
Το βλέμμα σε ρωσικά ομόλογα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις καθώς και στο ρούβλι στρέφουν οι επενδυτές, που στοιχηματίζουν ότι η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιστρέψει στη Ρωσία ένα κύμα κεφαλαίων.
Τα hedge funds και οι χρηματιστές εξετάζουν πώς να εμπορεύονται ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχει περιφρονήσει η Δύση, αλλά τα οποία πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γνωρίζουν απότομο ράλι, εάν ο Τραμπ χαλαρώσει τις κυρώσεις ως μέρος μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, είπαν traders που μίλησαν στους FT.
Στο βάθος άρση των κυρώσεων
Το ρούβλι έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν κατά ένα τρίτο έναντι του δολαρίου φέτος με φόντο την ελπίδα για τερματισμό του τριετή πολέμου. Η αγορά, όμως, κοιτάζει πέρα από αυτό, σε μια πιθανή ευρύτερη αναστολή των κυρώσεων.
«Κάποιες από τις ρητορικές [του Τραμπ] για τη Ρωσία είναι αλλοπρόσαλλες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά πρόκειται για την άρση των κυρώσεων», δήλωσε ο Paul McNamara, διευθυντής επενδύσεων της GAM.
Στο ραντάρ των επενδυτών ομόλογα ρωσικών εταιρειών
Ενώ παραμένει πολύ δύσκολο για τα δυτικά funds να στοιχηματίσουν απευθείας σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ορισμένοι κυνηγούν ομόλογα ρωσικών εταιρειών που θεωρήθηκαν σχεδόν μηδενικής αξίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά που τώρα μπαίνουν στο ραντάρ ορισμένων επενδυτών.
«Υπάρχει σίγουρα κάποιος ενθουσιασμός, κυρίως μεταξύ των hedge funds», δήλωσε ο Roger Mark, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην επενδυτική εταιρεία Ninety One. Ωστόσο, το ρούβλι εξακολουθεί ελάχιστα να κινείται διαπραγματευτικά εκτός Ρωσίας και τα ομόλογα είναι ως επί το πλείστον εκτός πεδίου για ξένους θεσμικούς επενδυτές λόγω των κυρώσεων και των δικών τους εσωτερικών κανόνων, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 οι κυρώσεις έχουν απαγορεύσει τις συναλλαγές σε ρωσικά κρατικά ομόλογα και πολλοί εταιρικοί εκδότες ομολόγων από τη χώρα δεν μπορούν να βρουν τράπεζες ή μεσάζοντες για να χειριστούν τις πληρωμές προς τους πιστωτές. Η απευθείας διαπραγμάτευση ρουβλίων, εν τω μεταξύ, είναι πολύ δύσκολη λόγω των κυρώσεων στους ρώσους δανειστές και των εσωτερικών κανόνων των δυτικών τραπεζών.
Το ρούβλι
Οι διεθνείς όγκοι συναλλαγών στο ρωσικό νόμισμα είναι μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια δολάρια που άλλαξαν χέρια πριν από τον πόλεμο.
Οι traders έχουν χρησιμοποιήσει το τένγκε του Καζακστάν ως υποκατάσταστο για το ρούβλι, λόγω των οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία, με όγκους που αγγίζουν τα 100 έως 200 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Το τένγκε έχει κάνει ράλι περίπου 5% έναντι του δολαρίου φέτος, αλλά αυτές οι συναλλαγές είναι δύσκολο να γίνουν σε μεγάλη έκταση.
Ορισμένες τράπεζες και χρηματιστές προσφέρουν στοιχήματα σε μελλοντικές κινήσεις στο ρούβλι που διακανονίζονται σε δολάρια και όχι σε ρωσικό νόμισμα, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αποφύγουν την άμεση έκθεση στη χώρα. Αυτά τα NDFs (μη παραδοτέα προθεσμιακά συμβόλαια) χρησιμοποιούνται συχνά για το εμπόριο νομισμάτων που είναι δύσκολο να προμηθεύονται εκτός των χωρών τους, όπως αυτά της Νιγηρίας ή της Αιγύπτου.
Ο Luis Costa, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη Citi, δήλωσε: «Οι δυτικές τράπεζες είναι προφανώς δεσμευμένες σε κυρώσεις. Το προθεσμιακό μη παραδοτέο είναι ένα μέσο όπου δεν χρειάζεται να κατέχει κάποιος το νόμισμα ή οποιοδήποτε ρωσικό περιουσιακό στοιχείο».
Η τράπεζα συνέστησε τη χρήση του εργαλείου στα μακροπρόθεσμα ρούβλια τον περασμένο μήνα καθώς οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Ρωσία.
«Σίγουρα, υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για τα NDFs τελευταία και οι τράπεζες άρχισαν να κάνουν πιο ενεργές τιμές», δήλωσε ο Igor Nartov, έμπορος αναδυόμενων αγορών στην KNG, την επενδυτική τράπεζα.
Οι διεθνείς αγορές ρωσικών περιουσιακών στοιχείων εξανεμίστηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς οι κυρώσεις ξεκόβουν τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοικονομικό δίκτυο και η χώρα υπέστη τεράστια φυγή κεφαλαίων.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια καθώς το κόστος των εισαγωγών αυξήθηκε και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αυξάνονταν λόγω του πολέμου.
Η διακίνηση ρουβλίου είναι ένα στοίχημα ότι αυτή η δυναμική θα αντιστραφεί, ιδιαίτερα εάν οι Ρώσοι που εγκατέλειψαν τη χώρα, φοβούμενοι ότι θα στρατευτούν, επιστρέψουν με αποταμιεύσεις που έκρυβαν στη Γεωργία, στην Αρμενία και σε άλλες γειτονικές χώρες.
Επιφυλάξεις
Το εμπόριο εξακολουθεί να έχει τεράστιους κινδύνους, για παράδειγμα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αντί να άρουν τις κυρώσεις τις αυστηροποιήσουν σε περίπτωη που η Μόσχα απορρίψει τους όρους κατάπαυσης του πυρός. Από την άλλη, ακόμη και αν χαλαρώσουν οι κυρώσεις, οι ρώσοι επενδυτές με χρήματα εγκλωβισμένα στη χώρα μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να φύγουν, ενώ πολλοί μετανάστες μπορεί να μην επιστρέψουν καθόλου, είπε ο Ninety One’s Mark.
Η πρόσφατη άνοδος του ρουβλίου ενίσχυσε τις αποτιμήσεις των ρωσικών ομολόγων που είχαν παγιδευτεί στα χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών μετά την εισβολή.
«Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να αγοράσετε, καθώς όσοι έχουν τα ομόλογα γενικά δεν θέλουν να τα πουλήσουν», είπε ο Νάρτοφ. «Αλλά οι συναλλαγές γίνονται», πρόσθεσε, αναφέροντας πως υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από συμμετέχοντες στην αγορά που ρωτούν σχετικά με τις συνέπειες της άρσης των κυρώσεων και εάν θα πληρωθούν τα κουπόνια».
Οι κυρώσεις και οι περιορισμοί της Μόσχας στις πληρωμές σε «μη φιλικές» χώρες σημαίνουν ότι το χρέος της ίδιας της ρωσικής κυβέρνησης σε ρούβλι παραμένει εκτός πεδίου για τους δυτικούς επενδυτές.
Οι συνολικές ξένες διακρατήσεις ομολόγων της χώρας έχουν μειωθεί και οι εγχώριες τράπεζες έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τον πρόσφατο δανεισμό της Μόσχας.
«Η άμεση έκθεση στη ρωσική αγορά θα είναι περιορισμένη λόγω των περιορισμών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας», δήλωσε ένας διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα εκτός της Δύσης. Αυτοί οι επενδυτές «θα πρέπει να βρουν έναν αξιόπιστο εταίρο από μια ουδέτερη δικαιοδοσία για να πάρουν το εισιτήριό τους πίσω στη ρωσική αγορά».


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων