Προ των πυλών βρίσκεται η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για τα αναδρομικά των 370.000 συνταξιούχων.
Πρόκειται για αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Η διεκδίκηση των αναδρομικών αυτών αφορά τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Αναδρομικά: Σήμερα η καταβολή 6,5 εκατ. ευρώ, σε 23.000 συνταξιούχους
Η απόφαση του ΑΕΔ αφορά αναλυτικά:
– Συνταξιούχους του ΙΚΑ που διεκδικούν αναδρομικά από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.
– Συνταξιούχους από Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών για αναδρομικά από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.
– Συνταξιούχους Δημοσίου για αναδρομικά από 727 ευρώ έως 2.820 ευρώ.
– Συνταξιούχους λοιπών επικουρικών Ταμείων (δικηγόροι, εμποροϋπάλληλοι, αρτοποιοί κ.ά.) για αναδρομικά από 668 ευρώ έως 2.399 ευρώ.
– Συνταξιούχους του ΝΑΤ για αναδρομικά μόνο για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα δώρα επικουρικής από 503 ευρώ έως 1.985 ευρώ.
Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να μπει τέλος σε μια δικαστική ταλαιπωρία που κρατάει περισσότερο από μία δεκαετία για 370.000 συνταξιούχους. Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός Δεκεμβρίου και εκφράζει την ελπίδα ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο ΕΦΚΑ θα δώσουν τέλος στο «μαρτύριο των αναδρομικών».
Ειδικότερα, πρόκειται να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά έως 4.000 ευρώ σε 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν καταθέσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Το συνολικό κόστος κινείται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η απόφαση θα αφορά μόνον όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου 2020. Οι υπόλοιποι, που είτε δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, είτε προσέφυγαν καθυστερημένα, δεν δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί διά νόμου. Οπως χαρακτηριστικά όριζε ο νόμος Βρούτση του 2020, οι αξιώσεις τους έχουν αποσβεσθεί για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Οιονεί νόμος
Η απόφαση της Δικαιοσύνης, κατά τους νομικούς, είναι οιονεί νόμος. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να την εφαρμόσει άμεσα και μάλιστα έντοκα, δηλαδή με επιτόκιο 6%.
Οπως επισημαίνουν νομικοί, εάν η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων που επιβλήθηκε στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016. Και σε αυτή την περίπτωση, οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν με επιστροφή αναδρομικών έως το ποσό των 4.000 ευρώ έκαστος.
Ετσι, οι 1.300.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί διά νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτους ανάγκης.
Οι συνταξιούχοι δεν έχουν πληρωθεί και διεκδικούν:
– Αναδρομικά από τα κομμένα δώρα στις επικουρικές το 2012 ολόκληρα (δύο έξτρα επικουρικές συντάξεις τον χρόνο).
– Αναδρομικά από τα κομμένα δώρα των κύριων συντάξεων. Τα δώρα είχαν ήδη περικοπεί από το πρώτο μνημόνιο, περικοπή που είχε κριθεί τότε συνταγματική, και είχαν απομείνει 800 ευρώ τον χρόνο για όλους.
– Αναδρομικά από τις μειώσεις (ποσοστιαίες ανάλογα με το ποσό) των επικουρικών συντάξεων.
Latest News
Πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΗΛΙΟΣ
Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πρώην εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τον δημόσιο
Πού «κολλάει» η απονομή των εκκρεμών συντάξεων
Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν «πέσει» κάτω από τις 18.000 -
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)