
Ο νικητής των εκλογών στη Γερμανία, Φρίντριχ Μερτς, διερευνά τρόπους χαλάρωσης του αυστηρού ανώτατου ορίου δανεισμού της χώρας, συγκαλώντας εκ νέου το απερχόμενο κοινοβούλιο, όπου τα κυρίαρχα κόμματα εξακολουθούν να διαθέτουν υπερπλειοψηφία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης δήλωσε ότι λυπάται που τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα εξασφάλισαν πάνω από το ένα τρίτο των εδρών στην Μπούντεσταγκ, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρουν κάθε συνταγματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου φρένου χρέους, σημειώνουν οι Financial Times.
Τόσο η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) όσο και το Die Linke δήλωσαν ότι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους για τη χρηματοδότηση περισσότερων αμυντικών δαπανών.
Ωστόσο, ο Μερτς επεσήμανε ότι τα κυρίαρχα κόμματα μπορούν ακόμη να δράσουν στο πλαίσιο της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, η οποία διαρκεί έως τις 24 Μαρτίου. Ο ίδιος θα διεξάγει συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους για την εξεύρεση λύσης πριν από τότε, είπε.
«Πριν κάνω δημόσιες εικασίες για το θέμα αυτό, επιτρέψτε μου να μιλήσω γι’ αυτό με τους Σοσιαλδημοκράτες, το FDP και επίσης τους Πράσινους τώρα τις επόμενες ημέρες…. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη τέσσερις εβδομάδες για να το σκεφτούμε», δήλωσε. Ο Μερτς πρόσθεσε ότι η Μπούντεσταγκ είναι «σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις ανά πάσα στιγμή» και «να ενεργεί χωρίς καμία διακοπή, ακόμη και μετά τις εκλογές».
Οι νέες ισορροπίες στη Γερμανία
Το CDU/CSU κέρδισε τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 28,5% των ψήφων, ανοίγοντας τον δρόμο στον Μερτς να διαδεχθεί τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία. Αλλά το AfD και το Die Linke κέρδισαν μαζί περισσότερες από τις 210 έδρες που απαιτούνται για μια «μειοψηφία αποκλεισμού».
Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αποτρέψουν οποιαδήποτε τροποποίηση του φρένου χρέους της Γερμανίας, ενός κανόνα που κατοχυρώθηκε στο σύνταγμα το 2009 για τον περιορισμό του κρατικού δανεισμού και τη διατήρηση του διαρθρωτικού ελλείμματος στο 0,35% του ΑΕΠ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μερτς επέμεινε ότι είναι προσηλωμένος στο φρένο του χρέους, ενώ δεν απέκλεισε συζητήσεις για το πώς θα το τροποποιήσει. Όμως, οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς την αλλαγή της διάταξης ή τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου εκτός προϋπολογισμού, θα είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τις επειγόντως αναγκαίες πρόσθετες επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Αυτό περιλαμβάνει χρήματα για τις καταρρέουσες υποδομές μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και έναν πολύ υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια