
Σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες επικαλούνται για τα προβλήματά τους τη γεωπολιτική αστάθεια, την πολιτική αβεβαιότητα, τον νεφελώδη επενδυτικό ορίζοντα, η Κύπρος κατάφερε να πετύχει τη διπλή αναβάθμιση του δικού της αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s. Ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που επίμονα κρατά τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια» επέλεξε σε αυτή τη χρονική στιγμή να αναβαθμίσει ύστερα από 13 χρόνια στο επίπεδο Α τα κυπριακά ομόλογα. Δεν τη φόβισε ούτε το τι θα γίνει στην παγκόσμια οικονομία με τον Τραμπ ούτε αν θα τα καταφέρει η γερμανική οικονομία.
Αιτιολογώντας την απόφασή της η Moody’s επιβράβευσε τη μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ, καθώς και τη σταδιακή επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης από τους τομείς υπηρεσιών υψηλής παραγωγικότητας οι οποίοι υποστηρίζονται από τη μεταφορά έδρας πολλών εταιρειών, την καθαρή μετανάστευση, τις σημαντικές ξένες επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ίδια ημέρα με την αναβάθμιση της Κύπρου (βράδυ Παρασκευής), ο οίκος Fitch που μας έχει δώσει οριακά την επενδυτική βαθμίδα επέλεγε να μην κάνει τίποτα παραπάνω για το ελληνικό αξιόχρεο. Ούτε καν να γυρίσει προς το θετικό την αξιολόγηση για μελλοντικές αναβαθμίσεις, τηρώντας ξεκάθαρη στάση αναμονής. Ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος, η Standard & Poor’s, πριν από έναν μήνα είχε επιλέξει να προσπεράσει επίσης την προγραμματισμένη αξιολόγηση.
Το σκηνικό σε σχέση με την Κύπρο είναι διαφορετικό. Ολοι οι οίκοι μάς δίνουν τα εύσημα για τη δημοσιονομική πειθαρχία και για κάποιες μεταρρυθμίσεις, θυμίζοντας συνεχώς άλλες που δεν έχουν γίνει. Παραδέχονται όλες τις επιτυχίες που η ίδια η κυβέρνηση επικοινωνεί, με πολλά «αλλά». Οπως τη μείωση του χρέους (από τις μεγαλύτερες μετά την πανδημία στην Ευρώπη), που παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την αύξηση των επενδύσεων στο 15,6%, σε απόσταση όμως ακόμα από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον ρυθμό ανάπτυξης, κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, αλλά με ένα υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο επιβαρύνεται και από τη μικρή επιβράδυνση των εσόδων από τον τουρισμό, πιθανότατα εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από ευρωπαϊκές χώρες.
Ενώ αναγνωρίζουν πολλά από τα επιτεύγματα, διαπιστώνουν και προβλήματα. Λένε ότι όλα αυτά δεν φτάνουν. Και αυτό είναι κάτι που ελάχιστα το συζητάμε. Το πώς η χώρα θα πάει καλύτερα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την απόσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ειδικά τώρα που επιχειρείται να επιστρέψει η πολιτική αβεβαιότητα και κυκλοφορούν απίθανες πληροφορίες που μόνο κακό κάνουν στην οικονομία, αν δεν διαψεύδονται νωρίς, όπως αυτή για τη δήθεν έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Η άποψη επίσης που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, ότι τα επιτεύγματα είναι τεράστια στην οικονομία και δεν έχουν γίνει αντιληπτά από τους πολίτες, μόνο επανάπαυση μπορεί να δημιουργήσει, τη στιγμή που έχουν πολλά ακόμα να γίνουν για να επιστρέψουμε εκεί που με πολύ κόπο έφτασε την Παρασκευή το βράδυ η κυπριακή οικονομία.


Latest News

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα

Ανάσταση! Δηλαδή, ζωή, ανάσα και ελπίδα
Ανάσταση σημαίνει τερματισμός κάθε λογής θανάτου, νίκη απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή. Να ξαναβρούμε τον τρόπο να ζούμε, να ανασαίνουμε και να ελπίζουμε