
Πρόοδο σημείωσαν οι αξιωματούχοι της Ινδίας και των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια πολυήμερων συνομιλιών στο Νέο Δελχί, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι διαπραγματεύσεις, υπό την ηγεσία αξιωματούχων του υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας και της αμερικανικής εμπορικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Μπρένταν Λιντς, βοηθό εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ για τη Νότια και Κεντρική Ασία, πραγματοποιήθηκαν από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου.
Οι συνομιλίες διεξάγονται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλει αμοιβαίους δασμούς σε εμπορικούς εταίρους από τις 2 Απριλίου, με την Ινδία να ελπίζει σε εξαίρεση εν μέσω των διμερών συνομιλιών. Οι δύο χώρες στοχεύουν να υπογράψουν την πρώτη φάση της διμερούς εμπορικής συμφωνίας έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
«Η επιτυχής ολοκλήρωση των συζητήσεων αντικατοπτρίζει την πρόοδο στις προσπάθειες επέκτασης των διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων Ινδίας-ΗΠΑ για την προώθηση της ευημερίας, της ασφάλειας και της καινοτομίας και στις δύο χώρες», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.
Η Ινδία ο βασιλιάς των δασμών κατά Τραμπ
Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ουάσινγκτον, η Ινδία δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις αγορές αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων και αμυντικού εξοπλισμού και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να στοχεύσουν σε συμφωνία με στόχο το διμερές εμπόριο να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την Ινδία «βασιλιά των δασμών», με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν από την Ινδία μείωση των δασμών σε προϊόντα που κυμαίνονται από αγροτικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά έως αυτοκίνητα, καθώς και μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τις αμερικανικές εταιρείες.
Οι τομεακές δεσμεύσεις εμπειρογνωμόνων για τη διμερή εμπορική συμφωνία θα ξεκινήσουν εικονικά τις επόμενες εβδομάδες, ακολουθούμενες από έναν δια ζώσης διαπραγματευτικό γύρο, αναφέρει η κοινή δήλωση.
Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα εμπορικό έλλειμμα 45,6 δισ.δολαρίων με την Ινδία. Ενώ ο εμπορικά σταθμισμένος μέσος δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 2,2%, ο μέσος δασμολογικός συντελεστής της Ινδίας είναι σημαντικά υψηλότερος, 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Latest News

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας