Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ο πληθωρισμός ο οποίος επιμένει, η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας αλλά και η ενεργειακή κρίση είναι οι τέσσερις σημαντικότεροι παράμετροι που θεωρούν ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του marketing ότι θα επηρεάσουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το έργο και τις αποφάσεις τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Marketing Pulse», μία πρωτοβουλία του «The Marketing Hub» σε συνεργασία με το τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 78% των επικεφαλής διευθύνσεων μάρκετινγκ μεγάλων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέδειξαν ως βασικότερο παράγοντα για τις όποιες αποφάσεις τους αυτόν της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Το marketing και η γεωπολιτική αστάθεια

Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 76%, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε ποσοστό 69% εφέτος έναντι 64% πέρυσι. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι την «γεωπολιτική αστάθεια» κατέταξαν στην 3η θέση τα στελέχη μάρκετινγκ σε ποσοστό 43% έναντι 54% πέρυσι (βελτίωση της εικόνας) και στην 4η θέση κατετάγη ως το σημαντικότερο ζήτημα που επηρεάζει τις αποφάσεις των επικεφαλής διευθύνσεων μάρκετινγκ η ενεργειακή κρίση σε ποσοστό 46% εφέτος έναντι 50%.

Στην έρευνα «Marketing Pulse», που παρουσίασε πρόσφατα ο κύριος Τίτος Σιμιτζής, γενικός διευθυντής της Alternative, περιλαμβάνονται απαντήσεις που έχουν δώσει ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων στo χώρο του μάρκετινγκ το δίμηνο Δεκέμβριος 2024 – Ιανουάριος 2025 και καταγράφονται τα πραγματικά δεδομένα, οι τελευταίες εξελίξεις και οι δυναμικές που αναπτύσσονται στο χώρο του Marketing.

Ειδικότερα, τo 2025, σε ένα ασταθές διεθνές σκηνικό, η αισιοδοξία για την Ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει, αλλά συνολικά η αισιοδοξία για την εταιρεία τους, μάλλον μειώνεται κάθε χρόνο και από λίγο.

Marketing

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από πολέμους, διεθνή αντιπαλότητα και πολιτικές ανατροπές είδαν τα στελέχη marketing μία ραγδαία μείωση της αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η αισιοδοξία για την Ελληνική οικονομία –μετά την post covid αρχική αισιοδοξία- έπεσε, αλλά είναι και πάλι μάλλον ανερχόμενη. Από την άλλη, η αισιοδοξία για τον κλάδο της επιχείρησης παραμένει σταθερή, αλλά πτωτική –καίτοι υψηλή- βαίνει η αισιοδοξία για την εταιρεία του ερωτώμενου. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η πορεία της εταιρείας συσχετίζεται περισσότερο με την σταθερότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, παρά αμιγώς με την Ελληνική οικονομία όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Στο ερώτημα ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το marketing τα επόμενα 2 – 3 χρόνια; Το 71% απαντάει η αξιοποίηση του ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης), το 63% η ανάγκη να κάνουν πιο πολλά και λιγότερους πόρους και το 50% η αξιοποίηση των διαθέσιμων data analytics και insights.

Marketing

Πάντως, παρά την έλλειψη πόρων, οι ανάγκες για τεχνολογία αυξάνουν και το ΑΙ μπαίνει για τα καλά στο χώρο του Marketing και η αξιοποίησή του προβληματίζει. Αυτό κάνει την αποτελεσματική χρήση των πόρων, μονόδρομο.

Επίσης, ενώ οι παλιές προκλήσεις παραμένουν, εμφανίζονται νέες σημαντικές προκλήσεις, που απαιτούν την προσοχή, και κυρίως το budget του marketing. Μία τέτοια πρόκληση είναι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγικότητα του marketing, που απαιτεί όχι μόνο χρήματα, αλλά και νέες γνώσεις και νέους ικανούς ανθρώπους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, από μία όχι και τόσο κοντινή έννοια το 2024, γίνεται το 2025 ένα βασικό εργαλείο δημιουργίας περιεχομένου, ενώ οι νέες εφαρμογές της φαίνονται στον ορίζοντα

Στο ερώτημα ποια Στρατηγική Marketing κυριαρχεί το 2025; Η καινοτομία και ανάπτυξη νέων προϊόντων αναδεικνύονται ως κυρίαρχη στρατηγική σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι πιο βασικές στρατηγικές marketing στην Ελλάδα για το 2025 είναι:

• Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών (product and service development)

• Διείσδυση στην αγορά (market penetration)

• Ανάπτυξη νέων αγορών (market development)

Το digital marketing

Οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για όλες τις βασικές στρατηγικές, ενώ οι μικρές προσδοκούν να αναπτυχθούν μέσα από συνεργασίες & Franchising. Σημειώνεται ότι η αγορά αναπτύσσει στρατηγικές καινοτομίας και διαφοροποίησης αλλά και ανάπτυξη της αγοράς, έπειτα από αρκετά χρόνια που κυριαρχούσαν οι πιο «συντηρητικές» στρατηγικές ανάπτυξης μέσα στην αγορά και μέσα από συνεργασίες.

Το χτίσιμο της επωνυμίας και το digital marketing εξακολουθούν για 3η συνεχόμενη χρονιά να είναι συνολικά οι τομείς στους οποίους δίνουν περισσότερη έμφαση οι marketers. Ωστόσο οι επιχειρήσεις έχουν διαφορετικές προτεραιότητες ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο τους.

Από τη θεωρία στην πράξη

Σε κάθε περίπτωση, η έμφαση στην ενδυνάμωση της μάρκας κάνει τη θέση του marketing να ισχυροποιείται. Τα τμήματα marketing στελεχώνονται περισσότερο, και οι marketers ψάχνουν για ανθρώπους με γνώση, εμπειρία στρατηγική σκέψη και ικανότητες, που όμως να μην μένουν στην θεωρία και να μπορούν να τις εφαρμόσουν αποτελεσματικά.

Στο «The Marketing Hub», που έχουν ιδρύσει ο κύριος Μάρκος Φραγκουλόπουλος και η κυρία Κατερίνα Νικολάου, συμμετέχουν σε εθελοντική βάση σημαντικές προσωπικότητες του marketing από την μεριά των επαγγελματιών του χώρου, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και φοιτητές και απόφοιτοι σχολών marketing της Ελλάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Cosmote Telekom: Αλλαγή εμπορικής ονομασίας μετά από 27 χρόνια
Επιχειρήσεις |

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια

«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ