Η Korea Zinc, ο μεγαλύτερος παραγωγός ψευδαργύρου παγκοσμίως με έδρα τη Νότια Κορέα, βρίσκεται εν μέσω μίας μεγάλης οικογενειακής διαμάχης για τον έλεγχό της. Πρωταγωνιστές είναι οι οικογένειες Τσόι και Τζανγκ που κάποτε συνίδρυσαν την εταιρεία από κοινού και τώρα προσπαθούν να αποκτήσουν την πλήρη κυριαρχία της.
Η μάχη για την Korea Zinc παρακολουθείται στενά στον τομέα της εξόρυξης λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για την ετήσια σύμβαση προμήθειας ψευδαργύρου, η οποία χρησιμεύει ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η Korea Zinc είναι στενός συνεργάτης μεγάλων ομίλων πόρων, όπως η Teck Resources και η Trafigura.
Το σκάνδαλο της Dior – Άνω κάτω η πολιτική ζωή της Νότιας Κορέας
Νότια Κορέα: Η διαμάχη των δύο οικογενειών
Ο Μάικ Μπιουνγκ Τζου Κιμ, γνωστός ως ο «νονός των ασιατικών ιδιωτικών κεφαλαίων», ηγείται μιας προσφοράς εξαγοράς με στόχο τον πρόεδρο της Korea Zinc, Τσόι Γιουν-μπέομ, γόνο μιας από τις δύο ιδρυτικές οικογένειες της εταιρείας.
Η εταιρεία του Κιμ, η MBK Partners με έδρα τη Σεούλ, κατηγορεί τον Τσόι υπό την ηγεσία του επιδεινώθηκε η κερδοφορίας της Korea Zinc, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 11 δισ. δολαρίων, από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της το 2019, σημειώνουν οι FT.
Αλλά την Τετάρτη ο Τσόι ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη της Bain Capital για να υπερασπιστεί την εταιρεία από μια «εχθρική, ληστρική επίθεση». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την επαναγορά μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων από την Korea Zinc, η Bain θα καταβάλει 430 δισ. γουόν (326 εκατ. δολάρια) για μερίδιο 2,5% στην εταιρεία.
Η Korea Zinc και η μητρική της εταιρεία, Young Poong Group, συνιδρύθηκαν από τους αντίστοιχους πατριάρχες των οικογενειών Τσόι και Τζανγκ και οι δύο πρόσφυγες από τη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με μια άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο συνιδρυτών, η Korea Zinc θα διοικείται από την οικογένεια Τσόι και η Young Poong και οι θυγατρικές της από την οικογένεια Τζανγκ.
Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η MBK ανακοίνωσε ότι η οικογένεια Τζανγκ είχε παραδώσει τη διαχείριση του 33,1% του μεριδίου της στην Korea Zinc στο ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο και ότι μαζί θα έκαναν προσφορά για αρκετές μετοχές ώστε να εξασφαλίσουν ποσοστό κοντά στο 50%.
Ο Τζεονγκγουάν Κιμ, εταίρος της MBK, δήλωσε ότι η οικογένεια Τζανγκ είχε προσεγγίσει το ταμείο λόγω των ανησυχιών της για την ηγεσία του Τσόι. Σημείωσε ότι ο Τσόι και η ευρύτερη οικογένειά του κατέχουν μόνο το 15,6% της Korea Zinc.
Ο Κιμ δήλωσε στους Financial Times ότι ο Τσόι ήταν υπεύθυνος για την «κακή εταιρική διακυβέρνηση» στην εταιρεία, ξεχωρίζοντας μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έγινε χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου σε κεφάλαια που διαχειριζόταν ένας στενός σχολικός φίλος του Τσόι, ο οποίος επί του παρόντος δικάζεται για κατηγορίες χειραγώγησης μετοχών.
Το φάντασμα της Κίνας
Η Korea Zinc παράγει επίσης υλικά μπαταριών που απαιτούνται για τις δυτικές προσπάθειες να δημιουργηθεί μια μη κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων, φέρνοντας στο προσκήνιο τη Νότια Κορέα. Η διοίκησή της δήλωσε ότι δέχεται εχθρική προσφορά εξαγοράς από «εταιρικούς επιδρομείς» που υποστηρίζονται από ξένες εταιρείες, οι οποίοι σκοπεύουν να πουλήσουν την εταιρεία στην Κίνα.
«Για το καλό του έθνους μας, του λαού μας και των μετόχων μας πρέπει να αποτρέψουμε την πώληση της τεχνολογίας μας στην Κίνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Korea Zinc, Λι Τζε-τζουνγκ. Ωστόσο, ο Παρκ Γιου-κιουνγκ, επικεφαλής μετοχών αναδυόμενων αγορών στην APG Asset Management, δήλωσε ότι η διοίκηση της Korea Zinc επιδίδεται σε «βρώμικη δημόσια προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας τον φόβο των Κορεατών για τον βιομηχανικό ανταγωνισμό από την Κίνα.
Η MBK έχει δεσμευτεί δημοσίως να μην πουλήσει την εταιρεία σε Κινέζο πλειοδότη ή σε οποιονδήποτε αγοραστή που δεν είναι αποδεκτός από την κορεατική κυβέρνηση, τονίζουν οι FT.
Η ιστορία αυτή εκτυλίσσεται σε μια εποχή που τα μεταλλουργεία ψευδαργύρου σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μειωμένης προσφοράς συμπυκνωμένου ψευδαργύρου που εξορύσσεται.
Η Korea Zinc διαπραγματεύεται συνήθως μια ετήσια σύμβαση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο με τον κύριο προμηθευτή της Teck Resources για τα τέλη επεξεργασίας ψευδαργύρου, η οποία λειτουργεί ως άτυπο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον υπόλοιπο κλάδο.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ