
Εάν τουλάχιστον ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας έχει στρατιωτικό υπόβαθρο, τότε τα διευθυντικά στελέχη σε εταιρείες με χαμηλή απόδοση είναι πιο πιθανό να απολυθούν.
Οι πιθανότητες απόλυσης λόγω χαμηλής απόδοσης είναι ακόμη υψηλότερες εάν πολλοί συμμετέχοντες στο διοικητικό συμβούλιο έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη ανέλυσαν 865 εισηγμένες -στο χρηματιστήριο- εταιρείες στις ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2020, εντοπίζοντας εταιρείες με μέλη διοικητικών συμβουλίων που είχαν υπηρετήσει είτε στον Στρατό των ΗΠΑ, στο Ναυτικό, στο Σώμα Πεζοναυτών, στην Πολεμική Αεροπορία, στην Εθνική Φρουρά ή σε άλλον αντίστοιχο ξένο κλάδο. Κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο των εταιρειών του δείγματος είχαν τέτοιο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την απόδοση της εταιρείας εξετάζοντας την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων, μια μέτρηση που χρησιμοποιείται συχνά για να προσδιορίσει πόσο αποτελεσματικά οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να δημιουργήσουν κέρδη.
Συμμορφωθείτε ή ξεκουμπιστείτε
Σε ολόκληρο το δείγμα, περίπου το 2,1% των CEOs απολύθηκαν όταν η εταιρεία τους παρουσίαζε χαμηλότερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της. Όταν υπάρχιε ένας στρατιωτικός στο διοικητικό συμβούλιο αυξάνεται η πιθανότητα απόλυσης στο 2,9% σε σύγκριση με εταιρείες που δεν είχαν διευθυντές με στρατιωτική εμπειρία, δύο πρώην στρατιωτικοί στο ΔΣ την αυξάνουν στο 3,9% και τρεις στο 5,2%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Όταν η απόδοση της εταιρείας πέφτει κάτω από το 20ο εκατοστημόριο σε έναν κλάδο, η επιρροή των στρατιωτικών στην απόλυση CEO γίνεται αισθητή», είπε στην Wall Street Journal ο Στέβο Παβίσεβιτς, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τα ευρήματά τους, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 20 εταιρικούς διευθυντές με στρατιωτικό υπόβαθρο. Στις συνεντεύξεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συχνά αποδίδουν υψηλό επίπεδο στην προσωπική ευθύνη. «Είναι μέρος της πειθαρχίας με την οποία μεγαλώσαμε στο στρατό», είπε ένας από τους συνεντευξιαζόμενους.
Οι συνεντεύξεις υποδηλώνουν ότι αυτή η εστίαση στην προσωπική λογοδοσία μεταφράζεται σε συγκεκριμένη δράση, όπως η μεγαλύτερη τάση να διεξάγει επίσημες αξιολογήσεις CEO και να κατηγορεί τις ελλείψεις στην απόδοση της εταιρείας στον CEO. «Φαίνεται ότι τα μέλη ΔΣ με στρατιωτικό υπόβαθρο έχουν διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη λογοδοσία», λέει ο Παβίσεβιτς.
Έχει σημασία η μακρόχρονη θητεία ενός στελέχους;
Σε άλλο σημείο της εργασίας, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν τα αρχικά τους ευρήματά θα είναι εάν ένας Διευθύνων Σύμβουλος είχε εδραιωθεί στην εταιρεία, πράγμα που σημαίνει ότι το στέλεχος είχε μακρά θητεία, είχε πολλές μετοχές ή διετέλεσε επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Διαπίστωσαν ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εξακολουθούσαν να είναι πιο πιθανό να απολυθούν λόγω κακής απόδοσης, ακόμη και όταν είχαν μακρά θητεία ή είχαν πολλές μετοχές όταν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου είχε στρατιωτικό υπόβαθρο. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που ο διευθύνων σύμβουλος ήταν και πρόεδρος, η πιθανότητα εξαφανίστηκε. Αυτοί οι CEO δεν ήταν πιο πιθανό να απολυθούν εάν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου είχε στρατιωτική εμπειρία.
«Το να είναι κάποιος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δίνει στο στέλεχος αυτό μια πολύ ισχυρή θέση και ακόμη και με την παρουσία πρώην στρατιωτικών στο διοικητικό συμβούλιο, οι απολύσεις δεν είναι τόσο εύκολες», λέει ο Παβίσεβιτς.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της