Υπερπλεονάσματα

Ωραία πρωτοβουλία η επιστροφή μέρους του υπερπλεονάσματος του 2024 από την κυβέρνηση. Και το λέω δίχως καμία διάθεση κριτικής. Τουναντίον.

Επικροτώ και ενθαρρύνω την απόφαση, που αν και άργησε είναι σημαντική. Και καθώς το πλεόνασμα προέρχεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ανάπτυξη της οικονομίας και την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, όπως εξήγησε και ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι και το δικαιότερο να επιστρέψει εκεί που ανήκει το «μέρισμα».

Η αστοχία των… στόχων

Έχουμε όμως και μία πραγματικότητα που πρέπει να την ξαναδεί το οικονομικό επιτελείο. Διότι τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά και επί ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αχρείαστα υπερπλεονάσματα.

Μια πολιτική επιλογή με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, δηλαδή, καθώς τεράστια ποσά μένουν αδρανή, αντί να επιστρέψουν εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Μόνο το 2024 η Ελλάδα εμφάνισε υπερπλεόνασμα της τάξης των 3,18 δισ. ευρώ – υψηλότερα ακόμη και από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, και σχεδόν ισοδύναμο με το ετήσιο κονδύλι για το σύνολο των οικογενειακών επιδομάτων.

———————–

Το δίλημμα

Ουσιαστικά η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα ξεκάθαρο σταυροδρόμι: να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ενοικίων ή να προσφέρει επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Η επιλογή του δεύτερου δεν είναι αυτονόητα «κακή», αλλά έχει παρενέργειες. Όταν η αγορά λειτουργεί χωρίς επαρκή ρύθμιση, τα επιδόματα συχνά καταλήγουν να λειτουργούν σαν «λίπασμα» στις ήδη αυξανόμενες τιμές.

Παρόμοια ήταν η «παρενέργεια» σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γερμανία. Εκεί, η προσφορά επιδομάτων χωρίς παράλληλη ρύθμιση της αγοράς στέγασης, οδήγησε σε πληθωρισμό ενοικίων – με τους ιδιοκτήτες να ανεβάζουν τις τιμές έχοντας ως δεδομένο ότι το κράτος θα καλύψει μέρος του κόστους.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές από αυτές τις χώρες αναγκάστηκαν αργότερα να στραφούν προς πιο παρεμβατικές λύσεις, όπως ανώτατα όρια στις αυξήσεις ή καθορισμένες τιμές ανά περιοχή.

μεταβιβάσεις ακινήτων

Το θετικό

Το θετικό στην ελληνική περίπτωση είναι η σύνδεση του επιδόματος με τη φορολογική δήλωση των ενοικίων – κάτι που είχε να συμβεί από το 2011. Αν μη τι άλλο, είναι μια έμμεση ώθηση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει: η ανισορροπία στην αγορά.

Κι όσο αυτή δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα της, οι παρεμβάσεις αυτές απλώς «αγοράζουν χρόνο» — δεν λύνουν το πρόβλημα.

——————————–

Διασταύρωση

Πάντως η προσπάθεια κατά τη φοροδιαφυγής δεν θα σταματήσει για την κυβέρνηση, αφού μέχρι τέλος του μήνα η ΑΑΔΕ θα λάβει στοιχεία για τις πιστώσεις και τις αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς επαγγελματιών και νομικών προσώπων, που έγιναν στη διάρκεια του 2024.

Στόχος της είναι εντοπίσει κινήσεις, οι οποίες δεν προκύπτουν από τη φορολογική εικόνα των κατόχων τους. Κατόπιν τα στοιχεία θα συσχετιστούν με τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων, για να διαπιστωθεί εάν οι ροές των καταθέσεων και αναλήψεων είναι δικαιολογημένες.

Σε διαφορετική περίπτωση… έρχονται πρόστιμα και προσαυξήσεις ιδιαίτερα βαριά.

——————————-

Γκρίνια

Θετικά τα μηνύματα από τον τουρισμό. Τα επιβεβαίωσε και η ΤτΕ χτες, σας μετέφερε και η στήλη το κλίμα από το Πάσχα. Πάμε όμως στα δύσκολα… διότι σε αρκετά νησιά επικρατεί γκρίνια. Γκρίνια για την κάρτα εργασίας, η οποία ναι μεν είναι εξαιρετικό μέτρο και καθόλα χρήσιμη, αλλά έχει ακόμη πολλά κενά.

Κόστος

Το πρώτο πράγμα που έχει δυσαρεστήσει τους εργοδότες, δηλαδή αυτούς που τηρούν τις προβλέψεις, είναι ότι έχει ανεβάσει σημαντικά το εργασιακό κόστος. Όπως μεταφέρουν στη στήλη αρκετοί επαγγελματίες, μιλάμε για αύξηση περίπου 30% στο κόστος.

Εποχικά επαγγέλματα

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη φύση αρκετών εποχικών επαγγελμάτων. Και την υποχρεωτικότητα των ρεπό. Ειδικά σε θέσεις κλειδιά, όπως είναι οι σεφ για παράδειγμα, μια επιχείρηση θα πρέπει να απασχολεί δύο επαγγελματίες ώστε να καλύπτονται τα ρεπό.

—————————————–

Κινητικότητα στις συνεταιριστικές

Μπορεί να περιμένουμε νέα από το μέτωπο των συστημικών τραπεζών… αλλά όπως καταλαβαίνω δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις το επόμενο διάστημα. Δεν φεύγουμε από τον κλάδο… για τις τράπεζες μιλώ. Και πιο συγκεκριμένα για τις συνεταιριστικές. Συζητήσεις

Η είσοδος της Capstone Capital, του εφοπλιστή Πέτρου Νομικού, στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου δεν πέρασε απαρατήρητη. Αντιθέτως, ήταν σαν σπίθα που άναψε μια φωτιά από σενάρια για τον μέλλον του τραπεζικού κλάδου, ειδικά όσον αφορά τις μικρότερες, περιφερειακές τράπεζες που τα τελευταία χρόνια κινούνται πιο αθόρυβα, αλλά μεθοδικά.

Και οι πληροφορίες μου λένε πως η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πολλές επαφές και συζητήσεις – κάποιες επίσημες, άλλες πιο “off the record” – που δείχνουν ότι ετοιμάζεται κάτι πιο μεγάλο.

Συμπαίκτες…

Στο κάδρο έχει μπει και το όνομα του Τέλη Μυστακίδη της Aegean Baltic Bank – μιας πιο «ήσυχης» αλλά ιδιαίτερα δραστήριας τράπεζας, με ειδίκευση σε ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Ο Μυστακίδης, όπως μαθαίνει η στήλη, δεν κρύβει πως ψάχνει «συμπαίκτες» για να διευρύνει το αποτύπωμα του ομίλου στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Και αυτό σημαίνει συνεργασίες, κεφάλαια και νέα πρόσωπα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο; Ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και ένα πρόσωπο-έκπληξη. Πηγές της στήλης αναφέρουν πως πρόκειται για στέλεχος με μακρά εμπειρία σε συστημική τράπεζα.

Restart

Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, τότε δεν μιλάμε απλώς για μια «τοπική» κίνηση στη Συνεταιριστική Ηπείρου. Μιλάμε για πιθανή επαναχάραξη του χάρτη των τραπεζών. Ένας κλάδος που για χρόνια έμοιαζε στάσιμος, ίσως ετοιμάζεται για restart.

——————————

Mobile-first λύση

Και όσο τα παραπάνω συμβαίνουν στο μέτωπο των συνεταιριστικών, η 4finance Holding υπέγραψε συμφωνία για την πώληση της TBI Bank στην αμερικανική Advent International.

Μάλιστα, η συμφωνία έρχεται σε μια φάση ισχυρής ανάπτυξης της challenger τράπεζας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία εξελίσσεται από ένα μοντέλο ενσωματωμένης χρηματοδότησης (embedded finance) σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ψηφιακού οικοσυστήματος.

Κάτω από τα ραντάρ των συστημικών τραπεζών, η TBI Bank προσφέρει ήδη μία ολοκληρωμένη mobile-first λύση. Ήδη έχει ένα δίκτυο με περισσότερα από 32.000 σημεία πώλησης συνεργαζόμενων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ διευκολύνει πάνω από 2,4 εκατομμύρια καταναλωτές να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους μέσω της εφαρμογής (app) της.

—————————-

Πυρετός για την 28η Απριλίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στο στρατηγείο της Metlen. Η 28η Απριλίου άλλωστε είναι κοντά και ο όμιλος ετοιμάζει «δύο εκπλήξεις», μαζί με την παρουσίαση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής της.

Mάλιστα, στο πλαίσιο της ετοιμασίας της για την είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η Metlen θα προσαρμόσει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της στη συνήθη πρακτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δηλαδή, στα πρότυπα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο LSE, με λειτουργικές ενημερώσεις για τις εμπορικές δραστηριότητες, προσθέτοντας δείκτες όπως όγκο, μερίδιο αγοράς και επενδύσεις.

———————————–

Ετοιμάζει εξαγορές η Qualco

Την ώρα λοιπόν που η Metlen ετοιμάζεται για το Λονδίνο, η σαφώς μικρότερη Qualco ετοιμάζεται για την Αθήνα. Θέμα ημερών η εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον στόχο της εταιρείας να είναι η άντληση έως και 70 εκατ. ευρώ.

Μέρος αυτών των κεφαλαίων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το 99% των εσόδων της προέρχεται από οργανική ανάπτυξη ενώ εμφανίζει +107% net revenue retention (NRR). Το 70% των εσόδων το 2024 προήλθε από την ελληνική αγορά, ενώ το 30% από τις διεθνείς αγορές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories