
Το παγκόσμιο χρέος έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 312 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, λόγω του δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ ο βασικός δείκτης χρέους στις αναδυόμενες αγορές κλιμακώθηκε επίσης σε νέο υψηλό, σύμφωνα με στοιχεία τραπεζικού εμπορικού ομίλου.
Παγκόσμια οικονομία: Το χρέος των 2 τρισ. που πλήττει τις κυβερνήσεις
Το Institute of International Finance (IIF), ένας εμπορικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 2,1 τρισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο, και ανήλθε στα 312 τρισεκατομμύρια δολάρια – ένα νέο υψηλό σημείο μετά την αναθεώρηση των χαμηλότερων προηγούμενων στοιχείων.
Το IIF χτύπησε καμπανάκι για την συνεχιζόμενη τάση του αυξανόμενου κρατικού δανεισμού στην τελευταία του έκθεση Global Debt Monitor, προβλέποντας ότι ο παγκόσμιος δημόσιος δανεισμός θα αυξηθεί από το τρέχον επίπεδο των 92 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 στα 145 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα ανέλθει στα 440 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.
«Με τον νέο κύκλο χαλάρωσης της Fed που αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό συσσώρευσης παγκόσμιου χρέους, μια σημαντική ανησυχία είναι η προφανής έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων κρατικού χρέους τόσο στις ώριμες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς», αναφέρει η έκθεση του IIF.
Ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού προήλθε από την ενεργειακή μετάβαση ενόψει της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναμενόταν να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της προβλεπόμενης αύξησης έως το 2050.
«Αυτό θέτει σημαντικές προκλήσεις, καθώς πολλές κυβερνήσεις κατανέμουν ήδη ένα αυξανόμενο μερίδιο των εσόδων τους σε δαπάνες για τόκους», αναφέρει η έκθεση.
Παγκόσμιο χρέος: Μεγάλη χώρα, μεγάλος δανεισμός
Εκτός από την Κίνα και τις ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία και η Σουηδία αύξησαν επίσης το χρέος τους, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία πέτυχαν αξιοσημείωτη μείωση, αναφέρει η έκθεση.
Ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ – ένας δείκτης για την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους σε σύγκριση με αυτόν που παράγεται – έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 327%-328%, με τους αριθμούς να ενισχύονται εν μέρει από τον πληθωρισμό ο οποίος υπερβαίνει τον στόχο που έχουν θέσει μεγάλες οικονομίες.
Στις ανεπτυγμένες αγορές, ο δείκτης αυτός έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 λόγω της μείωσης του δανεισμού των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.
Αντίθετα, οι αναδυόμενες αγορές είδαν τον δείκτη χρέους τους να φτάνει σε νέο υψηλό πάνω από 245% της παραγωγής, πάνω από 25 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι πριν από τα lockdown που σχετίζονταν με την COVID-19.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων