Πριν αρχίσω να σας πω ότι μου έχει κλέψει την παράσταση ο «μαραθώνιος» του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και όχι άδικα. Όπως άλλωστε και στην ίδια την Έκθεση.
Διότι είναι η επιτομή της επένδυσης που έχει κάνει η Alter Ego Media για την ενημέρωση όλων μας.
Και δεν είναι τυχαίο ότι όσοι βρίσκονται στην έκθεση περνούν και μένουν στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Και παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν εκεί.
Έγινε θεσμός
Η ετήσια παρουσία του ΟΤ στη ΔΕΘ αποτελεί πλέον θεσμό.
Με πλούσια ατζέντα θεμάτων, σημαντικούς προσκεκλημένους και ολοκληρωμένη, υψηλής ποιότητας μετάδοση από τις ιστοσελίδες της Alter Ego Media σας προτρέπω να μείνετε συντονισμένοι.
Για 10 ημέρες το στούντιο του ΟΤ στη ΔΕΘ θα φιλοξενεί πολιτικούς αρχηγούς και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και επιχειρηματίες, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και άλλους οικονομικούς παράγοντες.
Εγγυητής η Ελλάδα
Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής για την Ελλάδα, δείχνει να καταγράφεται θετικό στη ΔΕΘ.
Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, αναλύοντας το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό, αλλά και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία.
Δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα λύσεις, αλλά μπορούμε να συζητητούμε, ανέφερε.
Αλλά ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου.
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό και γεωπολιτικό project, λέγοντας ότι «το καλώδιο θα γίνει κ εμείς θα το διασφαλίσουμε γεωπολιτικά».
Διπλό μήνυμα στην Κύπρο
Και αν δεν έλαβαν από τον κ. Γεραπετρίτη το μήνυμα στην Κύπρο, σχετικά με το Great Sea Interconnector, σίγουρα το έλαβαν από την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη χώρα, Julie Davis Fisher.
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Από βήματος του συνεδρίου του Economist, λίγο έως πολύ είπε ότι εάν χάσει η Κύπρος αυτήν την ευκαιρία να συνδεθεί ενεργειακά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ίσως να μην υπάρξει άλλη.
Όταν οι πολιτικές παρεμβάσεις περνούν στη σφαίρα της δημόσιας τοποθέτησης, νομίζω ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα του καλωδίου.
Talk of the town
Πέραν όμως τα όσα σημαντικά ειπώθηκαν και θα ειπωθούν στο στούντιο του ΟΤ στη ΔΕΘ, αυτό που μου μεταφέρουν είναι ότι γίνονται σημαντικές συζητήσεις για το θέμα της στεγαστικής κρίσης στη χώρα.
Κάτι που επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζουν δέσμη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.
Τα μέτρα περί κλειστών διαμερισμάτων και οι στοχοποιήσεις όσων επιλέγουν τη λύση του AirBnB… ούτε καν θα κάνουν διαφορά στην αγορά.
Αυτό το λένε μάλιστα σε κάθε ευκαιρία οι παράγοντες της αγοράς, θυμίζοντας το τελευταίο παράδειγμα στη Σαντορίνη.
Εκεί ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος το παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στη Θήρα αποφάσισε να το διαθέσει ως Airbnb.
Έτσι το παράρτημα έκλεισε…
Πάντως, ο κ. Τσακίρης έδωσε έναν οδηγό, παραπέμποντας στις χώρες που χρηματοδοτούνται οι κατασκευές με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να δοθούν στην αγορά σε χαμηλές τιμές.
Σε «Biden effect» o Μητσοτάκης
Γι’ αυτό ακούω περί «Biden effect» για την κυβέρνηση. Αυτό μου είπε χαρακτηριστικά πηγή κοντά στο κέντρο των αποφάσεων, δηλαδή τον στενό πυρήνα, του Μαξίμου, θέλοντας να εξηγήσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο στενός πυρήνας Μητσοτάκη.
Τι εννοούσε; Αυτό που έπαθε και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ότι ενώ η οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία μειώνεται, οι αμοιβές αυξάνονται… η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη.
Διότι μπορεί τα στοιχεία για το ΑΕΠ να έδωσαν μια ανάσα στην κυβέρνηση, ειδικά στον πρωθυπουργό, αλλά το αφήγημα δεν αλλάζει.
Το ευχήθηκε άλλωστε και ο πρωθυπουργός… να «μεταφραστεί η ανάπτυξη σε καλύτερους μισθούς», έχοντας πάρει το μήνυμα της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών.
Economy class
Μάλλον εκεί αποδίδεται και το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί ταξίδεψαν στη συμπρωτεύουσα σε οικονομικές θέσεις.
Άβολες ακόμη περισσότερο και για τους «δίμετρους» εξ αυτών, αλλά το μήνυμα έπρεπε να δοθεί.
Άλλωστε, έχουν δύσκολο φθινόπωρο μπροστά, με τον «μηχανισμό» λίγο να έχει απορρυθμιστεί, ελλείψει αντιπολίτευσης.
Το δίλημμα του νέου προϋπολογισμού
Η εντολή λοιπόν είναι να «πανηγυρίσουν λελογισμένα» στη Θεσσαλονίκη για το ΑΕΠ (σ.σ. +2,3% το β’ 3μηνο), διότι σύντομα θα πρέπει να ρίξουν τους τόνους.
Και αυτό διότι η ταχύτητα της ανάπτυξης είναι χαμηλότερη από την ήδη αναθεωρημένη πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για ανάπτυξη 2,5% το 2024.
Θυμίζω ότι η αρχική εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 2,9%.
Έτσι, αν και θα ακούσουμε κάποιες «κορώνες» από το οικονομικό επιτελείο, μαθαίνω ότι δεν αποκλείεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 να υποχρεωθούν σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στο 2,2%, ή μπορεί και λίγο χαμηλότερα.
———
Ο «τζόγος» γύρω από την Εθνική
Στο μεταξύ, επί αττικού εδάφους, δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας που θα διαθέσει στους επενδυτές το ΤΧΣ στο επικείμενο placement.
Και τι ποσοστό θα κρατήσει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
Αλλά και σε ποια τιμή, γιατί όπως μαθαίνω έχει πέσει ο πήχης.
Πηγή που παρακολουθεί εκ των έσω τις διεργασίες ξεκαθαρίζει πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό, μετά την παρουσία του στην 88η ΔΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως το Δημόσιο θα διατηρήσει ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 8%.
Και αυτό για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση πως απεμπολεί τη δυνατότητα παρέμβασης στην μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.
Οι επενδυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Θα προτιμούσαν να μην υπάρχει κρατική συμμετοχή σε μια ιδιωτική εταιρεία.
Δεν είναι άλλωστε αυτός ο ρόλος του Κράτους στα σύγχρονα δυτικά κράτη.
Εξάλλου, ποιος θα εμπόδιζε την εκάστοτε κυβέρνηση να παρέμβει στο τραπεζικό σύστημα εάν κρίνει πως το απαιτεί το δημόσιο συμφέρον…
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο