
Η προσπάθεια της Ευρώπης να απλοποιήσει και να εξορθολογίσει τις χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις προκαλεί νευρικότητα στις κορυφαίες εποπτικές αρχές σχετικά με τον κίνδυνο υποβάθμισης των βασικών διασφαλίσεων.
Δύο από τους υψηλότερους χρηματοοικονομικούς επόπτες της ΕΕ δήλωσαν στους Financial Times ότι είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν την άρση των μέτρων πρόληψης κρίσεων στην προσπάθεια αναζωογόνησης της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
«Αν πρόκειται για την απορρύθμιση και τη μείωση του πήχη στις χρηματοοικονομικές προστασίες, δεν θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την αστάθεια», δήλωσε ο Dominique Laboureix, επικεφαλής του Single Resolution Board. «Αυτό σημαίνει κρίσεις, που σημαίνει λιγότερη ανάπτυξη».
Mετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δαπάνησαν 1,5 τρισ. ευρώ σε κεφαλαιακή στήριξη και 3,7 τρισ. ευρώ σε στήριξη ρευστότητας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για δραστική περικοπή του πεδίου εφαρμογής των κανόνων γνωστοποίησης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που εισήγαγε πριν από δύο χρόνια. Επίσης, επανεξετάζει τους κανόνες κεφαλαίου για τις τράπεζες και τους ασφαλιστές ως μέρος των σχεδίων για την τόνωση της δραστηριότητας και της ανάπτυξης των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Οι πιέσεις στις Βρυξέλλες
Ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν παραπέρα. Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας έγραψαν πρόσφατα στην Επιτροπή καλώντας την να αφαιρέσει τους «αδικαιολόγητα πολύπλοκους» τομείς χρηματοοικονομικών κανόνων που στρεβλώνουν τον διεθνή ανταγωνισμό χωρίς να βελτιώνουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο Laboureix είπε ότι είναι «απολύτως έτοιμος» να συμμετάσχει στις εκκλήσεις για ελάφρυνση του βάρους της ρύθμισης. Ωστόσο, προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην ξεχάσουν τα μαθήματα από την τελευταία μεγάλη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα. «Μην ξεχνάτε την κρίση του 2008. Τι σήμαινε αυτό; Διασώσεις παντού».
«Είμαι έτοιμος να συζητήσω την απλούστευση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να χαμηλώσω τον πήχη όσον αφορά την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε ο Laboureix σε συνέντευξή του.
Μνήμες του 2008
Ο Φρανκ Έλντερσον, αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δαπάνησαν 1,5 τρισ. ευρώ σε κεφαλαιακή στήριξη και 3,7 τρισ. ευρώ σε στήριξη ρευστότητας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε 4,3 % το 2009.
«Είναι καλό να θυμόμαστε γιατί το κάναμε αυτό εξαρχής», είπε ο Έλντερσον στους FT, προσθέτοντας: «Δεν χρειάζεται να εφησυχάζουμε και να πούμε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι ρόδινη – επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την κατάργηση των εποπτικών λειτουργιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανάληψη αυτής της κατάστασης».
Ο Έλντερσον είπε σε ένα τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα: «Η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την αποδυνάμωση των ρυθμίσεων».
Αντί να μειώσει τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εναρμόνισή τους στα 27 μέλη της. «Μην κόβετε κανόνες, εναρμονίστε τους», είπε.
Το στέλεχος της ΕΚΤ είπε στους FT ότι υποστήριξε την «απλούστευση με διαφοροποιημένο τρόπο» των κανόνων γνωστοποίησης βιωσιμότητας, αλλά προειδοποίησε ότι εάν αυτό πάει πολύ μακριά, θα μπορούσε να στερήσει τις τράπεζες από τις πληροφορίες που χρειάζονται από τις εταιρείες για να αξιολογήσουν την έκθεσή τους στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
«Ήταν όλα αυτά τέλεια; Μάλλον όχι», υπογράμμισε. «Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα χωρίς να πληρώσουμε πάρα πολλά; Ενδεχομένως», και πρόσθεσε: «Αν οδηγούσε στο να μην έχουν οι τράπεζες τα δεδομένα που χρειάζονται για να αξιολογήσουν αυτούς τους κινδύνους, αυτό θα ήταν πρόβλημα για τις τράπεζες και θα δυσκόλευε το έργο μας ως επόπτη».
Οι πιέσεις από την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές και τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, απειλώντας να επιβάλει πρόστιμο σε όσους σέρνουν τα πόδια τους.
Η κεντρική τράπεζα έχει την εξουσία να επιβάλλει «περιοδικές χρηματικές ποινές» σε δανειστές αξίας έως και 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου τους κάθε μέρα για έως και έξι μήνες.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου