Oι σημαντικές αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην αγορά εργασίας, καθώς και οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται από το ανθρώπινο δυναμικό συζητήθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Άνθρωπος και Εργασία στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» που διοργανώθηκε από το Υπερταμείο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ομιλητές από τον χώρο της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, ενώ συντόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Νικολόπουλος: Το bull market στο ΧΑ θα εξαντληθεί στις 1.700 μονάδες

Παίρνοντας τον λόγο η Πέγκυ Βελλιώτου, Partner, Advisory, KPMG στην Ελλάδα, επεσήμανε τη ριζική μεταμόρφωση της αγοράς εργασίας και την αυξανόμενη ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Γιώργο Νικολετάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της 100 Mentors, και την Ναταλία Θεοδούλου, Deputy Director People Transformation του Υπερταμείου.

Κατά την ομιλία της, η Πέγκυ Βελλιώτου τόνισε πως αποτελεί αναγκαιότητα ο επανασχεδιασμός ρόλων και δεξιοτήτων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώθηκε στην αλλαγή του χάρτη των δεξιοτήτων, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να επανεξετάσουν τα οργανογράμματά τους και να ενσωματώσουν νέους ρόλους. Η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ παραδοσιακών και νέων δεξιοτήτων αποτελεί τη χρυσή τομή, με την κα Βελλιώτου να επισημαίνει πως «η αγορά χρειάζεται ανθρώπους που έχουν τη θέληση να εκπαιδευτούν σε νέα αντικείμενα, αλλά και να διαθέτουν δομημένη κριτική σκέψη για την αξιολόγηση των πληροφοριών που παρέχει η ΤΝ, καθώς και δεξιότητες στην ερμηνεία και επεξεργασία δεδομένων, το λεγόμενο “storytelling”».

Συνέχισε προσθέτοντας ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή απαιτεί προσεκτική προσαρμογή από τις επιχειρήσεις. «Οι επιχειρήσεις αλλάζουν και επενδύουν στην ψηφιοποίησή τους σε όλους τους κλάδους. Παρόλα αυτά, χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αξιολογήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, με στόχο την επαναξιολόγηση των υφιστάμενων δεξιοτήτων και τη δημιουργία νέων, χωρίς να καταργούνται οι παλαιότερες», εξήγησε, τονίζοντας πως η επιλογή των εργασιών που θα αυτοματοποιηθούν θα πρέπει να γίνει με στρατηγική.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για την καθυστέρηση της ελληνικής αγοράς στην προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, αναφέροντας πως «η ελληνική αγορά έχει δυστυχώς μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ελλείψεις στην εκπαίδευση».

Η συζήτηση έκλεισε με αισιόδοξα μηνύματα, καθώς οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η πρόοδος είναι εφικτή όταν η ΤΝ χρησιμοποιείται προς όφελος του ανθρώπου, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία λειτουργεί σε συνεργασία με την ανθρώπινη ανάπτυξη. Η εκδήλωση κατέληξε σε ένα θετικό μήνυμα για το μέλλον της εργασίας, με την αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής να στηρίζεται στην ισορροπία και την κατανόηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News