
Πράσινο φως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (EBAF) έδωσε και επίσημα η Κομισιόν, η οποία προχώρησε στην ίδρυσή της, εκπληρώνοντας μια βασική σύσταση του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ.
Υπό την προεδρία του επιτρόπου Κριστόφ Χάνσεν, το EBAF, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει στη διατήρηση μιας νέας κουλτούρας διαλόγου, εμπιστοσύνης και πολυμερούς συμμετοχής, σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με την Επιτροπή. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου.
ΕΕ: Προβλέψεις της αγοράς για τη γεωργία έως το 2035 – Τι αλλάζει
Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τη σύσταση μέλους του EBAF ολοκληρώθηκε και οι υποψήφιοι επιλέχθηκαν. Το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 30 οργανώσεις μέλη που εκπροσωπούν τρεις κατηγορίες ενδιαφερομένων: την αγροτική κοινότητα, άλλους παράγοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως το περιβάλλον και το κλίμα, η καλή διαβίωση των ζώων και τα ζητήματα των καταναλωτών.
Η ομάδα έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει μια ισορροπημένη εκπροσώπηση αυτών των τριών κατηγοριών. Επιλεγμένοι οργανισμοί επέδειξαν την ευρύτερη σχετική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων σε επίπεδο Ένωσης, καθώς και ευρεία γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα σε όλα τα κράτη μέλη. Η πλήρης λίστα είναι διαθέσιμη στο Μητρώο.
Τα κύρια καθήκοντα
Τα κύρια καθήκοντα του EBAF περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών υψηλού επιπέδου στην Επιτροπή σχετικά με τις στρατηγικές εξελίξεις της πολιτικής που σχετίζονται με το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, καθώς και τη συνέχεια που δίνεται στην έκθεση Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.
Θα ενθαρρύνει επίσης τον διάλογο και θα διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των μελών του, με έμφαση στη διασφάλιση της συνοχής και της συνέργειας μεταξύ των πολιτικών της Ένωσης και της ευθυγράμμισής τους με τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, η ομάδα θα βοηθήσει την Επιτροπή στην προετοιμασία πρωτοβουλιών πολιτικής σε αυτούς τους τομείς και θα προσφέρει γνώμες για συγκεκριμένα θέματα κατόπιν αιτήματος, τηρώντας τις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί για τέτοιες συνεισφορές.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση