Η Δύση έχει κάνει θέμα την μεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο στην επαρχία Σιντζιάνγκ ωθώντας εταιρείες να μποϊκοτάρουν προϊόντα που φτιάχνονται εκεί, υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας, όπως λένε διάφορες δυτικές οργανώσεις και η Ουάσιγκτον. Όπως είναι φυσικό το Πεκίνο αντιδρά, κάνοντας λόγο για αβάσιμες κατηγορίες. Σε αυτό το πλαίσιο το Πεκίνο είπε ότι ερευνά την PVH, ιδιοκτήτη των επώνυμων ρούχων Calvin Klein και Tommy Hilfiger, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για μπλοκάρισμα της αμερικανικής εταιρείας ένδυσης στην Κίνα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εισάγουν μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στη δική τους αγορά.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι η έρευνα θα καθορίσει εάν η PVH περιλαμβάνεται σε «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων» λόγω ισχυρισμών ότι μποϊκοτάρει προϊόντα από βαμβάκι από την περιοχή Σιντζιάνγκ. Η εγγραφή στη μαύρη λίστα θα απαγόρευε στην εταιρεία να πωλεί και να αγοράζει από την Κίνα, ανέφερε η Wall Street Journal.
Για να φοράμε οι Ευρωπαίοι φιρμάτα ρούχα κάποιοι υποφέρουν στην Τυνησία
Η έρευνα κλιμακώνει τη χρήση του εργαλείου «αναξιόπιστων οντοτήτων» από το Πεκίνο, που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως εναντίον Αμερικανών αμυντικών εργολάβων με ήδη περιορισμένη πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η κίνηση ακολουθεί τα βήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την καταπολέμηση όσων θεωρεί απειλές από την Κίνα στις αγορές των ΗΠΑ, είτε μέσω εμπορικών πρακτικών είτε μέσω τεχνολογίας.
Και άλλα μέτρα κατά Κίνας
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρότεινε τη Δευτέρα την απαγόρευση της χρήσης κινεζικών και ρωσικών εξαρτημάτων σε οχήματα στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα λάβει εκτελεστικά μέτρα για να περιορίσει τη χρήση εμπορικής διάταξης που επιτρέπει σε κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Temu και η Shein να αποστέλλουν ευκολότερα τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.
Το Σιντζιάνγκ είναι μια περιοχή παραγωγής βαμβακιού όπου το ΚΚΚ έχει πραγματοποιήσει μια εκστρατεία αναγκαστικής αφομοίωσης κατά των Ουιγούρων και άλλων -κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών- μειονοτήτων. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ και χρησιμοποίησε μια σειρά διπλωματικών και οικονομικών εργαλείων για να αντιμετωπίσει τη δυτική κριτική για τις πολιτικές του στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές προϊόντων βαμβακιού από την Σιντζιάνγκ το 2021 λόγω αναφορών για καταναγκαστική εργασία. Έχει επίσης μπλοκάρει τις εισαγωγές από δεκάδες κινεζικές εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας για φερόμενους δεσμούς με καταναγκαστικές εργασιακές πρακτικές.
Η PVH δήλωσε το 2020 ότι θα διακόψει όλες τις σχέσεις με οποιαδήποτε εργοστάσια ή υφαντουργεία που χρησιμοποιούν βαμβάκι Σιντζιάνγκ ή παράγουν ενδύματα από ύφασμα που κατασκευάζεται στην περιοχή.
Η ιδιοκτήτρια της Calvin Klein δεν θέλει να χάσει την αγορά
Μια εκπρόσωπος της PVH είπε ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς σε όλες τις χώρες και τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Είπε ότι η PVH ήταν σε επικοινωνία με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Η έρευνα της Κίνας είναι η τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος της PVH, Στέφαν Λάρσον. Νωρίτερα φέτος προειδοποίησε για επιβράδυνση των πωλήσεων για τον γίγαντα ένδυσης – με αποτέλεσμα οι μετοχές του να πέσουν 23% σε μια μέρα.
Τότε, ο Λάρσον είχε πει σε αναλυτές ότι η Κίνα ήταν μια «σημαντική μηχανή ανάπτυξης» και οι πωλήσεις εκεί αυξήθηκαν περισσότερο από 20% σε τοπικό νόμισμα το τελευταίο οικονομικό έτος.
Η PVH δεν αναλύει πωλήσεις για συγκεκριμένες χώρες. Για όλη την Ασία-Ειρηνικό, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό 2023 που ισοδυναμούν με περίπου το 18% των συνολικών εσόδων της ύψους 9,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο αναλυτής της TD Cowen, Τζον Κέρναν, εκτιμά ότι ο Tommy Hilfiger και ο Calvin Klein πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις από 575 έως 700 εκατομμύρια δολάρια στην Κίνα.
Μεταφορά δραστηριοτήτων
Όπως και άλλες εταιρείες ένδυσης, η PVH έχει μεταφέρει την παραγωγή από την Κίνα στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη και στο Μπαγκλαντές. Ο Κέρναν εκτιμά ότι η PVH παράγει σήμερα λιγότερο από το 10% των προϊόντων της στην Κίνα.
Το 2021, η H&M διαγράφηκε από το Διαδίκτυο της Κίνας λόγω της απόφασης της σουηδικής μάρκας ρούχων να σταματήσει την προμήθεια από το Σιντζιάνγκ. Αποκαταστάθηκε σε δημοφιλείς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου 16 μήνες αργότερα, αναφέρει η Wall Street Journal.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι η έρευνα για το PVH προκλήθηκε από καταγγελίες που ισχυρίζονταν ότι η εταιρεία «μποϊκοτάριζε το βαμβάκι της Σιντζιάνγκ και άλλα προϊόντα χωρίς καμία πραγματική βάση».
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η PVH θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την υπόθεσή της απέναντι στις κινεζικές αρχές και έχει 30 ημέρες για να παράσχει τεκμηρίωση.
Latest News
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα