
Την επέκταση του χρόνου και του πιστωτικού ορίου της «Κάρτας του Αγρότη» σχεδιάζει να εισηγηθεί προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Τράπεζα Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψη ανάγκες και άλλων καλλιεργειών, όπως της ελιάς.
«Αυτό που θέλουμε να προτείνουμε στο ΥπΑΑΤ είναι να βελτιώσουμε την κάρτα ως προς τους χρόνους που καλύπτει και το πιστωτικό όριο», επισήμαναν κατά την ετήσια συνάντηση με τους δημοσιογράφους, στελέχη της Πειραιώς.
Η «Κάρτα του Αγρότη», η οποία έχει θεσπιστεί από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει σχεδιαστεί ώστε να χρηματοδοτεί τους αγρότες κατά το χρόνο της παραγωγής και να καλύπτει βασικές δαπάνες, που συνδέονται με τις καλλιεργητικές ανάγκες
Όπως εξήγησαν στον ΟΤ, υπάρχουν καλλιέργειες όπως η ελαιοκομία που δεν καλύπτονται από την περίοδο λειτουργίας της κάρτας του αγρότη, που είναι από Μάρτιο έως Οκτώβριο. «Θέλουμε να διευρυνθεί αυτός ο χρόνος και να εξυπηρετεί όλες τις καλλιέργειες», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Επίσης, σχεδιάζουν να προτείνουν και την αύξηση του πιστωτικού ορίου, καθώς όπως επισήμαναν «έχει αλλάξει η σύνθεση των επιδοτήσεων. Θα μπορούσε για παράδειγμα να συμπεριληφθεί στο πιστωτικό όριο και η ειδική ενίσχυση βάμβακος».
«Χρειαζόμαστε περισσότερη ελευθερία ώστε να λειτουργήσει η κάρτα με περισσότερη ευελιξία. Αυτή θα είναι η πρότασή μας προς τον κ. Τσιάρα», σημείωσαν χαρακτηριστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται το επόμενο διάστημα να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να του καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Να σημειωθεί ότι η «Κάρτα του Αγρότη», η οποία έχει θεσπιστεί από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει σχεδιαστεί ώστε να χρηματοδοτεί τους αγρότες κατά το χρόνο της παραγωγής και να καλύπτει βασικές δαπάνες, που συνδέονται με τις καλλιεργητικές ανάγκες. Το πιστωτικό όριο της ορίζεται ως ποσοστό της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής και των οικολογικών σχημάτων.

Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς ξεδίπλωσαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα
Το πρόγραμμα για τα θερμοκήπια προβλέπει ενισχύσεις σε επενδύσεις με προϋπολογισμό από 30.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ
Προτεραιότητα τα θερμοκήπια
Μέχρι τον επόμενο μήνα αναμένεται από το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Πειραιώς, η υπογραφή της πρόσκλησης για το νέο πρόγραμμα με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Έτσι στο «πεδίο της μάχης» έχουν ριχτεί τα στελέχη των αρμόδιων τμημάτων της Πειραιώς, συζητώντας και ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να προχωρήσουν είτε στη δημιουργία νέων σύγχρονων θερμοκηπίων είτε να εκσυγχρονίσουν τις υπάρχουσες υποδομές.
Ζωηρό ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν τόσο μεμονωμένοι αγρότες, όσο και συνεργατικά και επιχειρηματικά σχήματα στην Κρήτη (ειδικά στην Ιεράπετρα) και στην Πελοπόννησο, περιοχές όπου ήδη υπάρχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες με κηπευτικά, ντομάτες, φράουλες κ.ά, ενώ «χλιαρό» είναι το ενδιαφέρον από την Θεσσαλία και την Ανατολική Μακεδονία.
Η πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπει ενισχύσεις σε επενδύσεις με προϋπολογισμό από 30.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ είναι επιλέξιμες και οι επενδύσεις όχι μόνο για τη δημιουργία νέων θερμοκηπίων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων υποδομών, δηλαδή αφορά και όσους μπορεί να έχουν ήδη θερμοκηπιακή εγκατάσταση προκειμένου να προχωρήσουν στην αυτοματοποίηση, στην αγορά καινούργιων μηχανημάτων και καινούργιου εξοπλισμού.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 50.000 στρέμματα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες και σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα με υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών.
Από την πλευρά της η Πειραιώς στηρίζει τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού εγκατάστασης νέων θερμοκηπίων, προσφέροντας εξειδικευμένη σειρά συμβουλευτικών και χρηματοδοτικών λύσεων. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στο 2024 αποκλειστικά για τις θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις και ενίσχυσε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της κατά 76 εκατ. ευρώ, παρέχει λύσεις σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατασκευαστές, εισαγωγείς εξοπλισμού και επενδυτές θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.
Οι επενδύσεις σε θερμοκηπιακές μονάδες χρηματοδοτούνται είτε μέσω του εξειδικευμένου προγράμματος του ΥπΑΑΤ (Σχέδια Βελτίωσης), μέσω συνδυασμού επιχορήγησης, ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού είτε μέσω των προϊόντων και υπηρεσιών της Πειραιώς.
Χρηματοδοτικά εργαλεία και στοχευμένα προγράμμα
Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως εγγυήσεις, εργαλεία ρευστότητας και επιδοτήσεις επιτοκίου και σε πλήρη συνέργεια με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται η Πειραιώς, όπως:
- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (την περίοδο 2020-2024, χρηματοδότησε περισσότερα από 2.000 Σχέδια Βελτίωσης)
- Ταμείο InvestEU
- Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
- Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
- Αγροκίνηση
- Δίκτυο στρατηγικών συνεργατών
Επίσης, η Πειραιώς έχει αναπτύξει εξειδικευμένη Μονάδα Agri-Food Center of Excellence (CoE), με στόχο τις δράσεις της Πειραιώς, εξυπηρετώντας όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, από την παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
Ακόμη, παρέχει εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις και συμβουλευτική υποστήριξη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχεδιασμό των νέων αγροτών. Ενδεικτικά, για το 2024, το 40% των χρηματοδοτήσεων που διοχετεύθηκαν από την Τράπεζα στον πρωτογενή τομέα αφορούν νέους αγρότες.
Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια των συνεργατικών σχημάτων, με συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, προωθεί τα νέα χρηματοδοτικά μέσα που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υποστηρίζοντας σχεδόν το σύνολο των υποβληθέντων αιτημάτων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των συνεργατικών σχημάτων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ, που κατατέθηκαν τη διετία 2022-2024 προς έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υπαγωγή τους στις Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άπτονται του βασικού έργου του Οικονομικού Μετασχηματισμού του Αγροτικού Τομέα.
Παράλληλα, η «Συμβολαιακή Τραπεζική», προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων δημιουργώντας αλληλένδετες και βιώσιμες αλυσίδες αξίας, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές της «αειφόρου» ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 40.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 420 επιχειρήσεις/αγροτικοί συνεταιρισμοί/ομάδες παραγωγών επωφελήθηκαν με συνολικές χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τo 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρηματικών οντοτήτων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 50 συμβατικά και βιολογικά αγροτικά προϊόντα που υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα εξάγονται πετυχημένα σε 75 χώρες.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ