
Σε 6.462,4 στρέμματα ανέρχεται η έκταση η οποία διατέθηκε για τη χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες για το 2025.
Η χορήγηση αδειών φύτευσης έτους 2025 πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο εννέα περιφερειών/ομάδας περιφερειών σύμφωνα με τα αντικειμενικά και μη μεροληπτικά κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για την κάθε μία από αυτές.
ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Η διαθέσιμη έκταση αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του προηγούμενου έτους και η οποία κοινοποιείται στην ΕΕ (ήτοι του έτους 2023, καθόσον η απογραφή των φυτεμένων εκτάσεων την 31η Ιουλίου του έτους 2024 δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στην ΕΕ).
Τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφέρειας/ομάδας περιφερειών καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμιση των αναγκών, για εγκατάσταση νέων φυτεύσεων αμπέλου, της κάθε περιφέρειας για το έτος 2025
Για την κατανομή των αδειών νέας φύτευσης ορίστηκαν οι παρακάτω εννέα περιφέρειες/ομάδας περιφερειών:
- Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
- Κεντρική Μακεδονία
- Δυτική Μακεδονία
- Θεσσαλία
- Αττική
- Στερεά Ελλάδα
- Δυτική Ελλάδα
- Πελοπόννησος
- Κρήτη – Νοτίου Αιγαίου – Βορείου Αιγαίου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου
Σύμφωνα με το Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του ΥπΑΑΤ, τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφέρειας/ομάδας περιφερειών καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμιση των αναγκών, για εγκατάσταση νέων φυτεύσεων αμπέλου, της κάθε περιφέρειας για το έτος 2025. Η στάθμιση των αναγκών προκύπτει από την αναλογία των επιλέξιμων εκτάσεων των κατατεθειμένων αιτήσεων του έτους, για τη συγκεκριμένη περιφέρεια, προς το σύνολο των επιλέξιμων εκτάσεων των κατατεθειμένων αιτήσεων του έτους της χώρας.
Πώς χορηγήθηκαν
Η χορήγηση αδειών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη βαθμολογία που έλαβαν οι αιτούντες σε κάθε μία από τις εννέα περιφέρειες/ομάδα περιφερειών με βάση τα κριτήρια προτεραιότητας, το συντελεστή βαρύτητας αυτών και το συντελεστή συμμόρφωσης.
Επειδή κατά τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης αμπέλου στη μία βαθμολογική κατάταξη υπήρξαν ισοβαθμούντες και ταυτόχρονα υπήρξε εξάντληση των διαθέσιμων εκτάσεων προς αδειοδότηση, η τελική κατάταξη, έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
Έτσι, στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων έως και 50 στρέμματα. Οι αιτούντες κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά μεγέθους εκμετάλλευσης. Η χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης γίνεται σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των αιτούντων στην κατηγορία αυτή και έως ότου εξαντληθούν οι υπολειπόμενες εκτάσεις προς κατανομή. Σε περίπτωση που υπάρχει ακόμα υπόλοιπο εκτάσεων προς κατανομή η διαδικασία συνεχίστηκε ομοίως στις επόμενες κατηγορίες:
Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι ίση ή μεγαλύτερη των πέντε στρεμμάτων έως και 20 στρέμματα.
Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων.
Η κατανομή για το 2025
Οι άδειες νέας φύτευσης αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες έτους 2025 έχουν χορηγηθεί ως εξής:
Για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς, των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 5 έως και 20 στρέμματα. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 17,0 έως 10,2 στρέμματα.
Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
Για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,0 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης και το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από έναν δικαιούχο με αμπελουργική εκμετάλλευση 1,5 στρ.
Για την περιφέρεια Θεσσαλίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 3), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 20 έως και 50 στρέμματα. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 45,7 έως 28 στρέμματα.
Για την περιφέρεια Αττικής χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,0 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 1,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης στην κατηγορία μεγαλύτερης των πενήντα (50) στρεμμάτων. Χορηγείται άδεια νέας φύτευσης στον επιλέξιμο παραγωγό που έχει αμπελουργική εκμετάλλευση 105,3 στρέμματα.
Για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
Για την περιφέρεια Πελοποννήσου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 5 έως και 20 στρέμματα, για το λόγο ότι στην κατηγορία αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 20 έως και 50 στρέμματα δεν υπήρχαν επιλέξιμοι παραγωγοί. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 19,9 έως 16,3 στρέμματα.
Για την ομάδα περιφερειών Κρήτης – Νοτίου Αιγαίου – Βορείου Αιγαίου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 1,0) οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης και το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από έναν δικαιούχο με αμπελουργική εκμετάλλευση 2 στρ.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση