
Τη δημιουργία μιας νέας συνθετικής φυλής προβάτων, τη φυλή «ΚαρΛα» (Καραγκούνικο-Λακών), η οποία θα βασιστεί στη θεσσαλική φυλή Καραγκούνικο, μία από τις καλύτερες ελληνικές φυλές, και στη φυλή Λακών (Lacaune), την πλέον διαδεδομένη ξενική φυλή στις ελληνικές εκτροφές ανακοίνωσε και επίσημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρα και φορείς προβατοτροφίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η περιφέρεια στην Agrothessaly ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την προβατοτροφία της Θεσσαλίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων και την ανθεκτικότητα του κλάδου στις νέες προκλήσεις. Η «ΚαρΛα» αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής προβατοτροφίας, προσφέροντας ένα καινοτόμο μοντέλο εκτροφής που βασίζεται στην παράδοση, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Σκοπός είναι να διατηρηθούν και εμπλουτιστούν τα χαρακτηριστικά της φυλής του καραγκούνικου και να γίνει ένα θεσσαλικό πρόβατο
Το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με: Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εργαστήριο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Παραγωγικών Ζώων, Τμήμα Γεωπονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση παραγωγικότητας για μεγαλύτερη απόδοση σε γάλα και κρέας, η υψηλή προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα στις κλιματικές αλλαγές, η αντοχή σε ασθένειες, μέσω συστηματικού γενοτυπικού ελέγχου και η σταθεροποίηση γενετικών χαρακτηριστικών, με εξειδικευμένες διασταυρώσεις.
Το θεσσαλικό πρόβατο θα λύσει προβλήματα
«Σήμερα παρουσιάζουμε την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά και με συναδέλφους πανεπιστημιακούς από τον χώρο της ζωοτεχνίας και της γενετικής, για να ξεκινήσει το έργο δημιουργίας μιας νέας φυλής προβάτου, που θα είναι ένα κράμα του καραγκούνικου και του Λακών», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο κ. Κουρέτας.
Σημείωσε δε ότι σκοπός είναι «να κρατήσουμε και να εμπλουτίσουμε τα χαρακτηριστικά της φυλής του καραγκούνικου και να γίνει ένα θεσσαλικό πρόβατο, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Το θεσσαλικό πρόβατο θα λύσει προβλήματα, όπως αυτά που ζήσαμε με την πανώλη και την ευλογιά, που ήταν τα απόνερα της καταστροφής του Daniel. Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας δεν είχαν ζώα και αναγκάστηκαν να προμηθεύονται από άλλες χώρες. Θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια και σε πέντε με έξι χρόνια να έχουμε ολοκλήρωση του έργου. Θέλουμε να σταθεροποιηθεί η νέα φυλή και να προσφέρει στην παραγωγή. Αυτός είναι ο αναγκαίος χρόνος για να είναι η φυλή εμπορεύσιμη».
Μετρημένες οι ελληνικές φυλές προβάτων
Ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρσένος συνεχάρη αρχικά τον Δημήτρη Κουρέτα για την απόφαση του να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να αποκτήσει η Θεσσαλία το δικό της πρόβατο, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δουλειά από την πολιτεία για την αξιοποίηση και πιστοποίηση των αυτόχθονων φυλών, με αποτέλεσμα η οποία διαθεσιμότητα σε ζώα να καλύπτεται από εισαγωγές, κυρίως από Γαλλία και Ισπανία».
Τόνισε μάλιστα, ότι η καραγκούνικη φυλή δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από την Γαλλική «Λακών», ενώ τα βήματα στα οποία θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο προς την κατεύθυνση αυτή είναι: Διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης του γενετικού υλικού των εγχώριων φυλών σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες ξενικές φυλές, που κυριαρχούν στις εκτροφές και δημιουργία νέων γενοτύπων που θα αξιοποιήσουν εγχώριες φυλές (Καραγκούνικο, Μυτιλήνης) και ξενικές φυλές (Λακών).
«Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι εύκολη και απαιτεί μακρόχρονη στρατηγική με αυστηρά καθορισμένα βήματα-στόχους, όπως η απογραφή διαθέσιμων ατομικών στοιχείων των ζώων και στοιχείων εκτροφής και πληθυσμού, προκαταρκτική ανάλυση φαινοτυπικών και γενεαλογικών στοιχείων, προσδιορισμός του βελτιωτικού στόχου και εναλλακτικά σενάρια διασταυρώσεων», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναπαραγωγής παραγωγικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι «από 24 ελληνικές φυλές προβάτων που μετρούσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα έχουμε μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πρόθεση μας είναι να ελέγξουμε την υγεία του καραγκούνικου προβάτου και στη συνέχεια να συνεργαστούμε με το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ταυτοποίηση».
«Η πιστοποίηση, ταυτοποίηση και προώθηση των αυτόχθονων φυλών σε όλο τον κόσμο γίνεται με χρηματοδότηση από την πολιτεία, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Ευτυχώς βρέθηκε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για να ξεκινήσουν τα αναγκαία βήματα», σημείωσε στη συνέχεια ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Κτηνοτροφική Μαγνησία- family farm» Ανδρέας Τσαγκάρης συνεχάρη επίσης τον κ. Κουρέτα για την πρωτοβουλία του αυτή και δεσμεύτηκε η μονάδα του να συνεισφέρει οικονομικά αλλά και να πείσει τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται να στηρίξουν την όλη προσπάθεια, η οποία είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να έχει μέλλον η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας.
Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια που ξεκινάει η Περιφέρεια δήλωσαν, απευθύνοντας σχετικούς χαιρετισμούς, ο δήμαρχος Τυρνάβου Αστέριος Τσικριτσής, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Παλάσκας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας, ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ Νίκος Κακκαβάς, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Αυτόχθονων Φυλών, του Δικτύου μετακινούμενων κτηνοτρόφων, του Συνεταιρισμού «Βοσκός» Ελασσόνας, του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κ.α.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση