
Υπό πίεση βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η αγορά της Νότιας Κορέας, στον απόηχο των πιέσεων στον Πρόεδρο της χώρας, Γιουν Σουκ Γιολ να παραιτηθεί αφού επέβαλε και στη συνέχεια ήρε τον στρατιωτικό νόμο μέσα σε λίγες ώρες.
Ο δείκτης Kospi της χώρας υποχώρησε 1,44% για να κλείσει στις 2.464 μονάδες και ο Kosdaq υποχώρησε 1,98% στις 677,15 μονάδες, ανακτώντας ορισμένες απώλειες μετά την πτώση άνω του 2% νωρίτερα την ημέρα.
Ένας συνασπισμός βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας υπέβαλε νομοσχέδιο για την παραπομπή του Γιουν σήμερα, σύμφωνα με το γραφείο του εκπροσώπου του Κόμματος Δημοκρατίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εν μέσω φόβων για χρηματοπιστωτική αστάθεια, η Τράπεζα της Κορέας δήλωσε ότι θα ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και θα εφαρμόσει μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος, όπως απαιτείται μετά από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Θα διαθέσει επίσης τυχόν ειδικά δάνεια που απαιτούνται για την εισαγωγή κεφαλαίων στην αγορά, πρόσθεσε.
Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap είχε αναφέρει ότι η κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας ήταν έτοιμη να διαθέσει 10 τρισ. γουόν (7,07 δισ. δολάρια) σε ένα ταμείο σταθεροποίησης χρηματιστηρίου ανά πάσα στιγμή για να κατευνάσει το κλίμα της αγοράς.
Νευρικότητα σε όλη την Ασία
Οι υπόλοιπες αγορές της Ασίας έκλεισαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα γεγονότα στη Νότια Κορέα.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε σχεδόν σταθερά στις 39.276,39 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε 0,47% στις 2.740,6 μονάδες.
Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 0,54% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 3.930,56 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 0,1%, στις 19.730 μονάδες.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,38% για να κλείσει την ημέρα στις 8.462,6 μονάδες.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης τα στοιχεία του ΑΕΠ από την Αυστραλία, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν πιο αργή από την αναμενόμενη το τρίτο τρίμηνο, καθώς το αυξημένο κόστος δανεισμού και ο σταθερός πληθωρισμός συνέχισαν να επιβαρύνουν τη χώρα.
Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με 1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία την Τετάρτη.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,8%, μετά από άνοδο 1% τους 12 μήνες έως το προηγούμενο τρίμηνο.
Τέλος, η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της Caixin, καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Κίνας (PMI) της Caixin μειώθηκε στο 51,5 για τον μήνα Νοέμβριο από 52,0 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων