
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς».
Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 και ώρα 08:00.
Τι προβλέπει
Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, περιλαμβάνει 4 άξονες ρυθμίσεων, με πρωτεύον τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, την ενθάρρυνση της ζήτησης και την εισαγωγή εταιριών σε αυτό. Επίσης, προωθείται η θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος), ενώ περιλαμβάνονται και μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία.
1ος πυλώνας – Φορολογικά κίνητρα
Αφού έκανε μια σύνοψη για τις αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο από το 2023, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα τρία φορολογικά κίνητρα που εισάγονται πλέον με το νέο νομοσχέδιο.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση
Ειδικότερα:
1) Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά.
2) Δίδεται έκπτωση δαπανών για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το μέτρο αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες εισαγωγής.
3) Δίδεται μείωση από 15% σε 5% του φόρου για εισοδήματα από τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολογιών. Αυτό θα αφορά ημεδαπούς επενδυτές, δηλαδή θα συγκλίνει με το πλαίσιο που υπήρχε για τους αλλοδαπούς επενδυτές.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργο Χριστόπουλο
Άλλες ρυθμίσεις
Πέραν των φορολογικών κριτηρίων, το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επιπλέον οκτώ αλλαγές, προκειμένου να γίνει πιο φιλικό το πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς.
Αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:
– Ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά από την κύρια, γι’ αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια.
– Δυνατότητα εισαγωγής εταιρειών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου.
– Αύξηση ορίου για επιτρεπτή έκδοση πληροφοριακού, αντί ενημερωτικού δελτίου, από 5 εκατ. σε 8 εκατ. Ουσιαστικά δηλαδή διευκολύνεται η χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων.
– Ρύθμιση πλαισίου για ομολογίες που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά. Μεταξύ άλλων, μειώνεται η απαιτούμενη απαρτία από τα 2/3 στο «50+1» για να διευκολυνθεί η διαχείριση και η λήψη αποφάσεων.
– Επέκταση του καθεστώτος εκποίησης μετοχών δικαιούχων που δεν είναι ενεργοί (δεν έχουν εμφανιστεί), σε περίπτωση συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένων.
– Επέκταση του θεσμού των omnibus account για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ) και εναλλακτικών επενδύσεων (σ.σ. είναι από τα κριτήρια που κοιτούν και οι οίκοι αξιολόγησης των αγορών)
– Εκσυγχρονισμός πλαισίου των ΑΕΕΑΠ, με κατάργηση περιορισμών ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηδάκης στοιχειοθέτησε ορισμένες αλλαγές, όπως:
1) Η δυνατότητα εκμετάλλευσης δομών και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιόχρηση
2) Η συγκέντρωση διατάξεων σε ένα κεφάλαιο
3) Η άρση υποχρεώσεων που εξίσωναν τις ΑΕΕΑΠ με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ωστόσο θα υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, δηλαδή η υποχρέωση για πόθεν έσχες και οι αγοραπωλησίες από βασικούς μετόχους.
– Πράσινα ομόλογα, για τη χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων (νέος ευρωπαϊκός θεσμός)
2ος πυλώνας – Θεσμική θωράκιση
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε την υπόθεση της Folli Follie, πριν μερικά χρόνια, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς. Ουσιαστικά ο στόχος των αλλαγών είναι να υπάρχουν θεσμοθετημένες και ξεκάθαρες υποχρεώσεις.
Το μεγάλο μήνυμα είναι η διαφάνεια, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θεσπίζονται εγχειρίδια για τον τρόπο λειτουργίας, την επιβολή προστίμων, τη διενέργεια ελέγχων, τον κώδικα δεοντολογίας και καθηκόντων και την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργου, τόσο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και για την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, όλα θα εγκρίνονται με υπουργική απόφαση.
3ος Πυλώνας – Κρυπτοστοιχεία
Σχετικά με τον 3ο πυλώνα, δηλαδή τις ρυθμίσεις για την αγορά κρυπτοστοιχείων, το λόγο πήρε η κ. Θεώνη Αλαμπάση, επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπ. Οικονομικών, η οποία υπενθύμισε τον MICA.
Από τις 30 Δεκεμβρίου 2024, τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (Markets in Crypto-Assets – MiCA), θεσπίζοντας ένα νέο πλαίσιο για την προστασία των επενδυτών, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση ευκαιριών από την ανάπτυξη της αγοράς κρυπτοστοιχείων, ανέφερε.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θέτει τα εφαρμοστικά μέτρα για να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, σύμφωνα με την κ. Αλαμπάση, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος να εποπτεύουν τον εν λόγω κλάδο.
Το νέο που έρχεται είναι η ποινική διάταξη για παροχή υπηρεσιών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, ενώ εντός του 2025 θα έρθει πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων, ανέφερε η κ. Αλαμπάση.
Οι «μυστικοί πελάτες»
Το νέο που έρχεται με το νομοσχέδιο είναιη εισαγωγή της δυνατότητας για έρευνα αγοράς από “μυστικούς πελάτες”. Αυτό θα ισχύει τόσο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και για την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πεδίο αρμοδιότητας του καθένα, και θα λειτουργεί ως εποπτικό εργαλείο.
Για το νέο αυτό «εργαλείο», το mystery shopping, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «δεν είναι ελληνική πατέντα». Ισχύει και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Είναι και στο Βέλγιο, ενώ έχει υιοθετηθεί από την ΕΒΑ και την ESMA και λειτουργεί συμπληρωματικά.


Latest News

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P