
Στα πλεονεκτήματα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην προσπάθεια για έναν πρωτογενή τομέα θωρακισμένο απέναντι στην κλιματική κρίση, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά, το Σάββατο, με θέμα «Θερμοκήπια και Καινοτομία: Επενδύοντας στο μέλλον της Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση της κατανάλωσης νερού, η ανάπτυξη πιο βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, αλλά και τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, μέσω της μεγαλύτερης παραγωγικότητας και της βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων.
Το πρόγραμμα για τα θερμοκήπια περιλαμβάνει 50% χρηματοδότηση από το ΣΣο της ΚΑΠ, 35% τραπεζική χρηματοδότηση και 15% ιδιωτική συμμετοχή
Γρήγορες διαδικασίες αξιολόγησης
Ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι, όπως ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας έχει ανακοινώσει, η πρόσκληση έχει ήδη υπογραφεί και το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχθεί άμεσα τους φακέλους, με γρήγορες διαδικασίες αξιολόγησης ώστε οι επενδύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.
«Εμείς πιστεύουμε ότι τα θερμοκήπια και η καινοτομία στον τομέα της γεωργίας αποτελούν τη γέφυρα προς ένα βιώσιμο και παραγωγικό μέλλον», κατέληξε ο υφυπουργός ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ενώ επεσήμανε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει 50% χρηματοδότηση από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, 35% τραπεζική χρηματοδότηση – σημειώνοντας εδώ τη σύνδεση της Τράπεζας Πειραιώς με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης – , και 15% ιδιωτική συμμετοχή.
Τον λόγο επίσης έλαβαν ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξης Πολυτάκης, ο Επικεφαλής Εργαστηρίου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Γεώργιος Ντίνας και ο Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παππάς. Χαιρετισμό απηυθύναν ο Δήμαρχος Δήμου Πέλλας, Στάθης Φουντουκίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση