
Ανοιχτό μυαλό όσον αφορά τα επόμενα της βήματα θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αντιμετωπίζει τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τον πληθωρισμό, εκτιμά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Πίτερ Καζίμιρ.
«Τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά όλα τα εισερχόμενα δεδομένα και να συμπληρώσουμε αυτά που μαθαίνουμε με προσεκτική κρίση» τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, προσθέτοντας ότι αυτή η ευελιξία σημαίνει ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές, είτε αποφασίσουμε να μειώσουμε ξανά είτε να κάνουμε παύση».
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ιδρύματός του, ο Καζίμιρ ανέφερε ότι «παρά τις ενθαρρυντικές τάσεις του πληθωρισμού, εξακολουθώ να αναζητώ αναμφισβήτητη επιβεβαίωση ότι ο αποπληθωρισμός θα παραμείνει». Τώρα «δεν είναι η ώρα για αυτόματες αποφάσεις ή βιασύνες», είπε.
Τι βλέπουν οι αγορές
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για έκτη φορά από τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ότι η φάση χαλάρωσης μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς ο πληθωρισμός ψύχεται και η οικονομία προσαρμόζεται στις γεωπολιτικές αλλαγές.
Οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματα για μειώσεις φέτος, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψαν σχέδια για σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών. Δεν τιμολογούν πλέον πλήρως δύο ακόμη κινήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στο 2,5%.
Ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι ο αγώνας για την τιθάσευση των τιμών καταναλωτή δεν έχει κερδηθεί ακόμη και ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.
«Οι επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στον πληθωρισμό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές», είπε, αναφερόμενος επίσης στις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις. «Δυστυχώς, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν κεκλιμένοι προς τα πάνω».
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στην τελευταία ανακοίνωση τους αναφέρθηκαν σε «αμφίπλευρους κινδύνους για τον πληθωρισμό», ενώ παρατήρησαν ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι προς τα κάτω.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε επίσης ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ «προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ένα εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας».


Latest News

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους