων παικτών—που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε πόλη ή χωριό σε όλο τον κόσμο—είναι, παραδοσιακά, σαν να βρίσκεις μια βελόνα σε μια θημωνιά με άχυρα. Είναι πολύ πιθανό μερικοί από τους πιο ταλαντούχους αθλητές δεν θα βρουν ποτέ τον δρόμο τους για τον ελίτ ανταγωνισμό.

Τι θα γινόταν όμως αν η εύρεση αυτού του ταλέντου ήταν τόσο εύκολη όσο η λήψη βίντεο σε ένα smartphone;

Οι πλατφόρμες AI της Intel

Τον περασμένο Μάρτιο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και οι εκπρόσωποι της Intel περιόδευσαν σε πέντε χωριά στη Σενεγάλη, όπου μέτρησαν τις σωματικές και γνωστικές ικανότητες χιλίων παιδιών—ηχογραφώντας βίντεο κατά τη διάρκεια μιας σειράς ασκήσεων άλματος, ταχύτητας και δύναμης.

Ένα σύστημα ανάλυσης βίντεο που τροφοδοτείται από πλατφόρμες Intel® AI μπόρεσε να εντοπίσει 40 πολλά υποσχόμενους νεαρούς αθλητές, τους οποίους η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Σενεγάλης ελπίζει να βοηθήσει στην εκπαίδευση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Ντακάρ το 2026.

Το σύστημα, το οποίο αναλύει τις αθλητικές επιδόσεις εξ ολοκλήρου από βίντεο, ξεκινά με βίντεο smartphone, και μετά από αυτό, ολόκληρη η στοίβα καθίσταται δυνατή από τις πλατφόρμες Intel® AI.

Στο backend, προσαρμοσμένα μοντέλα υπολογιστικής όρασης εκτελούνται σε διακομιστές που τροφοδοτούνται από επιταχυντές Intel® Gaudi®, καθιστώντας την εκπαίδευση γρήγορη, επεκτάσιμη, προσιτή και οικονομικά προσιτή.

Το σύστημα ανάλυσης βίντεο τρισδιάστατης λήψης κίνησης μπορεί να αναλύσει έως και 1.000 σημεία εμβιομηχανικής δεδομένων, χάρη στις βελτιστοποιήσεις με το OpenVINO™ και τη δύναμη των επεξεργαστών Intel® Xeon® Scalable.

Ταλέντα και ευκαιρίες

Το θέμα τελικά είναι ότι το ταλέντο μοιράζεται εξίσου και οι ευκαιρίες συχνά όχι. «Ορισμένες περιοχές του κόσμου μπορεί να έχουν το καλύτερο ταλέντο. Ωστόσο, αυτά τα άτομα μπορεί να μην ανακαλυφθούν λόγω έλλειψης πόρων ή ευκαιριών», λέει η Caroline Rhoades, Διευθύντρια Μάρκετινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων της Intel. «Αυτό είναι το χάσμα που ελπίζουμε να γεφυρώσουμε με την τεχνολογία αθλητικών επιδόσεων AI που τροφοδοτείται από την Intel».

Οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης της Intel μπορούν να εντοπίσουν, να αναλύσουν και να προσελκύσουν ταλέντα πιο γρήγορα από ποτέ, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού σε μια κλίμακα που δεν ήταν δυνατή στο παρελθόν.

Δεδομένου ότι το σύστημα είναι προσβάσιμο μέσω μιας δωρεάν εφαρμογής smartphone, οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε ένα smartphone μπορεί να τραβήξει και να ανεβάσει βίντεο και να αποκτήσει πρόσβαση σε μετρήσεις απόδοσης για να τον βοηθήσει να βελτιωθεί.

Πέρα από αυτό, με τους συλλόγους και τα προγράμματα που αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως μέρος των προσπαθειών τους για επιλογη νέων αθλητρων , δυνητικά διευρύνει τη δεξαμενή των αθλητών πέρα ​​από αυτή που θα ήταν δυνατό με παλαιότερες μεθόδους αξιολόγησης ταλέντων να γίνει και που απαιτούσε χρόνο και ταξίδια.

Μια ευκαιρία

Kατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι 2024, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Intel® AI Platform Experience που έχει δημιουργηθει σε συνεργασία με τη Samsung στο Stade de France.

Εκεί οι θαυμαστές μποορούν να βιώσουν μια γεύση του τι σημαίνει να προπονείσαι ως κορυφαίος αθλητής και να αποκτήσουν κάποια εικόνα για τις δικές τους αθλητικές επιδόσεις και δυνατότητες. Τι φανταστική ευκαιρία για τους επισκέπτες και θεατές των παραολυμπιακών αγώνων, που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα !

Το Stade de France, το στάδιο των Ολυμπιακων Αγώνων του Παρισιού 2024

Η AI θα πρόβλεπει και τους τραυματισμούς;

Πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι πλατφόρμες Intel® AI μπορούν να αυτοματοποιήσουν και να αυξήσουν την πρόσβαση σε ευκαιρίες για το επόμενο κύμα αστέρων του αθλητισμού και μελλοντικούς υποψήφιους Ολυμπιονίκες. Όμως τα οφέλη μπορούν να επεκταθούν σε όλους τους αθλητές, από τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης έως τους κορυφαίους επαγγελματίες.

Η πλατφόρμα AI μπορεί να παρέχει ανάλυση απόδοσης βασισμένη αποκλειστικά στην είσοδο της κάμερας, βοηθώντας τους σοβαρούς αθλητές να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Το σύστημα ανάλυσης βίντεο, το οποίο μπορεί να καταγράφει και να παρακολουθεί συνεχώς μετρήσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του παιχνιδιού, ενδέχεται να μην παρεμβαίνει στην απόδοση ή να αποσπά την προσοχή των αθλητών όσο οι αισθητήρες.

Είναι επίσης δυνατή η καταγραφή κρίσιμων δεδομένων που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν. Ο Rhoades είπε, «Ένας επαγγελματίας προπονητής μου είπε ότι εάν αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει βίντεο για να προβλέψει έναν τραυματισμό στον αστράγαλο στον κορυφαίο παίκτη μου, μπορώ να ξεκινήσω αμέσως τη φυσικοθεραπεία, να τους αποτρέψω από το να χάσουν παιχνίδια και πιθανώς να κερδίσω ένα πρωτάθλημα αντί να έχω το αστέρι μου παίκτης σε πάγκο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου