
Η Κίνα αντιμετωπίζει αυτό που σημείωσε ο οικονομολόγος Albert Hirschman πριν από δεκαετίες: η εκρηκτική ανάπτυξη είναι ανισόρροπη και η επιτυχία ενσωματώνει αυτή την ανομοιομορφία στους πολιτικούς, επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς θεσμούς, καθιστώντας την αλλαγή δύσκολη. Η Κίνα βρίσκεται τώρα σε αυτό το σταυροδρόμι, όπως επισημαίνει σε editorial του ο βρετανικός Guardian.
Brookings: Έρχονται μεγάλες αλλαγές για το δολάριο – O κίνδυνος για Κίνα, Τουρκία, Αίγυπτο
Η οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα, που προηγουμένως βασιζόταν στις εξαγωγές και στην κατασκευαστική έκρηξη που βασιζόταν στον δανεισμό, σήμερα αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους: ένα καταστροφικό κραχ από το όργιο επενδύσεων σε ακίνητα, μεγάλες απώλειες που πλήττουν τις τράπεζες και οι τοπικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν μια καταστροφική κρίση χρέους. Με τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα, η Κίνα δεν μπορεί απλώς να χτίσει περισσότερα διαμερίσματα για να πουλήσει. Η διατήρηση μιας άνθησης με εξαγωγές θα γίνει πιο δύσκολη καθώς τα μέτρα αντιντάμπινγκ και οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν τριγμούς. Και σε όλα αυτά έχονται να προστεθούν οι απώλειες κερδών που αναφέρεουν πολλές κινεζικές εταιρείες.
Ο χάρτης απεργιών του China Labor Bulletin κατέγραψε 719 εργατικές διαμαρτυρίες μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από 696 την ίδια περίοδο πέρυσι
Κίνα: Μεσαία τάξη με γούστο «αστικής» πολυτέλειας
Αυτή η στιγμή είναι ώριμη για ον “Xiconomics” – το όραμα του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για ξεχωριστές αλλά διασυνδεδεμένες εγχώριες και παγκόσμιες αγορές. Ο εμπειρογνώμονας του εμπορίου Michael Pettis υποστηρίζει ότι η Κίνα πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη που καθοδηγείται από την κατανάλωση καθώς άλλοι κλάδοι εξασθενούν. Για να γίνει αυτό, η Κίνα χρειάζεται μια μεγαλύτερη, πιο πλούσια μεσαία τάξη με γούστο για «αστική» πολυτέλεια. Αυτό απαιτεί ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, επενδύσεις στην τεχνολογία, μείωση της εξάρτησης από βασικές εισαγωγές και ενίσχυση της αυτοδυναμίας.
Ωστόσο, οι ηγέτες της Κίνας φαίνονται επιφυλακτικοί να πιέσουν τις καταστάσεις πολύ μακριά και πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό. Η μετάβαση από ένα εργατικό δυναμικό χαμηλόμισθων εργοστασιακών εργατών σε μια εύπορη μεσαία τάξη θα απαιτούσε την εξωτερική ανάθεση γραμμών συναρμολόγησης σε γειτονικές χώρες, όπως το Βιετνάμ και άλλες χώρες που συνδέονται με την Κίνα μέσω οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και θαλάσσιων οδών και λιμανιών. Αλλά μια τέτοια οικονομική μετατόπιση φέρνει διαταραχές με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες σε πρωτοφανή και παγκόσμια κλίμακα.
Η περίπτωση της Βρετανίας
Σκεφτείτε πόσο καιρό χρειάστηκε η Βρετανία για να μεταμορφώσει την οικονομία της, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian: το 1979, η μεταποίηση απασχολούσε το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της και συνεισέφερε παρόμοια στο εθνικό εισόδημα – περίπου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Κίνα. Τρεις δεκαετίες θεραπείας σοκ της εποχής Θάτσερ και παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεσία των Νέων Εργατικών, συνδεδεμένων με το City, τελικά απέφεραν τη μετατόπιση της Βρετανίας σε μια οικονομία που κυριαρχείται από τις υπηρεσίες, βασισμένη στην κατανάλωση, με τη μεταποίηση να μειώνεται μόλις στο ένα δέκατο της οικονομίας. Η αναπαραγωγή αυτής της μετάβασης στην Κίνα είναι μια τρομακτική πρόκληση.
Η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας παραμένει ευαίσθητη σε θέματα ανισότητας, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, οδηγώντας στην ανάπτυξη ενός κράτους υψηλής τεχνολογίας και κατασταλτικής επιτήρησης. Παρά τους αυταρχικούς περιορισμούς, οι διαμαρτυρίες εξακολουθούν να συμβαίνουν: ο χάρτης απεργιών του China Labor Bulletin κατέγραψε 719 εργατικές διαμαρτυρίες μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από 696 την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτή η στροφή προς την εσωτερική ζήτηση προχωρά αργά, καθώς το κλείσιμο πάρα πολλών εργοστασίων θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες αναταραχές, απειλώντας ενδεχομένως το καθεστώς.
Ωστόσο, εάν η Κίνα προχωρήσει προσεκτικά, κινδυνεύει να καταπνίξει τη στροφή της σε μια οικονομία που βασίζεται στην κατανάλωση, αφήνοντάς την ευάλωτη στην οικονομική στασιμότητα, την κοινωνική αναταραχή και την εξάρτηση από ασταθείς παγκόσμιες αγορές – ένας συνδυασμός που θα μπορούσε τελικά να διαβρώσει τόσο την οικονομική ανθεκτικότητα όσο και την πολιτική σταθερότητα.
Εχοντας ήδη συμπληρώσει 75 χρόνια από την ίδρυσή της, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει ήδη ξεπεράσει τη Σοβιετική Ένωση, η οποία επιβίωσε 74 χρόνια. Το πόσο ακόμα θα αντέξει θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα γίνουν σήμερα.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια