
Μετά από τρία χρόνια ως διεθνής παρίας, η Ρωσία θα μπορούσε και πάλι να είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση Τραμπ στην εταιρική Αμερική. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, υπολογίζεται ότι 1.000 εταιρείες έχουν εγκαταλείψει ή περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να αποδεχθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε σε αντιπροσωπεία από τη Μόσχα στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσαν να επιδιώξουν «δυνητικά ιστορικές οικονομικές συνεργασίες» και «απίστευτες ευκαιρίες», εάν η Μόσχα τερμάτιζε τον πόλεμό της.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανοίγει νέα σελίδα με τη Ρωσία – Το οικονομικό deal που προτείνει στον Πούτιν
Το ερώτημα, όμως, είναι αν ενδιαφέρονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Και η απάντηση, συμφώνησαν αναλυτές και επενδυτές, είναι ότι δεν είναι πιθανό.
«Δεν νομίζω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις της Αμερικής δεν θα βιαστούν να επιστρέψουν στη Ρωσία γρήγορα, αν επιστρέψουν ποτέ. Σίγουρα όχι σύντομα», δήλωσε στους New York Times ο Καρλ Γουάιμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics.
Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ξαφνική και ταχεία φυγή ξένων εταιρειών καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και άλλες χώρες επέβαλαν κυρώσεις και διέκοψαν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου. Από τότε, περισσότερες από 1.000 εταιρείες έχουν αποχωρήσει ή περιορίσει τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που συντάχθηκε από τη Σχολή Διοίκησης του Yale.

Η Ρωσία που άφησαν, δεν είναι η Ρωσία στην οποία θα επέστρεφαν
Η πολεμική οικονομία της χώρας παλεύει με επιτόκια 21%, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και συρρικνούμενο αριθμό καταναλωτών της μεσαίας τάξης.
Έπειτα, υπάρχει το απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον σε μια χώρα όπου το κράτος δικαίου μπορεί εύκολα να καταπατηθεί. Οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των διαταγμάτων του Κρεμλίνου που επιβάλλουν νέα τέλη, φόρους και ελέγχους τιμών, περιορίζοντας τη δυνατότητα αποστολής κερδών και μερισμάτων εξωχώρια, την δυνατότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων ή λήψης διαχειριστικών αποφάσεων, ακόμη και υφαρπαγή ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μεταστροφής πολιτικής για τη Ρωσία στην Ουάσιγκτον, αν όχι τώρα, ίσως σε τέσσερα χρόνια, μετά τις επόμενες εκλογές.
«Κανείς δεν πρόκειται να ξοδέψει πολλά χρήματα στη Ρωσία εάν πιστεύει ότι η πολιτική μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί», δήλωσε στους NYT ο Μαρκ Γουόκερ, ανώτερος σύμβουλος στον κλάδο συμβουλευτικής στην επενδυτική τράπεζα Lazard. Και κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί ότι η Μόσχα θα παραμείνει ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις. «Είναι ένα καθεστώς με το οποίο είναι δύσκολο να συνεργαστείς», είπε.
Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν όλες τις κυρώσεις τους, χιλιάδες άλλες που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ, παρεμποδίζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και απειλώντας τα κέρδη των εταιρειών. Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Το ρωσικό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο, ο κίνδυνος απαλλοτρίωσης είναι υψηλός και η ρωσική οικονομία δεν ανθεί ακριβώς», δήλωσε στους NYT η Αγκάθ Ντεμαρέ, ανώτερη συνεργάτης στον τομέα πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Οι αμερικανικές εταιρείες που έχουν μείνει στη Ρωσία δεν ελέγχουν πλήρως τα έσοδα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, είπε η Ντεμαρέ. Οι εταιρείες που θεωρούνταν «μη φιλικές» από το Κρεμλίνο έπρεπε συχνά να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους μπιρ παρά και να πληρώσουν ένα πρόσθετο τέλος 35%, που χαρακτηριζόταν ως «εθελοντική» συνεισφορά, στην κυβέρνηση. Σε όσους απέμειναν απαγορεύτηκε να επιστρέψουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους στην πατρίδα τους.
Άλλες δυτικές εταιρείες όπως η Danone, η Carlsberg και η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper υπέστησαν κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ανύπαρκτες ευκαιρίες σε ένα εχθρικό περιβάλλον
Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει αυτό που οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι ανύπαρκτες οικονομικές ευκαιρίες στη Ρωσία.
Η Ρωσία, φυσικά, ελέγχει τεράστιες εκτάσεις γης, αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ένα πυρηνικό οπλοστάσιο. Αλλά ήταν μικρός παίκτης στην παγκόσμια οικονομία. Πριν τον πόλεμο, η χώρα ήταν υπεύθυνη για μόλις το 1,7% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.
Το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ασήμαντο. Το 2021, οι εξαγωγές στη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 0,4% των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ. Και οι περισσότερες πολυεθνικές στη Ρωσία δεν κέρδισαν περισσότερο από το 1% των παγκόσμιων εσόδων τους εκεί, σύμφωνα με ερευνητές στο Yale.
«Ακόμη και πριν από το 2022, το περιβάλλον ήταν ήδη προκλητικό, αλλά μπορούσαν να βγάλουν χρήματα», δήλωσε η Ελίνα Ριμπάκοβα, ανώτερη συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον. «Τώρα οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί δραματικά, αλλά δεν μπορούν να βγουν χρήματα».
Στη δεκαετία του 2000, η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου τροφοδότησε μια αυξανόμενη ρωσική μεσαία τάξη με όρεξη για ξένα αγαθά και αυτοκίνητα. «Αυτή η δυναμική δεν υφίσταται πλέον», είπε η Ριμπάκοβα.
Και τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ρωσία, οι υδρογονάνθρακες, ανταγωνίζονται άμεσα τον ενεργειακό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη και οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που κάποτε δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία δεν δείχνουν πρόθυμες να κάνουν μεγάλες επενδύσεις εκεί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεκάδες άλλες χώρες έχουν διακόψει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. Απαγόρευσαν από κοινού τη Ρωσία από τη χρήση του Swift, του συστήματος που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για την ολοκλήρωση οικονομικών συναλλαγών. Και πάγωσαν δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκαν στη ρωσική κυβέρνηση αλλά διατηρήθηκαν σε δυτικές τράπεζες.
Οι κυρώσεις μέρος του προβλήματος
Οι ΗΠΑ, οι οποίες κυριαρχούν στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν αυτό το ενιαίο μέτωπο. Αυτό θα άρει ένα τεράστιο εμπόδιο που έχει ακρωτηριάσει την ικανότητα πολλών εταιρειών να συναλλάσσονται με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του Yale, περίπου δύο δωδεκάδες αμερικανικές εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αλλά έχουν αναβάλει νέες επενδύσεις και έχουν περιορίσει τη λειτουργία τους.
Οι εταιρείες που παρέμειναν στη Ρωσία θα καλωσόριζαν πιθανώς το τέλος των κυρώσεων των ΗΠΑ. Και οι Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να κεντρίσουν το αμερικανικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, οι αποτρεπτικοί παράγοντες για την εκ νέου είσοδο στη Ρωσία παραμένουν.
Η απελευθέρωση των κυρώσεων, και των αντίμετρων που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση, θα ήταν μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Το ίδιο θα ήταν και τα οικονομικά και νομικά συντρίμια που άφησε η έξοδος των ξένων εταιρειών.
Εν κατακλείδι, όπως είπε Ριμπάκοβα: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι απλώς ότι δεν μπορούν να βγουν χρήματα».


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια