Στις 4 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το εάν θα επιβάλει δασμούς έως και 45% σε εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Τα κράτη μέλη έχουν λάβει ένα σχέδιο κανονισμού για τα προτεινόμενα μέτρα, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Η ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών του μπλοκ καθυστέρησε ελαφρώς εν μέσω διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής με το Πεκίνο για την εξεύρεση λύσης που θα αποφύγει τις νέες εισφορές.
Ηλεκτροκίνηση: Πυροβολεί η Ευρώπη τα πόδια της;
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν τα κράτη μέλη υιοθετήσουν τους δασμούς, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Η νέα ημερομηνία μπορεί ακόμα να αλλάξει, είπαν οι άνθρωποι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η ψηφοφορία έρχεται μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαπίστωσε ότι η Κίνα επιδοτεί άδικα τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της και ότι απαιτούνται δασμοί ώστε οι ευρωπαίοι κατασκευαστές να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε άδικη δραστηριότητα εκ μέρους της και έχει απειλήσει με αντίποινα σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, κονιάκ και χοιρινό, καθώς και αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό
Η ψηφοφορία θα άνοιγε το δρόμο για νέους δασμούς ύψους περίπου 35% που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο για πέντε χρόνια, εκτός εάν η ειδική πλειοψηφία — 15 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ — αντιταχθεί στην κίνηση. Τα νέα τιμολόγια θα υπερβαίνουν τον υφιστάμενο συντελεστή 10%.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, έχουν προειδοποιήσει κατά της επιβολής των δασμών, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και οι δύο έκαναν εμπόριο 739 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το μπλοκ έχει τους αριθμούς για να εγκρίνει τους δασμούς, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις προβλέψεις αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες μίλησε κατά των εισφορών, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία με το Πεκίνο.
«Δεν είμαι λάτρης των αντισταθμιστικών δασμών γιατί αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αντίμετρα και θα μας εμπλέξει σε μια δασμολογική διαμάχη, ίσως σε έναν δασμολογικό πόλεμο, με την Κίνα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Οι απαιτήσεις
«Εργάζομαι για να βρω μια πολιτική λύση που δεν θα μας οδηγήσει σε πόλεμο δασμών με την Κίνα».
Η ΕΕ και η Κίνα συζητούν μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα περιλαμβάνει μηχανισμό ελέγχου των τιμών και του όγκου των εξαγωγών αντί των δασμών, σημειώνει το Bloomberg αλλα έως στιγμής η ΕΕ έχει απορρίψει τις προτάσεις της Κίνας.
Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ έχει πει συχνά ότι οποιαδήποτε λύση θα έχει αυστηρές απαιτήσεις: θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο των επιδοτήσεων της Κίνας και να είναι κάτι που η ΕΕ μπορεί να παρακολουθεί για συμμόρφωση.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ