
Οι έρευνες αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα social media και την ψυχική μας υγεία με πολλές να συμφωνούν πως η χρήση τους έχει αρνητικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα. Ο τομέας που προκαλεί ιδιαίτερη μάλιστα ανησυχία είναι αυτός της εικόνας του σώματος που φαίνεται να επηρεάζει ως επί το πλείστον το γυναικείο φύλο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλά από τα δεδομένα που συνδέουν την εικόνα του σώματος και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι συσχετιστικά. Αυτό καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η χρήση τους προκαλεί σωματική δυσαρέσκεια στις γυναίκες ή εάν οι γυναίκες που ήδη παλεύουν με την εικόνα του σώματος μπορεί να είναι πιο πιθανό να στραφούν σε αυτά ως μέσο αντιμετώπισης της αγωνίας τους.
Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Γιόρκ στο Τορόντο εξέτασε εάν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας από τα social media θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες γυναίκες να εκτιμήσουν εκ νέου το σώμα τους και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η απάντηση είναι «ναι».
Πώς τα social media τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια και τις διατροφικές διαταραχές
Σκρολάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πώς τα social μπορούν να τροφοδοτήσουν διαταραχές που σχετίζονται με την εμφάνιση. Υπάρχουν ατελείωτες φωτογραφίες και βίντεο με γυναίκες που φαίνονται να έχουν το τέλειο σώμα, αψεγάδιαστο δέρμα και μεταξένια μαλλιά, γεγονός που μπορεί να κάνει άλλες γυναίκες να αισθάνονται πως πάντα κάτι τους λείπει. Αυτή η αίσθηση ότι δεν ανταποκρινόμαστε σε πολύ συγκεκριμένα πρότυπα μπορεί να οδηγήσει σε σωματική δυσαρέσκεια, ντροπή, ακόμα και διατροφικές διαταραχές.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι γνωρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυτόν τον αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του σώματός τους και χρησιμοποιούν στρατηγικές όπως το «unfollowing» λογαριασμών που εστιάζουν στο σώμα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον αντίκτυπο. Αν και αυτό μπορεί να είναι ένα βήμα προς μια υγιή κατεύθυνση, το προτεινόμενο περιεχόμενο σε συνδυασμό με μια συνεχή ροή διαφημίσεων, καθιστούν αδύνατο τον πραγματικό έλεγχο του περιεχομένου της ροής.
Η έρευνα
Σε αυτή τη νέα μελέτη συμμετείχαν 66 φοιτήτριες οι οποίες δήλωσαν καθημερινοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα ήταν όμως πρόθυμες να τα κλείσουν για λίγες μέρες.
Η πρώτη φάση της μελέτης περιελάμβανε αξιολογήσεις ως προς τη σωματική ικανοποίηση και τη συνολική τους αυτοεκτίμηση. Οι συμμετέχουσες εγκατέστησαν επίσης μια εφαρμογή που θα παρακολουθούσε τη χρήση των social.
Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες σε σχέση με την εμφάνισή σας, γιατί να μην δοκιμάσετε να κλείσετε για λίγο τα social media;
Στη συνέχεια, οι ερευνητές τις χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες: στην πειραματική στην οποία έλαβαν οδηγίες να κάνουν ένα διάλειμμα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στην ομάδα ελέγχου στην οποία οι γυναίκες θα χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως έκαναν συνήθως.
Μια εβδομάδα αργότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έκαναν ένα διάλειμμα από τα social εμφάνισαν βελτιώσεις στο κομμάτι της αυτοεκτίμησης και αυξημένη ικανοποίηση από την εικόνα του σώματός τους, ειδικά εκείνες που κινδύνευαν περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις των social.
Παρά τους περιορισμούς της μελέτης όπως το μικρό μέγεθος του δείγματος, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και υπονοούν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ της απομάκρυνσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της βελτίωσης της ψυχικής υγείας για τις νεαρές γυναίκες.
Όταν συναντήθηκαν με τους ερευνητές στη δεύτερη φάση της μελέτης, περισσότερες από τις μισές γυναίκες σε κατάσταση «διαλείμματος» είπαν ότι η αποφυγή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν δύσκολη, αλλά έγινε ευκολότερη μετά από μερικές ημέρες. Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι οι γυναίκες ανέφεραν ότι αντικατέστησαν τον χρόνο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συνήθειες πιο υγιεινές ή πιο ικανοποιητικές, όπως η συζήτηση με φίλους, το διάβασμα, η άσκηση και ο ύπνος.
Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες σε σχέση με την εμφάνισή σας, γιατί να μην δοκιμάσετε να κλείσετε για λίγο τα social media; Σε αντίθεση με άλλες παρεμβάσεις ψυχικής υγείας, το διάλειμμα από τα social είναι δωρεάν και μπορεί να σας προσφέρει χρόνο για δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε χαρά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Πηγή: Vita


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.