Ο πόλεμος κυρώσεων των ΗΠΑ στην Κίνα καλά κρατεί και επαυξάνεται, με κάποιες κυρώσεις να εστιάζουν στις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχία Xinjiang.

Την Τετάρτη το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή αγαθών από έναν κινέζο κατασκευαστή χάλυβα και έναν κινέζο κατασκευαστή τεχνητών γλυκαντικών, κατηγορώντας και τους δύο ότι εμπλέκονται στη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από την ακριτική επαρχία Xinjiang της Κίνας, σύμφωνα με το Associated Press.

Κίνα: Αντίδραση στις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες

Η δράση κυρώσεων διευρύνει το εύρος της προσπάθειας των ΗΠΑ να αποτρέψουν την είσοδο προϊόντων στη χώρα που η κυβέρνηση λέει ότι συνδέονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι προσθήκες στον κατάλογο οντοτήτων βάσει του νόμου για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων σηματοδοτούν την πρώτη φορά που μια εταιρεία χάλυβα με έδρα την Κίνα ή μια επιχείρηση γλυκαντικών ασπαρτάμης στοχοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, δήλωσε το Υπουργείο.

Κίνα

Καταγγελίες καταναγκστικής εργασίας στην Κίνα

«Οι σημερινές ενέργειες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας να εξαλείψουμε την καταναγκαστική εργασία από τις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ και να προασπίσουμε τις αξίες μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους», δήλωσε στο ΑΡ ο Ρόμπερτ Σίλβερς, υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας για θέματα πολιτικής. «Κανένας τομέας δεν είναι εκτός ορίων. Θα συνεχίσουμε να εντοπίζουμε οντότητες σε όλες τις βιομηχανίες και να υποχρεώνουμε σε λογοδοσία όσους επιδιώκουν να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση και την κατάχρηση».

Η καταναγκαστική εργασία συνεχίζει να μολύνει πάρα πολλές αλυσίδες εφοδιασμού

Ο ομοσπονδιακός νόμος που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα τέλη του 2021 ήρθε ουσιαστικά μετά από καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο εναντίον μελών της εθνικής ομάδας Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Xinjiang. Η κινεζική κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς ως ψέματα και υπερασπίστηκε τις πρακτικές και την πολιτική της στο Xinjiang ως καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διασφάλιση της σταθερότητας.

Η νέα προσέγγιση σηματοδότησε μια στροφή στην εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα ώστε να λαμβάνει όλο και περισσότερο υπόψη την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Πεκίνο έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόσχημα για να καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Ευρεία στόχευση κυρώσεων

Η επιβολή του νόμου αρχικά στόχευε τα ηλιακά προϊόντα, τις ντομάτες, το βαμβάκι και τα ρούχα, αλλά τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε νέους τομείς για επιβολή, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου και των θαλασσινών.

«Αυτό είναι απλώς μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι, δυστυχώς, η καταναγκαστική εργασία συνεχίζει να μολύνει πάρα πολλές αλυσίδες εφοδιασμού», είχε πει ο Σιλβερς τον Ιούνιο όταν γιόρταζε τη διετή επέτειο από τη δημιουργία της λίστας οντοτήτων. «Έτσι, το δίχτυ επιβολής μας ήταν στην πραγματικότητα αρκετά ευρύ από την άποψη κλάδων».

Είπε ακόμη ότι ο νόμος «άλλαξε τη δυναμική όσον αφορά την ανάθεση του βάρους στους εισαγωγείς να γνωρίζουν τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού» και ότι η επιβολή του είχε δείξει ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να «κάνουν το σωστό» χωρίς να σταματήσουν το κανονικό εμπόριο.

Από τον Ιούνιο του 2022, ο κατάλογος των οντοτήτων έχει αυξηθεί σε συνολικά 75 εταιρείες που κατηγορούνται για χρήση καταναγκαστικής εργασίας στο Xinjiang ή προμήθεια υλικού που συνδέεται με καταναγκαστική εργασία, δήλωσε η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (Homeland Security).

Η Baowu Group Xinjiang Bayi Iron and Steel Co. Ltd και η Changzhou Guanghui Food Ingredients Co. Ltd. ήταν οι κινεζικές εταιρείες που προστέθηκαν πρόσφατα στη λίστα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή