Η Huawei, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας, αποτελεί μια απίθανη ιστορία ανάκαμψης. Ξεκινώντας με ένα νέο premium smartphone τον Αύγουστο του 2023, η εταιρεία που έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ κυκλοφόρησε νέα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και ηλεκτρικά οχήματα, τοποθετώντας την στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας της Κίνας για τεχνολογική αυτάρκεια.
Η Huawei πραγματοποίησε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2023, σημειώνει το Fortune. Αλλά ο ιδρυτής της εταιρείας, Ρεν Ζενγκφέι, δεν είναι ακόμα σίγουρος ότι η εταιρεία του έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Huawei: Πτώση 13,7% στα κέρδη του εννεάμηνου, παρά την άνοδο των εσόδων
«Ακόμα και τώρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξασφαλίσει την επιβίωση», είπε ο Ρεν στις 14 Οκτωβρίου στους νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Συλλογικού Προγραμματισμού (ICPC), ενός παγκόσμιου διαγωνισμού προγραμματισμού που χρονολογείται από το 1970. Το ICPC δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του Ρεν την Πέμπτη.
Ο ιδρυτής της Huawei εξήρε επίσης τις ΗΠΑ και τη δύναμή τους στην επιστήμη και την τεχνολογία, την οποία πιστώνει σε μια ανοιχτή κουλτούρα που μπορεί να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα
Σε αντίθεση με την Huawei, «το 99% των κινεζικών εταιρειών μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ», είπε ο Ρεν. «Δεν έχουν αντιμετωπίσει κυρώσεις, η υπολογιστική τους ισχύς είναι υψηλότερη από τη δική μας και έχουν πρόσβαση σε ανώτερη τεχνολογία».
Ακόμα παλεύουμε
«Μην μας κοιτάτε σήμερα και νομίζετε ότι κάνουμε μεγάλα όνειρα», είπε. «Όχι, ακόμα παλεύουμε».
Ο ιδρυτής της Huawei εξήρε επίσης τις ΗΠΑ και τη δύναμή τους στην επιστήμη και την τεχνολογία, την οποία πιστώνει σε μια ανοιχτή κουλτούρα που μπορεί να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα. Προειδοποίησε ότι οι χώρες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω εάν κλειστούν στον εαυτό τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ τοποθέτησε τη Huawei στην εμπορική «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ το 2019 και στη συνέχεια απαγόρευσε στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας να παράγει ημιαγωγούς που κατασκευάζονται με τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ ένα χρόνο αργότερα. Αυτές οι κυρώσεις εμπόδισαν την Huawei, αναγκάζοντάς την να αναστείλει το λανσάρισμα προϊόντων και να αποσπάσει τμήματα της εταιρείας για να παραμείνει ζωντανή.
Όμως, χρόνια αργότερα, η Huawei επέστρεψε στον κλάδο των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης με νέα premium smartphone και φορητούς υπολογιστές. Επίσης, αναπτύσσει νέα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και εξαρτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δηλαδή σε στρατηγικούς τομείς για το Πεκίνο.
Η Huawei αναπτύσσει επίσης το δικό της λογισμικό, αφού αποκόπηκε από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google. Η εταιρεία ανέπτυξε το HarmonyOS, το δικό της λειτουργικό σύστημα για κινητά, και πρόσφατα κυκλοφόρησε το HarmonyOS NEXT που σηματοδοτεί τον διαχωρισμό της Huawei από το οικοσύστημα Android.
Πως τα κατάφερε η Huawei
Δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές πώς η Huawei αποκτά τα προηγμένα εργαλεία και τους επεξεργαστές που χρειάζονται για τα νέα premium προϊόντα της. Οι αναλυτές είχαν προηγουμένως προτείνει ότι η Huawei και οι συνεργάτες της έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν παλαιότερα μηχανήματα για να κάνουν πιο ισχυρά τσιπ, αλλά ότι αυτές οι μέθοδοι ήταν απίθανο να έχουν τις ίδιες αποδόσεις με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται αλλού.
Πιο πρόσφατα, μια αναφορά από το TechInsights ισχυρίστηκε ότι το τσιπ AI της Huawei περιείχε έναν επεξεργαστή κατασκευασμένο από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια τσιπ σταμάτησε τις αποστολές στην Huawei το 2020.
Την περασμένη εβδομάδα, η TSMC είπε ότι διέκοψε επαφές με πελάτες που ισχυρίστηκε ότι διοχέτευαν κρυφά τα τσιπ στην Huawei.
Στις δηλώσεις του τον Οκτώβριο, ο ιδρυτής της Huawei παραδέχτηκε ότι οι τεχνολογίες και τα εργαλεία των ΗΠΑ είναι «πολύ καλά» και ότι οι μη εγκεκριμένοι ανταγωνιστές του εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Σημείωσε ότι οι κυρώσεις ανάγκασαν την Huawei να αναπτύξει τα δικά της εργαλεία.
Η Huawei φαίνεται ότι είναι έτοιμη για ένα ακόμη έτος ισχυρών πωλήσεων. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει έσοδα 82,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με μια κατάθεση της Huawei στο Clearing House της Σαγκάης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Όμως τα κέρδη της εταιρείας κατά την ίδια περίοδο σημείωσαν πτώση, υποχωρώντας σχεδόν κατά 14% φτάνοντας τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Latest News
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ο προβληματικός ευρωπαϊκός πύραυλος Vega-C εκτοξεύτηκε μετά από καθυστερήσεις
Ο πύραυλος μετέφερε τον δορυφόρο Sentinel-1C, για λογαριασμό της ESA για το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο νέος ρόλος του Ίλον Μασκ - Τι λένε για αυτόν οι οι ισχυροί του κόσμου
Διευθύνοντες σύμβουλοι και πολιτικοί στάθμισαν τον ρόλο του Ίλον Μασκ ως πολιτικού συμβούλου του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Τίτλοι τέλους για το TikTok στις ΗΠΑ; Τι προβλέπει η απόφαση εφετείου
Η εταιρεία αναμένεται να ασκήσει έφεση επί της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι 10 e-απάτες που πρέπει να προσέξετε τις εορτές
Τι αποκαλύπτει έρευνα της ESET για την κυβερνοασφάλεια
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Γιατί ο Μπέζος πιστεύει ότι η διαστημική Blue Origin θα ξεπεράσει την Amazon
Ο Τζεφ Μπέζος πιστεύει ότι η διαστημική του επιχείρηση Blue Origin θα γίνει μια μέρα μεγαλύτερη εταιρεία από την αξίας $2 τρισεκατομμυρίων Amazon.
Η Intel ψάχνει εκτός εταιρείας για CEO - Οι υποψήφιοι
Ανάμεσα στα στελέχη που εξετάζει η Intel είναι και ο επικεφαλής της Marvell
Η Κίνα πέρασε τον Ρουβίκωνα - Αίτημα προς κινεζικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν αμερικανικά μικροτσίπ
Οι βιομηχανικές ενώσεις της Κίνας παροτρύνουν τις εταιρείες να στραφούν σε τοπικές λύσεις, λέγοντας ότι οι αμερικανικοί ημιαγωγοί δεν είναι πλέον «ασφαλείς ή αξιόπιστοι»