
Για τους επενδυτές, το 2024 ήταν μια χρονιά εκπλήξεων, αψηφώντας πολλές από τις προβλέψεις που έκαναν οι οικονομολόγοι και οι στρατηγικοί αναλυτές αυτή την εποχή πέρυσι.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος οδεύει στο να κλείσει το έτος περισσότερο από 25% υψηλότερα, πολύ μπροστά από τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street.
Morgan Stanley: Το οικονομικό και επενδυτικό τοπίο του 2025
Αυτό που έκανε το 2024 τόσο εξαιρετικό για την οικονομία και τις αγορές μπορεί να μην συνεχιστεί όμως, κατά την Morgan Stanley. Γι’ αυτό και το 2025 θα πρέπει οι επενδυτές να είναι πιο προσεκτικοί, ακόμη και αν οι «εκπλήξεις» του 2024 συνεχίσουν να υφίστανται.
Ποιες όμως είναι αυτές;
1. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έκαναν μεγάλη ζημιά στην οικονομία
Παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve εφάρμοσε έναν από τους πιο επιθετικούς κύκλους αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία 45 χρόνια, η αμερικανική οικονομία ήταν ανθεκτική. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2024 προβλέπεται να είναι ισχυρή περίπου 2,9%, ελαφρώς υψηλότερη από το 2023.
Αυτή η οικονομική ισχύς παρέμεινε ακόμη και όταν τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα, οι περιφερειακές τράπεζες και πολλές μικρότερες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις. Αν και η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική πιθανότατα να βοήθησε, δύο παράγοντες μπορεί επίσης να εξηγήσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας:
– Το λιγότερο ρυθμιζόμενο σύστημα «σκιώδους τραπεζικής», συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, μπορεί να συνέβαλε στον περιορισμό των επιπτώσεων της αυστηροποίησης της Fed παρέχοντας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις.
– Ο πλούτος συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και των εύπορων νοικοκυριών, τα οποία συνήθως διαθέτουν υπερβολικά μετρητά και μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητα στις αλλαγές των επιτοκίων. Ως αποτέλεσμα, κατά πάσα πιθανότητα ήταν σε θέση να ενισχύσουν την οικονομία με συνεχείς δαπάνες.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν για το 2025 είναι ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των χαμηλότερων επιτοκίων…
2. Η αύξηση της ανεργίας δεν μείωσε ουσιαστικά την κατανάλωση
Ιστορικά, μια σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας συχνά σηματοδοτεί μια κάμψη στις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, το 2024, ακόμη και όταν η ανεργία αυξήθηκε στις ΗΠΑ από 3,7% σε 4,2%, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε υψηλή.
Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη συγκέντρωση πλούτου που αναφέρεται παραπάνω, η οποία μπορεί να τονώσει τη συνολική κατανάλωση. Θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί εν μέρει στη συμβολή της μετανάστευσης στην οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι πρόσθεσε 1% στο πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ το περασμένο έτος.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν για το 2025 είναι αν η μεταρρύθμιση της μετανάστευσης αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
3. Οι παραδοσιακοί οικονομικοί δείκτες ήταν λιγότερο προγνωστικοί
Η στροφή της αμερικανικής οικονομίας από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες έχει καταστήσει ίσως τους παραδοσιακούς οικονομικούς δείκτες, όπως ο Leading Economic Index του The Conference Board και ο κατασκευαστικός δείκτης του Institute for Supply Management, λιγότερο αποτελεσματικοί στην πρόβλεψη των οικονομικών τάσεων.
Αυτοί οι δείκτες σηματοδοτούν συρρίκνωση εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο η οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται, ωθούμενη από τον τομέα των υπηρεσιών και έναν ολοένα και πιο κυρίαρχο αριθμό πολυκλαδικών εταιρειών.
Το 2024 ήταν μια χρονιά που αμφισβήτησε πολλές παραδοσιακές οικονομικές υποθέσεις και μοντέλα
Το βασικό ερώτημα λοιπόν για το 2025 είναι αν θα μπορούσε η ώθηση της επερχόμενης κυβέρνησης για απορρύθμιση να επιταχύνει τη συγκέντρωση της οικονομικής δύναμης στα χέρια λίγων κυρίαρχων παραγόντων, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των γενικών οικονομικών μέτρων και επιδεινώνοντας τις εισοδηματικές ανισότητες.
4. Επικράτησαν εύκολες οικονομικές συνθήκες, παρά τη νομισματική σύσφιξη
Ακόμη και με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και την «ποσοτική σύσφιξη» για τη μείωση της προσφοράς χρήματος, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες χαλάρωσαν εκπληκτικά. Αυτό μπορεί να αναχθεί σε στρατηγικές κινήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών θα επιταχύνει την έκδοση βραχυπρόθεσμων γραμματίων, τα οποία τα κεφάλαια της χρηματαγοράς αγόρασαν γρήγορα, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης των επενδυτών για αποδόσεις ισοδύναμων μετρητών άνω του 5%.
Αυτός ο ελιγμός χρηματοδότησης του ελλείμματος βοήθησε στη διατήρηση άφθονων ταμειακών ροών μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οδηγώντας σε ευκολότερη πρόσβαση σε πίστωση για τις εταιρείες και τους καταναλωτές, ακόμη και όταν οι νομισματικές πολιτικές ήταν αυστηρότερες.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν για το 2025 είναι εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει ένα πιο ισορροπημένο χρονοδιάγραμμα εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων και αν θα γίνουν αυστηρότεροι οι οικονομικοί όροι το 2025, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια.
5. Οι αποτιμήσεις των μετοχών συνέχισαν να αυξάνονται, παρά τα υψηλότερα επιτόκια
Ο ενθουσιασμός για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης και άλλες καινοτομίες οδήγησε σε σημαντική συγκέντρωση των κερδών της αγοράς σε λίγες εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ωθώντας την αποτίμησή τους πολλαπλάσια υψηλότερα.
Συνήθως, τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να καταστήσουν ευάλωτες αυτές τις μετοχές, ανεβάζοντας τον πήχη στα μελλοντικά κέρδη που απαιτούνται για να δικαιολογήσουν την τιμή τους.
Ωστόσο, παρά την καθυστερημένη έναρξη του αναμενόμενου κύκλου μείωσης των επιτοκίων και τη μετατόπιση του εκτιμώμενου «ουδέτερου επιτοκίου» της Fed που ούτε τονώνει ούτε «πνίγει» την οικονομία, οι αποτιμήσεις αυτών των εταιρειών συνέχισαν να επεκτείνονται, οδηγώντας τον S&P 500 σε απροσδόκητα ύψη.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν για το 2025 είναι αν υπάρξει ένα απροσδόκητο σοκ που επαναφέρει αυτά τα πολλαπλάσια πιο κοντά στις μακροπρόθεσμες τάσεις.
Για το 2025
Το 2024 ήταν μια χρονιά που αμφισβήτησε πολλές παραδοσιακές οικονομικές υποθέσεις και μοντέλα, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Δεδομένης αυτής της μη προβλεψιμότητας, η διαχείριση κινδύνου χαρτοφυλακίου θα πρέπει να παραμείνει βασικός άξονας για τους συνετούς μακροπρόθεσμους επενδυτές για το 2025.
Κατά την Morgan Stanley, θα πρέπει οι επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανεξισορρόπησης χαρτοφυλακίων σε στρατηγικούς στόχους κατανομής περιουσιακών στοιχείων και να επιδιώξουν τη μέγιστη διαφοροποίηση μεταξύ μετοχών, ομολόγων, πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και ιδιωτικών επενδύσεων.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων