Πολιτική, οικονομία, επιχειρήσεις, καινοτομία, τοπική αυτοδιοίκηση, φορολογία, ακαδημαϊκές δράσεις είναι τα θέματα που αναδείχθηκαν κατά την όγδοη μέρα στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Οι δημοσιογράφοι του ΟΤ, Νίκος Φιλιππίδης, Χρήστος Κολώνας, Ελένη Στεργίου, Δημήτρης Μανιάτης, Αθανασία Ακρίβου συζήτησαν με τους καλεσμένους στο στούντιο, ανέδειξαν προβληματισμούς και ενδιαφέρουσες απόψεις για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων της επικαιρότητας.

Στο στούντιο του ΟΤ βρέθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο γνωστός φοροτεχνικός και συνεργάτης του ΟΤ Γιώργος Κορομηλάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων AT Management, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ο καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος, ο διευθύνων Σύμβουλος της «Αναπτυξιακής Αθήνας ΑΕ» Γιάννης Γεώργιζας, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), Δημήτρης Χριστοφοράκης, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής, Παναγιώτης Βλάμος και ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), Κωνσταντίνος Μακέδος.

Χαρίτσης: Δεν δεχόμαστε την πολιτική του μονόδρομου

Για τη νέα αρχή που σηματοδοτεί η παρουσία της Νέας Αριστεράς στη ΔΕΘ και τις στοχεύσεις του νέου πολιτικού σχηματισμού, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«H δική μας δουλειά είναι ακριβώς να προσπαθήσουμε και σε πολιτικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να αναδείξουμε τα ζητήματα που απαχολούν την τοπική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης με τους δημοσιογράφους του ΟΤ, ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς είπε: «Οι προτάσεις μας έχουν το στοιχείο να φέρουν στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων, τα εργασιακά,την  ακρίβεια,το κόστος ενέργειας, τα ζητήματα στέγης». Τόνισε δε, με έμφαση ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την πολιτική του μονόδρομου που προσπαθεί να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης».

Μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της Αριστεράς

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στην παρούσα χρονική στιγμή «[ο Μητσοτάκης] είναι ο μόνος που έχει πρόταση εξουσίας. Η δική μας ευθύνη είναι να παρουσιάσουμε μια πρόταση που θα μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στου κ. Μητσοτάκη».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «εμείς λέμε ότι μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Είμαστε δύναμη της Αριστεράς. Θα κάνουμε 6-10 Νοεμβρίου το πρώτο μας συνέδριο, γιατί κάνουμε πολιτική, γιατί θέλουμε να εκροσωπήσουμε συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα, να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα απαντάει στις ανάγκες και θα ανοίγει έναν άλλο δρόμο».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με τα τεκταινόμενα σε ΣΥΖΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε ότι «δεν γίνεται κάποια σοβαρή συζήτηση», κάνοντας λόγο για «έλλειψη σταθερότητας στην Αριστερά και κατακερματισμό, που έχει να κάνει πρωτίστως με την έλλειψη ταυτότητας».

Ακόμη, σχολίασε πως  «ο Μητσοτάκης εφαρμόζει ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Οφείλουμε να μην παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι χυλός, ο μέσος όρος, κάτι που θα διαφοροποείται, αλλά θα μοιάζει κιόλας με αυτό που έχουμε σήμερα. Αυτό κατά τη γνώμη μου έλλειψε και στον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2019 – 2023».

Ερωτηθείς, δε, σχετικά, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι δεν θα γυρνούσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι το ζήτημά μας να πηγαινοερχόμαστε στα κόμματα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ΟΤ εάν ο αρχηγός θα εκλεγεί από τη βάση ή από το συνέδριο απάντησε κατηγορηματικά: «Ο αρχηγός θα βγει από το συνέδριο, όχι από τη βάση. Τα λάθη του παρελθόντος δεν τα ξανακάνουμε».

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση

Κορομηλάς: Παράλογο να μην καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια»

Τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέλυσε μεταξύ άλλων ο γνωστός φοροτεχνικός και συνεργάτης του ΟΤ Γιώργος Κορομηλάς, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

«Θα είναι βλαπτική συνθήκη να μην καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια», τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στα σχετικά δημοσιεύματα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει και την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

O ίδιος σημείωσε ότι το όφελος των 325 ευρώ που προκύπτει από την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου είναι στη λογική «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», αφήνοντας αιχμές για την τεκμαρτή φορολόγηση που έφερε φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κυβέρνηση πήρε πίσω το όφελος των 1346 ευρώ που είχε φέρει από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% και κάνει μια τέτοιου τύπου παρέμβαση με την δεύτερη (το μισό περικόπηκε πέρυσι) του τέλους επιτηδεύματος.

Φοροδιαφυγή και Flat Tax

Αναφορικά με τη φορολογία στην Ελλάδα, ο κ. Κορομηλάς είπε ότι η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στη λογική του: Έσοδα μείον έξοδα. Όπως είπε «Όλα καταγράφονται στο mydata», ενώ συμπλήρωσε ότι οι δαπάνες που γίνονται από κάποιον για έδοδα της οικογενείας θα πρέπει να αφαιρούνται και μετέπειτα να εφαρμόζεται ένα φόρος, ο οποίος θα είναι συγκεκριμένος (flat tax rate).

Ενοίκια

Παράλληλα, ο Γιώργος Κορομηλάς δήλωσε τη διαφωνία του με το μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αφορά την ενοικίαση κλειστών ακινήτων (επί τρία χρόνια) με την άρση της φορολόγησης για 3 χρόνια. «Διαφωνώ με το μέτρο για τα ενοίκια», εξηγώντας πως «Η φορολογία δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση συντεχνιών».

POS

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS, λέγοντας ότι φέρνει κάποια αποτελέσματα , καθώς υπάρχει επέκταση της ενημέρωσης.

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

Χατζής: Η αύξηση στον τουρισμό δεν αποτυπώνεται στα ξενοδοχεία

«Ο τουρισμός πληρώνει όλα αυτά τα δέκα χρόνια, που παράγει το ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής.

Ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι φέτος δεν υπάρχει η αισιοδοξία που πέρυσι, «καθώς φαίνεται τόσο η κόπωση των πελατών μας , της αγοραστικής τους δύναμης, σε συνδυασμό με οικονομική κόπωση της Ευρώπης και τη στασιμότητα, που είναι και οι μεγαλύτεροί μας πελάτες και όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Υποστήριξε ότι η εικόνα φέτος είναι μικτή, αν και σε γενικές γραμμές θετική, με την αύξηση των αφίξεων να διαμορφώνεται στο 8%.

«Στα ξενοδοχεία λόγω της ραγδαίας αύξησης που παρατηρείται στις κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης , δεν αποτυπώνεται αυτή τη αύξηση και υπολογίζουμε ότι σε γενικές γραμμές οι πληρότητες θα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Οπότε σε γενικές γραμμές ο τουρισμούς κινείται θετικά, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται δυστυχώς στα ξενοδοχεία», υπογράμμισε.

Πτώση για το 2025

Ερωτηθείς για τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2025 είπε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς, διευκρινίζοντας ότι το καλύτερο benchmark για να δούμε πώς θα πάει η χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι τον Νοέμβριο, η WTM,η έκθεση του Λονδίνου: «Αλλά οι tour operators μας λένε ότι είμαστε γύρω στο -10% με -15% σε σχέση με πέρυσι» είπε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση υπογράμμισε: «Εγώ δεν άκουσα κάποια μέτρο που να περιορίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση χθες, πέρα του ότι θα δοθούν κάποια κίνητρα για κάποιους ανθρώπους που θα θέλουν να μεταφερθούν στη μακροχρόνια μίσθωση και για κάποιο περιορισμούς σε περιοχές της Αθήνας».

Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη στρέβλωση που υπάρχει στην αγορά με το τέλος ανθεκτικότητας , υπενθυμίζοντας ότι η ΠΟΞ έχει ζητήσει να μεταφερθεί το βάρος του τέλους ανθεκτικότητας αναλογικά στα καταλύματα που μισθώνονται.

Το πρόβλημα του υπερτουρισμού

Τέλος ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η η Ελλάδα έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, πλην ορισμένων περιοχών που παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα συνωστισμού σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο πιστεύουμε ότι με το τέλος το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση στην κρουαζιέρα μπορεί εν μέρει να λυθεί. «Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις υποδομές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Τσιατσιάμης: Μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων

Στην πραγματικότητα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων AT Management, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

Σύμφωνα με τον CEO της AT Management αιτία για τις καθυστερήσεις είναι ουσιαστικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης τόσο σύνθετων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστέρησης στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσιατσιάμης ήταν το σχέδιο «Διπλή Ανάπλαση» του Βοτανικού, στο οποίο η αλλαγή δημοτικής Αρχής έφερε ενστάσεις οι οποίες με τη σειρά τους έφεραν σημαντικές καθυστερήσεις.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε οριζόντιο άξονα πολιτικής στο ΕΣΠΑ που αφορά όχι μόνο υποδομές αλλά και κοινωνικά έργα, ψηφιακή σύγκλιση κλπ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου προγράμματος είναι τα 90 εκατ. στο Δήμο Πειραιά που αλλάζει την εικόνας της πόλης. Το μόνο που πρέπει να κάνει ένας ενδιαφερόμενος Δήμος είναι να ορίσει μία υπηρεσία διαχείρισης για να διαχειριστεί το εν λόγω πρόγραμμα, είπε ο CEO της AT Management.

Τέλος, ο κ. Τσιατσιάμης τόνισε ότι η πραγματική γραφειοκρατία βρίσκεται στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορεί το κράτος στο χρονικό περιθώριο που ορίζεται από τις Βρυξέλλες να εκμεταλλευθεί τα προγράμματα», είπε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συζήτηση

Παπαδόπουλος: Για την επόμενη πενταετία η Θεσσαλονίκη δεν απειλείται από τη λειψυδρία

«Δεν ανησυχούμε αλλά και δεν εφησυχάζουμε», είπε για τα αποθέματα νερού της Θεσσαλονίκης ο Άγις Παπαδόπουλος, καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

«Για την επόμενη πενταετία φαίνεται να μην έχουμε πρόβλημα ακόμη και με άνυδρες χρονιές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Για τη λειψυδρία

Σε κάθε περίπτωση για το θέμα της λειψυδρίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΕΥΑΘ κινείται σε τρεις άξονες: ενημέρωση των πολιτών, βελτιστοποίηση της λειτουργίας (ελαχιστοποίηση διαρροών και διορθώσεις δικτύου) και επέκταση των δυνατοτήτων του διυλιστηρίου νερού ώστε να χρησιμοποιείται περισσότερο ο Αλιάκμονας και να διατηρούνται σε εφεδρεία τα υπόγεια αποθέματα της περιοχής.

Για την τιμή του νερού

Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ, είπε ότι τα τιμολόγια διατηρούνται σταθερά από το 2018 και ενώ έχουν αυξηθεί τόσο οι τιμές ενέργειας όσο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις επεκτάσεις και συντηρήσεις δικτύου, ενώ έχει αυξηθεί και το κόστος εργασίας. «Άρα, είναι εύλογο ότι κάποια στιγμή η τιμή πρέπει να αντικατοπτρίζει και το κόστος λειτουργίας», σημείωσε. Η πρόταση της ΕΥΑΘ, είπε, είναι οι χαμηλές κλίμακες κατανάλωσης να μην έχουν αυξήσεις και κλιμακωτά να υπάρχει επιβάρυνση στις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Πράσινη ενέργεια

Ερωτώμενος για τη συμφωνία της ΕΥΑΘ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προερχόμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει τη χρήση ενέργειας από αιολικό πάρκο στη Φωκίδα και από τις αρχές του 2026 θα χρησιμοποιείται και ρεύμα από φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται.

«Υπάρχει σημαντικό οικονομικό όφελος από τη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στη συμφωνία σταθερής τιμής του συμβολαίου που είναι διάρκειας 8 ετών με δυνατότητα επέκτασης για 4 ακόμη έτη.

«Εκτιμούμε ότι το όφελος από αυτή τη συμφωνία θα είναι της τάξης των  2-3 εκατομμυρίων ευρώ», κατέληκε ο Άγις Παπαδόπολους.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Γεώργιζας: Για πρώτη φορά ένας δήμος διαχειρίζεται κονδύλια ΕΣΠΑ

«O Δήμος Αθηναίων μέσω της Αναπτυξιακής Αθήνας είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου ο τρίτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαχειρίζεται ο ίδιος κονδύλια του ΕΣΠΑ. Σε αυτή λοιπόν την προγραμματική περίοδο διαχειριζόμαστε περίπου 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2027». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γιάννης Γεώργιζας, διευθύνων Σύμβουλος της «Αναπτυξιακής Αθήνας ΑΕ» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο στούντιο του OT.

Τα μεγάλα πρότζεκτ

Αναφερόμενος ο κ. Γεώργιζας στα μεγάλα πρότζεκτ που τρέχει η Αναπτυξιακή Αθήνας, το πιο σημαντικό είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «… γιατί ουσιαστικά κάτω από αυτήν βρίσκονται πάρα πολλά έργα που τρέχει ο Δήμος. Και βέβαια εμείς είμαστε ενδιάμεσος φορέας που ελέγχει τις διαδικασίες και διευκολύνει τις χρηματοροές από αυτά τα έργα».

Συνεδριακός τουρισμός

Ο CEO της Αναπτυξιακής Αθήνας αναφερόμενος και στον τομέα του τουρισμού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον συνεδριακός τουρισμός. Όπως είπε συγκεκριμένα, «υπάρχουν χώροι … το μόνο έλλειμμα που υπάρχει είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος της τάξεως των δεκάδων χιλιάδων. Αυτό είναι έλλειμμα στην Αθήνα βέβαια μπορεί να μη γίνει μόνο στο Δήμο της Αθήνας.

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

Χριστοφοράκης: Πρέπει να καταργηθεί το μνημονιακό τέλος επιτηδεύματος

Στις φορολογικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφέρθηκε ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

Αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες σημείωσε:«Υπήρχαν δύο ουσιαστικές εξαγγελίες και είναι κρίσιμο να προχωρήσει η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε ατομικές επιχειρήσεις. Αυτήν τη στιγμή ουσιαστικά για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε πόλεις με 500 κατοίκους και τώρα έγιναν με 1.500, το τεκμαιρόμενο εισόδημα θα μειώνεται ως 50%».

Τέλος επιτηδεύματος: Τελικά θα καταργηθεί ή όχι;

«Δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα και για όσα αναφερθήκαμε υπάρχει πάντα η επιφύλαξη της διάταξης νόμου, πώς δηλαδή θα κατατεθεί. Εφόσον δεν υπάρχει ρητή αναφορά, θα πρέπει να περιμένουμε».

Ο γενικός γραμματέας της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θύμισε πως «το τέλος επιτηδεύματος έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί καθώς ήταν μνημονιακός. Ανεξάρτητα από κύκλο εργασιών, κέρδη και ζημίες, όλοι πλήρωναν επί δέκα χρόνια το ίδιο ποσό με ελάχιστες διαβαθμίσεις. Τώρα πανηγυρίζουμε είτε γιατί αντίστοιχοι φόροι -όπως ο ΕΝΦΙΑ, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης- λειαίνονται, μειώνονται δηλαδή ή καταργούνται».

Φορολογικές δηλώσεις

«Έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές ότι η επόμενη χρονιά θα είναι αυτή που θα υπάρχει ημερομηνία έναρξης και λήξης στις φορολογικές δηλώσεις. Από το 2015 και μετά, όμως, έχουμε πάντα ημερομηνία λήξης αλλά δεν έχουμε έναρξης», σημείωσε ο κ. Χριστοφοράκης. «Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά».

Οι επενδύσεις και η φορολογία

Ένα σταθερό φολορογικό σύστημα σημαίνει ότι και η Πολιτεία θα πρέπει να βάλει κανόνες και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί και αυτή. «Οι πελάτες από το εξωτερικό μάς ρωτούν πότε είναι το πιο σύντομο διάστημα για να πληρώσουν το φόρο, η απάντησή μας είναι ότι δεν ξέρουμε».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση

Βλάμος: «Γιατί χρειάζεται να φτάσει η έρευνα στην αγορά»

Για τους τρόπους σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ελληνική πραγματικότητα, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Βλάμος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής.

«Ως Ιόνιο Πανεπιστήμιο προχωράμε με τη συνεργασία μας με το κορυφαίο αμερικανικό John Hopkins που θα κλείσει πέντε χρόνια τον Οκτώβριο, όπως και με το πανεπιστήμιο του Τέξας, ενώ τρέχουμε ακόμη 45 συνεργασίες», εξήγησε ο κ. Βλάμος.

«Το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι αυτό της βιοπληροφορικής που αναλύει κλινικά δεδομένα, και πιο συγκεκριμένα έχουμε επιλέξει τα νευροεπιστημονικά δεδομένα, ώστε να δούμε τη χρήση μεγάλων δεδομένων», τόνισε.

Ο κ. Βλάμος αναφέρθηκε στα πέντε διαφορετικά κομμάτια που εργάζονται και είπε ότι «όλα αυτά θα συνδυαστούν με τα πανεπιστήμια που συνεργαζόμαστε».

Η έρευνα και η αγορά

Στο ερώτημα κατά πόσο η έρευνα που παράγεται στα πανεπιστήμια φτάνει στην αγορά, ο κ. Βλάμος σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο εξέλιξης με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Μόλις εδώ και τρία χρόνια δημιουργούνται γραφεία τεχνογνωσίας σε κάποια πανεπιστήμια, προκειμένου να συμβάλλουν στην κατοχύρωση κάποια πατέντας για την παραγωγή προϊόντος. Η απαίτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για να κατατεθεί στο χ πανεπιστήμιο ώστε να μην υπάρξει κάποιο claim, δεν υφίσταται στην ελληνική πραγματικότητα, παρά το γεγονός πως αυτή την στιγμή αυτό που κάνουμε είναι να παράγουμε υψηλού επιπέδου αποτελέσματα έρευνας».

«Δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να τιμολογηθεί οργανωμένα ώστε να υπάρξει αποτύπωμα της έρευνας στην αγορά», διευκρίνισε ο κ. Βλάμος.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ

Μακέδος: «Έρχεται νέο πρόγραμμα για μικροπιστώσεις»

Για το χρηματοδοτικό εργαλείο για μικροπιστώσεις που θα δώσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα σε όσες εταιρείες έχουν πιστοποιηθεί για κάτι τέτοιο, έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ).

«Ήδη έχουμε δώσει 350 δάνεια και 6,5 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά. Το σημαντικό είναι η μόχλευση γιατί γίνεται μέσα από προϊόντα συνδυαστικά που έχει το Ταμείο, εγγυοδοτικό, δάνεια με την ΕΑΑΤ μέσω τραπέζης και τις μικροπιστώσεις, ώστε να δοθούν οι δυνατότητες στους εργολήπτες να “πατήσουν” στην αγορά».

Μικροπίστωση ή τράπεζα

Σχετικά με το ερώτημα αυτό, ο κ. Μακέδος αναφέρθηκε στα δύο βασικά αρνητικά της επαφής με την τράπεζα: «Μιλάμε για το χρόνο που θα δώσει το όποιο δάνειο, αλλά όταν είναι κάποιος νέος είναι ακόμη πιο δύσκολο να λάβει χρηματοδότηση. Επειδή γνωρίζουμε το αντικείμενο και το ρίσκο και για να ενισχύσουμε τους επιστήμονες – π.χ. στην επαρχία που θέλουν να προχωρήσουν σε ένα ευρωπαϊκό έργο – αξιοποιούμε και τις μικροπιστώσεις και τη συμβουλευτική που ορίζει ο νόμος», δήλωσε ο κ. Μακέδος.

«Τώρα η κυβέρνηση δίνει κίονητρα για συγχωνεύσεις, αλλά και οι τράπεζες με τον πέμπτο πόλο φαίνεται πως πρέπει να φύγουν από την στενή λογική να δίνουν μόνο στους πολύ μεγάλους, αλλά να αλλάξουν σε όσους θέλουν να μπουν και να αναπτυχθούν», πρόσθεσε.

Ενδεχόμενο φούσκας

«Ναι θα μπορούσε να μεγεθυνθούν οι εταιρείες, όπως συνέβη κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό το λόγο συμβουλεύουμε τους ενδιαφερόμενους οι επενδύσεις να αφορούν τον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας και να έχουν εξωστρέφεια», εξήγησε στον ΟΤ ο κ. Μακέδος.

Διαβάστε αναλυτικά τη συζήτηση

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ