
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξάνεται κατά 4% – ή περισσότερο από τη συνολική κατανάλωση της Ιαπωνίας – κάθε χρόνο έως το 2027, αλλά η επέκταση των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της τάσης, ανέφερε ο ΙΕΑ σε έκθεσή του την Παρασκευή.
Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 85% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, με την Κίνα να προβλέπεται ότι θα καλύψει περισσότερο από το ήμισυ των κερδών με ρυθμό αύξησης 6% σε ετήσια βάση έως το 2027, αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ.
Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα έχει αυξηθεί ταχύτερα από την οικονομία της από το 2020, ωθούμενη από έναν βιομηχανικό τομέα που είναι διψασμένος για ενέργεια και την ταχεία επέκταση της κατασκευής ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων και συναφών υλικών έντασης ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.
Το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται -μόνο- από τα κέντρα δεδομένων
Οι παράγοντες που ανεβάζουν τη ζήτηση
Ο κλιματισμός, τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα 5G συμβάλλουν επιπλέον.
«Ο τομέας (των κέντρων δεδομένων) σε διάφορες περιοχές ήταν πολύ σημαντικός στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Eren Cam.
«Περίπου το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται μόνο από τα κέντρα δεδομένων από τώρα, και ενώ αναμένεται αύξηση, αυτή συμβαίνει σε διάφορες περιοχές με διαφορετικούς ρυθμούς», πρόσθεσε.
Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι αναμένει να δημοσιεύσει έκθεση για τα κέντρα δεδομένων αργότερα φέτος.
Η Ινδία αναμένεται επίσης να αντιπροσωπεύσει το 10% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης, με ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και ταχεία αύξηση του κλιματισμού.
Οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από την πρόβλεψη του Ιουλίου του ΙΕΑ λόγω των ασθενέστερων μακροοικονομικών προοπτικών, μειώνοντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 1,6% της ανάπτυξης που αναμένεται το 2025.
Το μπλοκ δεν αναμένεται να ανακάμψει στο επίπεδο της ζήτησης του 2021 μέχρι τουλάχιστον το 2027, παρά την αύξηση το 2024 μετά από δύο χρόνια μειωμένης ζήτησης, αναφέρει η έκθεση.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ