Τεστ τουρισμού

Ένα ισχυρό και ηχηρό τεστ για τη φετινή τουριστική περίοδο δόθηκε αυτό το Πάσχα. Ουσιαστικά η σύμπτωση του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών άνοιξε τη φετινή περίοδο.

Και τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από θετικά, αφού οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα άγγιξαν το απόλυτο.

Μεταξύ 90-95% μαθαίνει η στήλη ότι ήταν το ποσοστό πλήρωσης, με τους δημοφιλείς προορισμούς φυσικά να φτάνουν το 100%.

Ανάλογη είναι η αισιοδοξία

Ανάλογη είναι η αισιοδοξία που επικρατεί σε όλους τους μεγάλους tour operators, όπως η TUI, που αναμένεται να διακινήσει περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες προς τη χώρα μας.

Τα προγράμματά τους προς τα ελληνικά νησιά έχουν διευρύνει Alltours και Schauinsland-Reisen.

—————————-

Το πρόβλημα των Airbnb

Η εικόνα είναι τελείως διαφορετική στο μέτωπο της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, όπως τα κατέγραψε και η εταιρεία αναλύσεων δεδομένων AirDNA, η οποία συγκεντρώσει τα δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.

Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων, υπάρχει μείωση στις πληρότητες κατά 8% σε ετήσια βάση μέσα στο Μάρτιο δεδομένου ότι πολλοί ταξιδιώτες μετέθεσαν λόγω Πάσχα για τον Απρίλιο το ταξίδι τους.

Από την άλλη υπήρξε αύξηση κατά 20% στις διαθέσιμες διανυκτερεύσεις με βάση τις καταχωρήσεις στα 1,156 εκατ. από τις 964 χιλιάδες πέρυσι (και 712 χιλιάδες το 2019), ενώ οι συνολικές καταχωρήσεις καταλυμάτων αυξήθηκαν κατά 5%.

Η μείωση στις πληρότητες δεν οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση αλλά στο ότι η αύξηση της προσφοράς δημιούργησε μία σχετική ανισορροπία στην αγορά, εξήγησε η ανάλυση.

————————–

Η δύναμη πυρός του 1,5 δισ. ευρώ

Τη δική της… παντιέρα φαίνεται να κρατά η ελληνική αγορά. Κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα, οι συμφωνίες και εξαγορές δίνουν και παίρνουν με πολλούς επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ελληνικές εταιρείες.

Τελευταίο παράδειγμα η Δωδώνη, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα περάσει στον έλεγχο των αδελφών Σαράντη.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένο πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αυτονομείται από τους υπόλοιπους, τουλάχιστον σε επίπεδο… deals.

Ειδικά μετά και την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P.

Πρόκειται για μια επιπλέον ώθηση, η οποία ήλθε μάλλον αναπάντεχα αφού λίγες ημέρες πριν ο FTSE Russell απέφυγε να αναβαθμίσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές.

——————-

Ο ρόλος των funds

Ένας αθέατος ωστόσο καταλύτης που θα τροφοδοτήσει νέα deals εκτιμάται πως είναι τα εγχώρια funds.

Υπολογίζεται ότι τα συγκεκριμένα έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία προτίθενται να ρίξουν σε ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.

Πληροφορούμαι πως είναι σε εξέλιξη αρκετές συζητήσεις στο παρασκήνιο, με εταιρείες που εκτιμάται πως έχουν περιθώρια και προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Δεν ξεχωρίζουν κάποιους συγκεκριμένους κλάδους, ωστόσο ανάμεσα στα κριτήρια που ξεχωρίζουν είναι η εξωστρέφεια και η ικανότητα παραγωγής υψηλών όσο και βιώσιμων EBITDA.

Πράγμα που αρχίζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολο, δεδομένου ότι η δεξαμενή αρχίζει… και αδειάζει από καλές ευκαιρίες, όπως λένε έμπειροι deal makers στη στήλη…

——————————–

Το μερίδιο Κοπελούζου

Θέμα ημερών είναι, όπως μαθαίνω, να ολοκληρωθεί και το deal της μεταβίβασης των μετοχών της Damco Energy, του ομίλου Κοπελούζου, που κατέχει στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης».

Σημειώνω ότι η εταιρεία κατέχει το 20% και το μερίδιο έχει συμφωνηθεί να το εξαγοράσει η ΔΕΗ με τίμημα 27 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ και η ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Θυμίζω ότι ΔΕΗ και όμιλος Κοπελούζου είχαν έρθει σε συμφωνία τον περσινό Σεπτέμβριο με τον τελευταίο εκτός από το μερίδιο του στο CCGT Αλεξανδρούπολης είχε ανακοινώσει και την πώληση του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου του σε ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», η ΔΕΗ αποκτώντας το 20% θα έχει μερίδιο 71% και το υπόλοιπο 29% θα κατέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στην ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (μονάδες αερίου, αποθήκευση ενέργειας).

Πρόκειται για τεχνολογίες ιδιαίτερα πολύτιμες στην πράσινη μετάβαση λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ.

—————–

Το Πάσχα του ΑΔΜΗΕ

Και μιας και αναφέρθηκα στην στοχαστικότητα των ΑΠΕ, να σας ενημερώσω πώς το σύστημα ηλεκτρισμού παρά τη χαμηλή ζήτηση και τη μεγάλη προσφορά ισχύος από φωτοβολταϊκά τα κατάφερε και άντεξε…

Και όχι μόνο άντεξε αλλά από τις μέρες που είχαν υπολογιστεί να περιοριστεί καθολικά η λειτουργία φωτοβολταϊκών με παραγόμενη ενέργεια 30 GWh, τελικά μόνο στη χθεσινή ημέρα του Πάσχα έπεσε μεγάλο ψαλίδι… Και ίσως και σήμερα να κατέβουν οι διακόπτες σε φωτοβολταϊκά.

Και βέβαια, αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα του ΑΔΜΗΕ που έμεινε σε επιφυλακή τις ημέρες του Πάσχα για να έχουν οι καταναλωτές ρεύμα, όλες τις ώρες και να γιορτάσουν την Ανάσταση και τη Λαμπρή…

Νέα «κανονικότητα»

Βέβαια οι προαναφερόμενες συνθήκες στο σύστημα ηλεκτρισμού θα αποτελούν τη νέα «κανονικότητα» και ιδίως τους θερινούς μήνες, οπότε και οι ΑΠΕ θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Μέχρι να αναπτυχθεί η τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να κάνει αυτή τη δύσκολη άσκηση…

———————–

Ο ιός των ακριβών ενοικίων

Το ράλι που παρατηρείται στις τιμές των ακινήτων στην πρωτεύουσα… πέρασε και στην επαρχία. Και ειδικά στα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου.

Κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση όπως μαθαίνουμε την ζωή των λιανεμπορικών αλυσίδων που θέλουν να επεκταθούν εκεί..

Στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων επισημαίνουν πως οι απαιτήσεις έχουν ανέβει σημαντικά, και σε κάποιες περιοχές είναι έως και… εξωφρενικές, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ρίσκο της επένδυσης.

Ειδικά στη Μύκονο η κατάσταση τείνει να ξεφύγει. Για αυτό και πολλοί επιλέγουν τη λύση των συνεργατών (μέσω franchise), οι οποίοι μπορούν να πετύχουν καλύτερες συμφωνίες.

Το θέμα των ενοικίων πλέον απασχολεί ολοένα και περισσότερους τους μεγάλους λιανέμπορους, τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα στο σύνολό τους έχουν εκτοξευθεί.

—————

Στο μεταξύ…

Στο μεταξύ, στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, συνεχίζεται η θετική πορεία με το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα να είναι αυξημένο κατά 7,32% στα 5,918 δισ..

Μάλιστα η αξία ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ διαμορφώθηκε στα 6,61 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 19,81% μέσα σε ένα χρόνοα.

Το δε αθροιστικό NAV διαμορφώθηκε στα 3,347 δισ. ευρώ στα τέλη του 2024.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories