![Οικογενειακά επιδόματα: Πρώτο «ψαλίδι» σε ελεύθερους επαγγελματίες και κόφτες στους υπόλοιπους δικαιούχους [παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/epidomata.jpg)
Κόφτες στα οικογενειακά επιδόματα θέτουν τα νέα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ από το 2025 πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν παράλληλα περιουσιακά για κατόχους ΙΧ, ακινήτων, καταθέσεων κτλ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΤ προκύπτει ότι εφέτος πάνω από 100.000 οικογένειες φαίνεται να χάνουν ή να τους μειώνονται σημαντικά τα οικογενειακά επιδόματα που λάμβαναν έως πέρυσι. Ο λόγος; η εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού προσδιορισμού εισοδήματος σε επαγγελματίες, επιτηδευματίες, ατομικές επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία είναι όντως αποκαλυπτικά και μένει να φανεί αν έως το τέλος του έτους θα αλλάξει κάτι.

Τα οικογενειακά επιδόματα σε ελεύθερους επαγγελματίες
Συγκεκριμένα, πέρυσι το Σεπτέμβριο είχαν λάβει οικογενειακό επίδομα περίπου 635.000 οικογένειες. Πριν λίγες ημέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων ήταν 521.724 σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ. Η διαφορά σε ετήσια βάση είναι περίπου 114.000 λιγότεροι δικαιούχοι.
Το γεγονός αυτό αν τελικά παραμείνουν αυτά τα στοιχεία έως το τέλους του έτους αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύρος κόφτης που έβαλε η κυβέρνηση στα οικογενειακά επιδόματα είναι το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών.
Κόφτες σε όλους από το 2025
Όπως, οι κόφτες θα συνεχίσουν και μάλιστα θα ενισχυθούν από το 2025. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ από το νέο έτος το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας για να λάβει κάποιος οικογενειακό επίδομα θα διαμορφωθεί στις 220.000 για οικογένεια με 2 παιδιά γεγονός που μπορεί να οδηγήσει οικογένειες που έχουν μία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό να βγαίνουν αυτομάτως εκτός επιδομάτων.
Την ίδια στιγμή και συνδυαστικά με το εισοδηματικό κριτήριο αλλά και αυτό της ακίνητης περιουσίας θα λαμβάνονται υπόψη το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της μία οικογένεια καθώς και οι καταθέσεις που διατηρεί στην τράπεζα. Μόνο από αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι μπορεί να τα χάσουν 2 στους 10 σημερινούς δικαιούχους.
Τα σενάρια
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αρμόδια υπουργός κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας κυρία Σοφία Ζαχαράκη εξετάζει όλα τα σενάρια επιβολής των νέων κριτηρίων ώστε να μην μείνουν εκτός οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη τα εν λόγω επιδόματα και τα οποία στο σύνολο των περιπτώσεων δίνουν οικονομική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να αντέξουν από τα πλήγματα που έχουν δεχθεί λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας και των καθηλωμένων εισοδημάτων.
Είναι τόσο σημαντικό να ληφθούν οι ορθές αποφάσεις με τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που στην κυβέρνηση δεν βιάζονται να τα αποφασίσουν γι αυτό και έχουν μετατεθεί οι όποιες αποφάσεις στα τέλη Οκτωβρίου και μάλιστα αυτές θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο για να περιληφθούν στη συνέχεια σε σχετικό νομοσχέδιο.
Πάντως, μια σημαντική προσθήκη είναι στην περίπτωση που είναι κάποιος μισθωτός να ληφθεί υπόψη το 80% του εισοδήματός του και όχι το 100% ώστε να μπορεί να λάβει για πρώτη φορά οικογενειακό επίδομα ή και υψηλότερο επίδομα από αυτό που εισπράττει τώρα εφόσον είναι δικαιούχος. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα τον πιάνουν τα υπόλοιπα κριτήρια – κόφτες.
Χωρίς αναδρομική ισχύ
Σημειώνεται ότι τα νέα κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν αφορούν τα φετινά επιδόματα αλλά θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2025. Μεταξύ των κριτηρίων που θα συνυπολογίζονται για να καθοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι είναι τα δίκυκλα και τα ΙΧ που έχει στην κατοχή της η οικογένεια, οι καταθέσεις, οι μετοχές και τα ομόλογα, τα σπίτια, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τα σκάφη αναψυχής κτλ.
Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2025 το 50% των οικογενειακών επιδομάτων θα καταβάλλεται μέσω προπληρωμένης κάρτας και το υπόλοιπο κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ πέρα από τις προπληρωμένες κάρτες θα γίνουν και κάποιες λοταρίες έτσι ώστε να διανεμηθούν 8 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση του μέτρου.
Ο ΟΤ παρουσιάζει τα νέα ετήσια και μηνιαία οικογενειακά επιδόματα βάσει των νέων ενοποιημένων εισοδηματικών κριτηρίων όπως έχουν προκύψει από την ενοποίηση της 2ης και της 3ης κατηγορίας. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι αυξημένα αλλά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω μένει να φανεί τελικά ποιος θα συνεχίσει να τα λαμβάνει και ποιος θα μείνει πλέον εκτός.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας